Izvor: Politika | Utorak, 16.02.2010.| 09:24

Vladan Todorović, informatičar - Mladi Srbin šefuje na olimpijadama

Vladan Todorović sa kolegama iz firme u Singapuru
(Vladan Todorović)

O Vladanu Todoroviću, mladom stručnjaku iz Srbije, koji je već treći put "učesnik" olimpijskih igara, ovoga puta na Zimskim olimpijskim igrama, malo se zna. Iako je pre Kanade bio i na letnjim olimpijadama u Atini 2004. i Pekingu 2008.godine, tek ovih zimskih dana privukao je punu pažnju na ono što radi. Vladan je rođen u Aleksincu 1975.godine, u ovom mestu završio je osnovnu školu, a onda je školovanje nastavio u Nišu.

Završio je srednju školu, potom i Elektronski fakultet Univerziteta u Nišu, a posle toga specijalizovao se za rad u ovoj oblasti u Atini, u Grčkoj. Specijalnost su mu informatički sistemi kojima se u potpunosti posvetio. U ličnoj karti upisana mu je adresa – Niš, Bulevar Nemanjića, ali on je u bukvalnom smislu stanovnik sveta.

– Sve vezano za elektroniku i organizaciju rada na obezbeđenju najkvalitetnijih informacionih tehnologija na velikim i masovnim manifestacijama radi naša ekipa od desetak stručnjaka u kojoj su moje kolege i prijatelji, sa kojima sam osnovao firmu "Atos-origi". Pored mene iz Srbije, tu su Japanci, Kinezi, Amerikanci...

Tako je bilo na Olimpijskim igrama u Atini, gde smo besprekorno odradili posao i zahvaljujući tome bili angažovani i za olimpijadu u Pekingu. Angažovan sam i kao glavni savetnik za IT obezbeđenje u Vankuveru. Inače, firmu često selimo: sedište nam je bilo u Atini, potom u Pekingu, sada je u Singapuru, a uskoro ćemo je locirati u Londonu – ispričao je za "Politiku" ovaj mladi stručnjak.

Vladan Todorović sa kolegama iz firme u Singapuru

Vladan Todorović, s kojim je "Politika" razgovarala telefonom, trenutno je u Singapuru, gde se uveliko priprema za naredno leto kada će biti održana prva "omladinska olimpijada". Nedavno je u Maleziji, u Kuala Lumpuru dobio jedno od najvećih svetskih priznanja – proglašen je liderom "sjekuriti IT sistema".

Todorovićev tim stručnjaka ima zadatak da obezbedi prave uslove za nesmetane televizijske prenose sa velikih manifestacija, ali i linkovske veze i internet, preko kojih se stotine miliona ljudi u svetu informiše o svim detaljima i događajima. Posao je veoma složen i zbog toga za svaki deo, kaže mladi stručnjak, treba na vreme započeti pripreme:

Uvek smo kolege i ja godinu dana ranije na mestu budućeg događaja. Tako smo sada u Singapuru, gde radimo na pripremi skupa narednog leta, a paralelno s tim pripremamo se za 2012. godinu i Olimpijske igre u Londonu. Kvalitetno urađen posao u Atini i Pekingu omogućava nam značajno učešće u organizaciji IT mreže na predstojećoj letnjoj olimpijadi, kroz dve godine u Velikoj Britaniji. Naravno, to ističem, osim nas desetak profesionalaca uključenih direktno u organizaciju za svaki od ovih poslova neophodno je angažovati i ogroman broj volontera i saradnika u mestima i zemljama gde se održavaju manifestacije.

Elektronika, informacioni sistemi, nove tehnologije i savremene telekomunikacije su ono čemu je je Vladan Todorović potpuno posvećen i bukvalno predstavljaju život mladog Aleksinčanina. Kaže nam da svaki slobodan trenutak, ipak iskoristi, mada su obaveze velike i takvi trenuci veoma retki, da svrati u Niš i Aleksinac, da se vidi sa drugovima i prijateljima. Roditelji Zdravko i Milunka žive u Aleksincu, a sestra Vesna sa porodicom u Nišu.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Politika" od 16.02.2010.)

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.