Izvor: Promo | Sreda, 17.06.2020.| 15:24
Izdvojite članak Odštampajte vest

Eurobank pruža snažnu podršku privredi

Dušan Mihailović, član Izvršnog odbora (Foto: Goran Srdanov)
Eurobanka se tokom prethodnog perioda trudila se da pažnju usmeri ka svim osetljivim kategorijama, a u prilog tome govori činjenica da su klijentima omogućili zastoj u otplati obaveza, još na početku vanrednog stanja. Sa Dušanom Mihailovićem, članom Izvršnog odbora i direktorom Direkcije za poslove sa stanovništvom, malim preduzećima i preduzetnicima razgovarali smo o podršci malim i srednjim preduzećima, ali i izazovima sa kojima se Eurobanka suočavala u prethodnom periodu.

Eurobanka je u svoj fokus stavila mala i srednja preduzeća. Koje korake ste preduzeli u cilju pružanja podrške ovom sektoru i ublažavanja posledica krize?

- Govoreći o privredi, mala i srednja preduzeća su sektor koji je najviše pogođen krizom koju je epidemija izazvala. Iako podaci pokazuju da se Srbija dobro nosi sa njenim posledicama, ipak je neophodan dodatni podsticaj da se privreda vrati na približno isti nivo na kom je bila pre koronavirusa. Želeći da podržimo i pomognemo oporavak privrede i obezbedimo finansiranje likvidnosti i obrtnih sredstava, Eurobanka je otpočela sa odobravanjem kredita iz garantne šeme, koje smo namenili svim postojećim, ali i novim klijentima - mikro, malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima.

Da li postoji interesovanje za kredite iz garantne šeme?

- Krediti iz garantne šeme, uz povoljne kamate, privrednicima pružaju mogućnost pozajmice do 3 mil EUR na period otplate do 36 meseci. U skladu sa Uredbom o garantnoj šemi, mogu se korisiti u dinarima ili evrima, a predviđen je i grejs period od 9 do 12 meseci, što je optimalan rok za oporavak i nastavak poslovanja na onom nivou koji je bio pre pandemije. Privrednici su ove kredite prepoznali kao odličnu mogućnost, pa je već preko 60 mil EUR sredstava obuhvaćeno zahtevima koji su u obradi.

Zainteresovani privredni subjekti sve informacije mogu dobiti putem Kontakt centra 0800 1111 44/opcija 5, ali i kod Savetnika za biznis u preko 80 ekspozitura Eurobank širom Srbije.

Privreda i poslovanje se polako vraćaju u redovne tokove, iako stručnjaci kažu da će se posledice osećati dugo. Kako se Eurobanka nosila sa izazovima u proteklom periodu?

- Prethodni period je, nesumnjivo, bio pun neizvesnosti, a svako od nas je morao da se prilagođava datoj situaciji. Što se Eurobanke tiče, mi možemo sa zadovoljstvom da kažemo da smo brzo, spremno i kao tim odgovorili na izazove sa kojima smo se suočili tokom krize. Naš prioritet je bio da, uz brigu o zdravlju zaposlenih i klijenata, obezbedimo redovno poslovanje i stabilno funkcionisanje uz standardno visok nivo kvaliteta svih usluga. Tokom vanrednog stanja, omogućili smo neometano funkcionisanje mreže ekspozitura, našim starijim građanima obezbedili smo, uz jednokratno ovlašćenje, mogućnost podizanja sredstava sa računa, a naš poziv klijentima da umesto odlaska u filijalu koriste m@banking i e@banking aplikacije, naišao je na dobar odziv. To je dovelo do pojačanog interesovanja za usluge mobilnog bankarstva i promena navika kod velikog broja klijenata – poseta sajtu Banke porasla je za 60%, a njih preko 300 aktiviralo je digitalne kanale u ovom periodu.

Banka je i pre proglašenja epidemije među prvima omogućila plaćanje upotrebom IPS QR koda. Kakve su navike korisnika, koliko brzo su spremni da usvajaju inovativne usluge?

- Eurobanka je među prvima na tržištu, putem unapređene aplikacije za mobilno bankarstvo, omogućila svojim korisnicima izvršavanje instant plaćanja na prodajnim mestima kao i plaćanje računa na kojima je odštampan IPS QR kod. Plaćanje upotrebom IPS QR koda omogućava besplatan, siguran i jednostavan način plaćanja putem mobilnog telefona i spada u jednu od najsavremenijih bankarskih usluga i klijenti su to i prepoznali. Interesovanje je bilo veliko i u momentu kada smo ovu uslugu predstavili klijentima, a proglašenje epidemije dodatno je uticalo na to da građani počnu da koriste ovakav način plaćanja.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.