Izvor: eKapija | Ponedeljak, 01.02.2010.| 12:35

Bojan Jovičić, IT menadžer "Delta Sport Grupe" – Prepreke zaustavljaju slabe

Bojan Jovičić

Prvi je među jednakima u timu koji je drugu godinu za redom osvojio "Diskobolos", prestižno priznanje u sektoru informacionih tehnologija i komunikacija. Mlad i ambiociozan. Zrači pozitivnom energijom i spreman da uči, IT menadžer "Delta Sport Grupe", Bojan Jovičić smatra da prepreke u životu postoje da bi odbile one ljude koji neće da se potrude da ih prevaziđu.

Rođen je i odrastao u Velikom Gradištu. Blizina Srebrnog jezera verovatno je uticala da zavoli vodu, sve vodene sportove i leto i da do danas nikada ne ode na zimovanje. Pravi letnji tip, kaže za sebe.

U rodnom gradu je završio osnovnu školu i gimnaziju, a onda došao u Beograd gde je upisao Fakultet organizacionih nauka (FON), na smeru informacioni sistemi.

- Još kao dete sam išao na razna takmičenja iz matematike i fizike i bio polaznik seminara računarstva u Istraživačkoj stanici "Petnica". Tako da je negde bilo prirodno da upišem neki od fakulteta informatičkog usmerenja.

Odlučio se za FON, gde je kako sam kaže, "inicijalno bio `loš` student, jer je obnovio drugu i treću godinu". Ali je, zahvaljujući motivaciji brata Nenada, koji je kao student generacije, sa prosekom 9,91 završio za samo 3 godine taj isti fakultet, imao izvanredan finiš. Od četrnaest predmeta u četvrtoj godini, iz dvanaest je dobio ocenu 10.

- Verovatno nisam shvatao značaj opštih predmeta i neku širu sliku za koju nas fakultet priprema, a za koju sada mislim da je veoma bitna kao osnova za dalje usavršavanje i kao preduslov za napredovanje.

A Bojan Jovičić je od tada napredovao u svakom pogledu. Magistrirao je na smeru za elektronsko poslovanje 2007. godine. U svom magistarskom radu se bavio primenom uzora (design patterns) na ERP sisteme, sa posebnim fokusom na "Microsoft Dynamics AX". Veoma je aktivan na akademskom polju. Objavljivao je radove u stranim i domaćim časopisima, učestvovao na stručnim konferencijama, bio recenzent stranih publikacija, držao gostujuća predavanja na fakultetu, na redovnim i postdiplomskim studijama. Uskoro bi trebalo da odbrani i doktorsku disertaciju iz oblasti veštačke inteligencije.

Bojan Jovičić
(Bojan i Nenad Jovičić)

Korak po korak do fotelje

Karijeru je započeo u "Delta Sportu" na poziciji Software Developer. Napredovao je, kako kaže, zahvaljujući upornom radu, pa je tako preko zvanja Chief Software Architect i regionalnog menadžera razvoja softvera dospeo do današnjeg pozicije IT menadžera .

"Delta Sport Grupa", članica "Delta holdinga", ekskluzivni je distributer kompanije "Nike" i vodeći je sportski maloprodajni lanac u regionu. Franšizni je partner holandskog modnog brenda "Mexx", španske "Zare" i jedini zastupnik svih Inditexovih brendova u Evropi – "Massimo Dutti", "Pull and Bear", "Stradivarius", "Bershka", "Oysho" i "Zara Home". "Delta Sport Grupa" zastupnik je i kanadskog brenda "Aldo" i italijanske robne marke "Yamamay", kao i brandova "Monsoon", "Accessorize", "Sergent Major" i "Staff Uniforms". Sa jednim od vodećih svetskih lanaca kafeterija "Costa Coffee" potpisan je franšizni ugovor o širenju mreže na teritoriji Balkana i bivše Jugoslavije. U maloprodajnoj mreži "Delta Sport Grupe" su i prodavnice "Buzz" i "Sport Impuls" - multibrend lanac sportske opreme.

Na pitanje kako su on i njegov tim doprineli boljem poslovanju kompanije, za šta su konkretno dobili "Diskobolos" kaže:

- Projekat koji je svakako obeležio 2009. godinu za našu kompaniju je nadogradnja našeg ERP sistema. Mi koristimo "Microsoft Dynamics AX", i uspešno smo uradili prelazak sa verzije 3 na verziju 5 (Dynamics AX 2009). Ovo je veliki poduhvat u svetu ERP sistema, pogotovo za našu kompaniju koja to rešenje koristi u svim oblastima svog poslovanja u regionu. Ovaj projekat je i "Microsoft" izabrao kao najbolju studiju slučaja u konkurenciji 37 zemalja Centralne i Istočne Evrope.

Priznanje mu izuzetno znači, prvo zato što kompanija nije primarno IT orijentisana, ali i zbog činjenice da je razvojni tim bio mali naspram veličine realizovanog projekta. Ponosan je i na podatak da su zbog implementacije nove verzije softvera, poslovanje prekinuli na samo dva dana i to je bio vikend.

Bojan Jovičić

IT surfer

Ranoranilac je. Mnogo radi, ali ljude i saradnike ne vrednuje po broju sati provedenih na radnom mestu. On sam, najduže je radio 20 sati bez pauze, a onda otišao kući i posle 3 sata ponovo bio u kancelariji. Svestan je da to nije ni normalno niti zdravo jer tada opadaju i koncentracija i produktivnost i ulazi se u "trashing" režim rada.

Na jednom od internih treninga u kompaniji pričalo se o "stubovima života". Osim profesije u toj teoriji postoje još četiri stuba koji nose osobu, nešto poput Partenona. Tada je naš sagovornik u šali pitao da li je moguće da nekoga nosi samo taj jedan stub. U svakoj šali ima ponešto od istine, jer njega profesija veoma ispunjava. Međutim, na opasku porodice i prijatelja da ga posao možda i previše okupira, Jovičić kaže:

- Sve je to deo razvojnog puta. Danas dosta manje radim nego na početku. Ali trudim se da ništa ne propuštam. Da i na svim ostalim poljima napredujem i konstantno učim.

Leti ga možete videti na Adi Ciganliji, gde izvodi vratolomije po jezeru, skijajući na vodi. Posle manje padova na Srebrnom jezeru gde je prvi put stao na skije, taj sport mu je "ušao pod kožu". Vozi "combo", "mono", "board", "disk". Posle jednog uspešnog odrađenog projekta u "Delta Sportu" organizovao je da ceo tim sa posla ide na skijanje.

Kao i dok skija na vodi, tako se i u životu drži ideje da nije bitno koliko puta padneš već koliko puta ustaneš.

A da bi mogao da ustaneš, bitno je da si motivisan, kaže Jovičić u razgovoru za "eKapiju".

- Velika motivisanost za postizanjem izvanrednih rezultata u većini stvari kojima se bavim je osećaj koji nastojim kod sebe da razvijem. Samo tako mogu da savladam sve negativno što se u životu desi.

Kaže da se trudi da uvek da svoj maksimum. Voli da vidi i druge motivisane ljude, i to mu pruža energiju da se potrudi još više. Jedan od uzora čiji citati mu uvek daju snagu je Vince Lombardi, a video koji preporučuje svima kada klonu duhom je poslednje predavanje profesora Randy Pauscha - "Really Achieving Your Childhood Dreams".

S pravom ga nazivaju svestranom osobom. Ako se ne rekreira na Adi, onda čita, što tradicionalnu štampanu literaturu, što na Internetu.

- Kada nešto pročitam, ako mislim da je dobro, volim to i da primenim. Ukoliko se pojave problemi u realizaciji, to su ti izazovi koje treba da prevaziđem.

Devojka mu pomaže da iskaže i svoju kreativnu stranu. Uz nju je usavršio fotografske veštine, poboljšao veštine dizajna i vratio se crtanju.

Bojan Jovičić

Kao jedan od velikih inovatora, Bojan je jedan od prvih u zemlji koji su se usavršili u nekoliko oblasti IT-a, od kojih je najpoznatiji po Scrum-u. To je jedan od načina upravljanja procesom razvoja softvera koji se fokusira na projekte koji donose najviše prihoda kompaniji i najveći povraćaj investicija. Asistirao je na izuzetnim, beogradskim predavanjima čuvenog profesora Džejmsa Kopliena na ovu temu, posle čega je osnovao grupu korisnika Scrum-a u Srbiji u kojoj želi da razmeni iskustva u primeni sa kolegama iz drugih kompanija i na taj način utiče na poboljšanje softverskog inženjerstva u zemlji.

Putovanja

Iako mnogi ne povezuju zanimanja u oblasti informacionih tehnologija sa putovanjima, Bojan je imao prilike da službeno poseti mnoga zanimljiva mesta. I privatno voli da putuje, a do sada mu je u najdražem sećanju ostala Australija. Fotografije tasmanijskog đavola, koale ili društva u ronilačkom odelu, samo su mali podsetnik na ugodne dane provedene tamo.

Poslovna dostignuća, ovaj "evanđelista softverskog inženjeringa", kako su ga neki novinari nazvali, rado deli sa drugima. Zato je pre nešto više od dve godine pokrenuo svoj blog, koji i danas rado i redovno ažurira.

Više o Bojanu Jovičiću i projektima na kojima radi pogledajte na www.bojanjovicic.com.

J.Đ.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.