Izvor: Promo | Sreda, 20.05.2020.| 13:19
Izdvojite članak Odštampajte vest

Danijela Mirkov Arkula, CFA društvo Srbija - Svet iz ere "jeftino" ulazi u eru "bezbedno", mnogo više će se obraćati pažnja na kvalitet

Danijela Mirkov Arkula (Foto: CFA Društvo Srbija)
CFA Društvo Srbija je svoj rad nastavilo i u vanrednim okolnostima. I pored činjenice da su neke aktivnosti morali da odlože, značajan broj su ipak uspeli da prilagode novonastalim okolnostima i da ih prebace u tzv. virtuelnu sferu, o čemu redovno obaveštavaju svoje članove i javnost.

Sa Danijelom Mirkov Arkula, članicom UO razgovarali smo o uticaju pandemije na globalna tržišta, aktuelnoj situaciji, ali i planovima za naredni period.

Da li nam možete dati svoj komentar na uticaj pandemije na globalna tržišta?

- Sasvim je jasno da smo na nepoznatoj teritoriji i da je još uvek mnogo nepoznanica u kom će se smeru sve odvijati do kraja godine, a i kasnije. Korona virus ima snažan uticaj na javno zdravlje i na globalna finansijska tržišta. U neformalnom razgovoru, Paul Smith, bivši Predsednik CFA Instituta, izneo je stav s kojim se ja potpuno slažem, da je pandemija dala jak zamah trendovima koji su već bili tu, ali su se jako sporo odvijali. Stoga sada, iako nevoljno, velikom brzinom jurimo u novi svet koji sa sobom nosi značajna pomeranja. Neki od primera bi bili - pojačana automatizacija će umanjiti potrebu za ljudskim radom; manja zavisnost od nafte i naftnih derivata; rad od kuće će negativno uticati na komercijalne nekretnine, transport i male biznise u centrima gradova; internet kupovina i plaćanje će uticati na maloprodajne objekte i banke i slično.

Paul takođe navodi da smo živeli u svetu gde smo najviše brinuli o tome kako da dobijemo neki proizvod ili uslugu po što nižoj ceni. Trošak je bio jedini faktor od značaja – jeftini letovi low-cost avio-kompanijama, plastika iz Kine, masovna proizvodnja hrane pune hormona, itd. Sada iz ere "jeftino" ulazimo u eru "bezbedno", gde će ljudi mnogo više obraćati pažnju na kvalitet i na njegove različite dimenzije: kvalitet radnih praksi, kvalitet uticaja na okruženje, kvalitet "bilansa stanja", kvalitet kanala distribucije (diverzifikacija itd), kvalitet tehnologije, kvalitet zdravstvene zaštite, kvalitet bezbednosti hrane i lekova, itd.

Sve ovo će imati značajan uticaj na troškove života. Mnogi proizvodi i usluge će poskupeti – putovanja, hrana, lekovi. Neki drugi će pak pojeftiniti – zakup poslovnog prostora, tehnologija.

Stoga, mogu samo da zaključim da će uticaj na biznise i globalna tržišta biti veoma snažan.

Kako je CFA Institut organizovao svoj rad u okolnostima pandemije?

- Mislim da rad CFA Instituta u ovim okolnostima možemo grupisati u nekoliko osnovnih oblasti.

Pre svega, pružanje podrške delatnosti upravljanja investicijama - CFA Institut aktivno podržava razvoj mera koje se bave funkcionisanjem tržišta i finansijskog sistema u novonastalim okolnostima. Ova podrška uključuje davanje mišljenja/saveta i sprovođenje različitih istraživanja (npr. analiza lekcija i pouka iz prethodnih finansijskih kriza), sa ciljem olakšavanja orijentisanja u ovim vremenima nestabilnosti i nesigurnosti.

Drugo, organizovanje internet seminara (tzv. webinar-a) i virtuelnih događaja na aktuelne teme. Naime, CFA Institut je obezbedio kvalitetan sadržaj u virtuelnom formatu iz oblasti etike, finansijske analize, analize i upravljanja rizikom, finansijske regulative, ekonomske politike, optimizacije portfolija, fintech-a, strategija trgovanja, korporativnog restrukturiranja, kapitalnih investicija itd.

Treće, za svoje članove CFA Institut je obezbedio tzv. Resources for Your New Reality – ovo je čitav niz materijala osmišljenih kao podrška članovima CFA Instituta u okolnostima promene radnog angažovanja. Konkretno, u pitanju su saveti i predavanja u vezi sa promenom i upravljanjem karijerom (npr. "10 načina da se istaknete na intervjuu za posao"); saveti za postizanje lične dobrobiti (npr. "Kako da izgradite ličnu i profesionalnu fleksibilnost"); predavanja na temu sticanja različitih soft veština (npr. saveti za organizovanje uspešnih video sastanaka). Ovde bih izdvojila i webinar na temu meditacije koja je, praktično, svojevrstan nastavak predavanja čuvene neuronaučnice dr Karolien Notebaert. Da podsetim, dr Notebaert je posetila Beograd krajem februara u organizaciji CFA Društva Srbija, kada je održala vrlo interesantna i praktično primenljiva predavanja iz oblasti neuronauke, o čemu je izveštavala i Ekapija.

I na kraju, CFA Institut ažurno objavljuje svoje komentare na aktuelnu situaciju putem email-a i sajta. Takođe, redovno se organizuju i virtuelni sastanci sa lokalnim CFA društvima gde nas predstavnici CFA Instituta informišu o svim aktuelnostima, daju odgovore na naša pitanja i gde diskutujemo na različite teme.

(Foto: CFA Društvo Srbija)

S obzirom na to da je junski ispit odložen, kada će se i kako održati CFA ispiti na svim nivoima?

- Svi kandidati za prvi nivo mogu da izaberu da ispit polažu u decembru 2020. ili februaru 2021. Kandidati za drugi i treći nivo mogu da izaberu da ispit polažu takođe u decembru 2020. ili junu 2021. godine.

Ovde bih dodala da će ispit za prvi nivo u decembru 2020. godine biti poslednji ispit u papirnom formatu. Svi budući ispiti za prvi nivo biće kompjuterski administrirani, ali u ovlašćenim test centrima i u strogo kontrolisanim uslovima. Ispiti za drugi i treći nivo ostaju u dosadašnjem formatu.

Koje aktivnosti preuzima CFA Društvo Srbija u ovim okolnostima i kako ste organizovali rad?

- Pored izuzetno bogate ponude koju nudi CFA Institut, u saradnji sa CFA Society New York omogućili smo našim članovima mogućnost prisustvovanja tzv. "Asset Owner Series" (AOS) internet seminarima. U pitanju je kolekcija virtuelnih događaja čija su odlika ekskluzivni govornici - u pitanju je preko 300 govornika koji zajednički predstavljaju sa preko 70 biliona USD fiducijarne imovine, bilo u vlasništvu bilo pod upravljanjem.

Pored navedenog, trenutno smo u procesu pokretanja regionalne inicijative sa našim kolegama iz CFA Društava Slovenije i Hrvatske, koja ima za cilj da dodatno učvrsti veze naših kolega u regionu, da podstakne njihovu komunikaciju i saradnju, a, nadamo se, i brži ekonomski oporavak celog regiona.

Čim okolnosti dozvole, prvo što ćemo organizovati za članove CFA Društva Srbija je jedno "nevirtuelno" druženje, i tome se svi unapred radujemo.

Da li nam možete nešto više reći o spomenutoj regionalnoj inicijativi?

- U komunikaciji sa kolegama iz Hrvatske i Slovenije došli smo do ideje da pokrenemo jednu manju regionalnu inicijativu, gde bi svake nedelje CFA Društvo jedne od zemalja napravilo intervju sa lokalnim liderom iz biznisa, finansija ili neke druge srodne oblasti. Ono što u ovom trenutku mogu reći je da se ta ideja svima dopala i da se trenutno aktivno radi na realizaciji ove inicijative.

Smatramo da bi najveća dodata vrednost ove inicijative bila upravo ta regionalna komponenta, gde bismo mi iz Srbije čuli njih iz Slovenije, Hrvatske i obrnuto. Mislimo da je to svima potrebno, jer smo svi uglavnom skoncentrisani na situaciju u sopstvenoj zemlji. Osim toga, ako ova inicijativa zaživi, mislimo da ima kapaciteta da je proširimo uključivanjem kolega iz Mađarske, Rumunije i Bugarske, a možda i šire.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.