NavMenu

Ognjen i Relja Aranđelović, braća iz Beograda "nadziru Britaniju" i tragaju za tajnom veštačke inteligencije

Izvor: Politika Petak, 08.01.2010. 09:27
Komentari
Podeli

Relja i Ognjen AranđelovićRelja i Ognjen Aranđelović

Profesor na Kembridžu Ognjen i njegov brat doktorant na Oksfordu Relja Aranđelović pripadaju eliti naučnika koji tragaju za tajnom veštačke inteligencije.

Ognjen Aranđelović u svetu nauke predstavlja ono što je Novak Đoković u svetu tenisa. Možda globalni svet istraživača nema zvaničnu listu desetorice najboljih, ali dvadesetdevetogodišnji profesor na Trinitiju, najprestižnijem Kembridžovom koledžu, sigurno je plasiran u samom vrhu neformalne rang-liste najvećih mladih genijalaca. S tim da bi bio sjajan i na listi porodičnih dublova, jer njegov šest godina mlađi brat Relja upravo sprema doktorat na konkurentskom Oksfordu. Braća iz Beograda nalaze se na privremenom naučnom radu na najuglednijim svetskim univerzitetima, pokušavajući da proniknu u tajne veštačke inteligencije.

Ognjen se bavi kompjuterskom analizom slika. Cilj mu je da kompjuter "razume" sliku i prepozna objekte na isti način na koji to čini ljudski mozak. Ako uspe, to će omogućiti da kreditne kartice i pamćenje na stotine cifara postanu deo prošlosti! Kompjuter će uskoro, na osnovu izgleda lica, prepoznavati identitet osobe i automatski je puštati u zgradu, dati joj novac ili odobriti pristup Internetu.

Ognjen sada istražuje automatski kompjuterski nadzor javnih mesta. Britanci su opsednuti terorizmom i milionima kamera nadgledaju celokupnu teritoriju. Ali, potrebno je kompjuterski detektovati incidentno ponašanje u masama, jer je nemoguće golim okom pratiti svaku kameru i prepoznati sumnjiva lica. Trenutno nema kompjuterskih sistema koji mogu da reše ovaj problem u zemlji koja ima najviše kamera po broju stanovnika.

– Već su sa mnom kontaktirali ministarstvo odbrane Britanije i londonska policija. Odbio sam da radim istraživanja za ministarstvo odbrane Britanije, jer su želeli da moja istraživanja upotrebe u vojne svrhe. Oni su želeli da kompjuter automatski prepozna objekat na zemlji koji je potencijalni cilj bombardovanja. Smatrao sam da to nije etično – kaže Ognjen Aranđelović.

Obojica su prošli kroz rešeto najprestižnije beogradske škole – Matematičke gimnazije. Ognjen je 1997. godine osvojio srebro na internacionalnoj olimpijadi iz matematike i, dve godine kasnije, krenuo je za Oksford.

– Jedan od naših poznatijih mitova je da strani univerziteti love talente po svetu i odmah ih po završetku srednje škole uzimaju pod svoje. Kada hoćete na Oksford ili Kembridž, nemoguće je da neko prepozna dobrog naučnika već u srednjoj školi. Dakle, ja sam se prijavio sam. Otišao sam na intervju i razgovarao sa budućim tutorima. Postavljali su mi kompleksna pitanja, nešto o svemiru, na koja ni u ludilu nisam mogao da tačno odgovorim. Ali njih zanima način na koji razmišljate, kako prilazite problemu kojem ranije niste bili izloženi. Primili su me na jedan od nekoliko najboljih koledža na Oksfordu – Sent Džons. Cena školarine je bila 15.000 evra godišnje. Majka i otac su dali stan pod hipoteku, ali taj kredit je bio dovoljan samo za prvi deo prve godine. Međutim, posle izvesnog vremena, tutor mi je rekao: "Ostaćeš, ne pitaj kako, ali univerzitet te oslobađa plaćanja".

Ognjen im se odužio: već od prve godine postao je najbolji na elektrotehničkim naukama i na kraju prigrabio titulu studenta generacije:

– Na Oksfordu ili završiš za četiri godine, ili odlaziš sa fakulteta. Nema tu mnogo mudrosti.

A, kada ste najbolji na Oksfordu, onda su vam sva vrata otvorena. Tek tada sledi lov na talente. Jedna od ponuda je usledila sa konkurentskog Kembridža. Želeli su da Ognjen doktorira kod njih. Multinacionalnu korporaciju "Toshiba" su zanimala Ognjenova istraživanja, takozvano kompjutersko prepoznavanje lica, pa je finansirala njegov doktorat.

Doktorirao je na najprestižnijem Kembridžovom koledžu Triniti, akademskoj instituciji sa najviše nobelovaca na svetu. Više nije morao da brine o egzistenciji. U 26. godini je doktorirao i postao profesor informacionog inženjeringa. Stekao je još jednu slavnu titulu – prvog Srbina profesora na Trinitiju. Godinu dana posle njega, profesor je postao i fizičar Zoran Hadžibabić.

Mlađi brat Relja je posle Matematičke gimnazije krenuo putem starijeg brata. Prijavio se na Triniti, baš u vreme dok je Ognjen radio doktorat. Budući da je već znao pravilo Trinitija – ako je neko dovoljno dobar, Triniti će vam pronaći pare – završio je bez kreditnog zaduživanja master studije informatike na Kembridžu. Pošto je Ognjen već postao profesor, Relja je iskoristio naučni prelazni rok i upisao doktorat na Oksfordu. Sada je na prvoj godini, igra bilijar za Oksford i košarku za koledž Crkve Isusa.

BBC finansira projekat pretraživanja video zapisa

Relja se bavi vizuelnim pretraživanjem velikih kolekcija video zapisa, za šta je zainteresovan BBC. Nacionalna britanska TV stanica finansira istraživačku grupu na Oksfordu, kojoj pripada mlađi brat Aranđelović. Reljin supervizor na Oksfordu i najveći stručnjak na svetu u oblasti "kompjuterskog vida" profesor Endru Ziserman takođe ne želi da ima ništa sa istraživanjima u vojne svrhe.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Politika" od 8.01.2010.)



Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.