Izvor: eKapija | Utorak, 31.03.2020.| 11:28
Izdvojite članak Odštampajte vest

Miodrag Škrbić, osnivač i predsednik NITES Group - Poslove realizujemo timski i svaki dan smo uigraniji, pametniji i jači

Miodrag Škrbić
Miodrag Škrbić (Foto: Nites)
Miodrag Škrbić živi u Pragu i predsednik je kompanije NITES Group koja pruža usluge iz oblasti informacionih tehnologija u sektorima telekomunikacija, energetike i zdravstvene zaštite. Kompanija uspešno posluje u nekoliko država srednje i jugoistočne Evrope.

Miodrag Škrbić je rođen 20. januara 1956. godine u Hotkovcima kod Glamoča (BiH). Odmah nakon Miodragovog rođenja njegova porodica se preselila za Banjaluku gde je završio osnovnu školu, a zatim u Sarajevo u kome je nastavio obrazovanje i započeo svoju uspešnu profesionalnu karijeru. Miodrag Škrbić je magistar elektrotehnike. Magistrirao je na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu na odseku za Informatiku, a osnovne diplomske studije je završio na odseku za Telekomunikacije.

- U ranoj mladosti sam se kao gimnazijalac, a zatim kao student intenzivno bavio fudbalom. Svoj prvi profesionalni ugovor sa FK Željezničar Sarajevo potpisao sam još kao gimnazijalac i postao njihov prvotimac – kaže Škrbić.

Igrao je i za omladinsku reprezentaciju Jugoslavije 1973. godine kod selektora Ante Mladinića. Zbog obaveza na fakultetu i posvećenosti nauci kao student je napustio igračku karijeru, ali je nakon završetka studija već kao diplomirani inženjer odigrao nekoliko sezona za FK Famos Hrasnica. Takođe sve do početka bavljenja privatnim biznisom ostao je aktivan u sportskim vodama i uspešno se bavio suđenjem fudbalskih utakmica. U periodu od 1987-198.9 bio je sudija u prvoj saveznoj ligi Jugoslavije.

Miodrag Škrbić je jedan od prvih privatnih preduzetnika u bivšoj Jugoslaviji.

- Prvu firmu pod imenom Grad, zajedno sa svojim prijateljima Nihadom Huremom i Mirkom Jelčićem osnovao sam u Sarajevu krajem osamdesetih godina prošlog veka. Početkom devedesetih po izbijanju ratnih sukoba odlazim u Nemačku gde sa pomenutim prijateljima preuzimamo vlasništvo u firmi NED Electronic GmbH. Nakon otvaranja istočno evropskih zemalja 1993. godine preselio sam se u Češku Republiku gde zajedno sa svojim prijateljima, NED Electronic-om i uz učešće fabrike Tesla Votice nekadašnjeg lidera elektronske industrije u istočnoj Evropi osnivamo kompaniju STROM Telecom.

Nakon uspešnog poslovnog starta kompanije Miodrag Škrbić sa prijatejima otkupljuje vlasnički udeo od Tesla Votice, a zatim i samu fabriku Tesla Votice i tako nastaje najpoznatija firma u Pragu u oblasti Telekomunikacija STROM TELECOM.

- Strom Telecom se krajem devedestih i početkom dvehiljaditih godina munjevito širi po Rusiji i zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza, Nemačkoj i srednjoj Evropi, a zatim i u Kongu i Ugandi u Africi. Na sajmu u Ženevi 2003. godine STROM Telecom potpisuje ugovor u vrednosti od 20 mil USD za isporuku svojih digitalnih komutacionih sistema za kompaniju Callax Telecom Holding koja pored nemačkog posluje i na američkom tržištu. Kompanija dostiže nekoliko hiljada zaposlenih u nekoliko država i prihode koji se mere stotinama miliona evra.

Strom Telecom u februaru 2007. godine zajedno sa SITRONICS TS Holdingom (deo AFK SISTEMA) uspešno izlazi na Londonsku berzu što je bio najuspešniji IPO jedne kompanije čiji su vlasnici sa prostora bivše Jugoslavije u oblasti IT-a.

- Visok kvalitet pruženih usluga, spremnost Strom Telecoma da primeni međunarodne standarde i izlazak na londonsku berzu otvara pristup međunarodnom kapitalu, tako da kompanija ubrzo počinje da posluje zajedno sa korporacijom AFK SISTEMA, jednom od najvećih grupacija u Rusiji i svetu. Najveći Ruski operater MTS zajedno sa svojim filijalama u Ukrajini i Belorusiji koristi hardver i softver koji su delo razvojnog tima inženjera Strom Telekoma. Posle izlaska na Londonsku berzu 2007. godine kompaniju Strom Telecom kupuje AFK SISTEMA pri čemu kompanija menja ime u SITRONICS TS, a zatim u NVision.

Nakon prodaje STROM Telecoma Miodrag Škrbić, osniva nekoliko firmi u različitim državama, od kojih u periodu od 2007. do 2011. godine koristeći svoje iskustvo i poslovne kontakte, konsolidacijom ponovo stvara jedan ozbiljan poslovni sistem pod imenom NITES Grupa. Miodrag Škrbić ponovo sa NITES-om organizuje mlade, fleksibilne i dinamične razvojne timove inženjera, timove za sistemsku integraciju i podršku u nekoliko gradova(Prag, Moskva, Beograd, Banja Luka, Sarajevo) širom Evrope.

- Usledio je zatim brz razvoj NITES-a po srednjoj i istočnoj Evropi kao rezultat inovativnih pristupa u razvoju i implementaciji kompletnih softverskih rešenja primenljivih pre svega u sektorima telekomunikacija, energetike i zdravstvene zaštite.

Iskustvo u prethodnom periodu svog poslovnog rada koje je stekao u sektoru telekomunikacija Miodrag Škrbić je vizionarski iskoristio i investirao u sektor energetike. Organizovao je ozbiljan razvoj sopstvenih softverskih rešenja za daljinsko upravljanje i očitavanje brojila, prenos, obradu i upravljanje očitanih podataka kao i odnosu elektrodistribucija sa svojim potrošačima.

- Kao rezultat inovativnih pristupa u razvoju i implementaciji kompletnih softverskih rešenja 2009 godine na Svetskom Salonu pronalazaka, istraživanja i novih tehnologija "Brussels Innova/Eureka" Brussels NITES je nagrađen Evropskim Ordenom zasluga za stvaralaštvo, III reda-komandor, za doprinos razvoju stvaralaštva u oblasti elektrotehničkih i informatičkih nauka.

Škrbić svojim iskustvom usmerava svoje saradnike ka sopstvenom razvoju inovativnih softverskih rešenja koja su dizajnirana prema zahtevima i stvarnim potrebama velikiih korisnika i na taj način pozicionira NITES u grupu sa vodećim kompanijama na tržištu CRM, AMM, MDM, Billing-a, ESB, eRecepta i Smart Cities.

Posebno mesto u razvoju i implementaciji naših rešenja u sektoru zdravstvene zaštite predstavlja informacioni sistem za arhiviranje, analizu i obradu medicinskih podataka u centrima za radiološku dijagnostiku koji ubrzava poslovne procese, povećava produktivnost rada i iskorišćenost postojećih radioloških resursa. Takođe u ovom sektoru treba izdvojiti i rešenje eRecept (elektronski recept) koje zamenjuje papirni recept, povezuje zdravstvene ustanove i apoteke. Ovo rešenje hronično obolelim olakšava dolazak do terapije, izabranim lekarima u domovima zdravlja omogućava da više vremena posvete pacijentima i značajno smanjuje administraciju oko recepata.

- Kao kompanija koja sve više pokazuje ozbiljan rastući potencijal NITES uspešno sklapa mnoga partnerstva sa značajnim svetskim imenima (ORACLE, SAP, Mühlbauer, Deloitte, ATOS i druge) sa kojima kao sistem integrator ili zajedničkim razvojem i kastomizacijom uspešno realizuje veoma zahtevne i velike projekte za poznate korisnike.

Pored uspešno realizovanih projekata kod velikih telekomunikacionih operatora i u raznim elektroprivredama NITES po viziji Miodraga Škrbića uspešno širi svoju delatnost i na oblast elektronske uprave i pametnih gradova.

- Projekti koji se prenose širom zemalja regiona i Evrope donose NITES-u značajno iskustvo, reference i omogućavaju realizaciju projekata svih veličina, a posebno velikih projekata. NITES svoje poslove i druge aktivnosti realizuje timski i svaki dan postaje uigraniji, pametniji i jači.

Škrbić insistira na profesionalnom pristupu, realnom sagledavanju, efikasnom rešavanju problema i konstantnom ulaganju u zaposlene i nove tehnologije, što sve više izdvaja NITES na tržištu.

U svojoj profesionalnoj karijeri sa preko 30 godina aktivnog međunarodnog iskustva u oblasti Informacionih Tehnologija u različitim sektorima Škrbic se moze pohvalliti sledećim odabranim referencama: Rusija: JSC Mobile TeleSystems (MTS), MGTS; Ukrajina: MТS Ukraine; Belorusija: MTS Belarus, Nemačka: Callax Telecom, Slovačka: Slovanet, Češka: Vodafone Czech Republic, CEZnet, Bosna i Hercegovina: BH Telecom, Telekom Srpske, Srbija: Telekon Srbija, JP EPS, Kongo: Warid Telecom, Uganda: Warid Telecom, Pakistan: Wateen Pakistan.

- Dosta pažnje smo posvetili pomoći široj društvenoj zajednici. Pored mnogobrojnih donacija posebno se ističe ulaganje u obrazovanje šest mladih talentovanih ljudi sa prostora bivše Jugoslavije, kojima smo, finansirajući njihovo celo školovanje obezbedili mogućnost da završe studije na prestižnim evropskim univerzitetima, a zatim i posao u NITES grupi.

Različite vrste sponzorstva i podrške za sportiste, škole, izdavače i talentovane studente su deo svakodnevnog rada ovog uspešnog privrednika.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE