Izvor: eKapija | Utorak, 22.12.2009.| 14:46

Lazar Bošković, vlasnik i kreativni direktor agencije AgitPROP

U svet medija Lazar Bošković je ušao 1987. kao novinar studentskog radio programa "Index 202", na stanici Beograd 202. Tada je Radio Beograd bio stecište progresivnog dela srpskog novinarstva, kao i sam "Index 202" koji je krajem osamdesetih, kao što će pokazati vreme, bio rasadnik najtalentovanijih domaćih medijskih, marketinških, pa i političkih stručnjaka. Imao je tu sreću da i marketinški zanat uči od najboljih, na najboljem mestu za to u tadašnjoj SFRJ - agenciji "Saatchi & Saatchi", u kreativnoj ekipi Hilandarske 14, tokom 1992-93.

Od 1989. do 1996. radio je kao scenarista i realizator "Indexovog radio pozorišta" i autor je oko 50 scenarija za radijske i TV emisije, a povremeno je bio i reditelj, muzički urednik i producent. Tih godina je sarađivao i sa mesečnikom "Beospektar" i radio na izdavanju više namenskih vodiča kroz Beograd (studentski, GSP, prvi CD o Beogradu...). Tokom 1992. bio je scenarista satiričnog TV serijala "Kompromis" na NTV Studio B, a iste godine i koautor novogodišnjeg programa "Noć TV Bolikita" za TV Politika. Autor je koncepta i scenarista kviza "InKVIZicija", za 3. kanal RTV Crne Gore, 1999.

"Vesele devedesete" je, pored "Indexovog radio pozorišta", proveo i u svetu satiričnih magazina, najpre "Danga", a zatim i "Naša krmača", "Vračarski glasnik" i "Bre", naivno verujući da tako ruši nenarodni režim. To izgleda nije bilo dovoljno, pa se tokom bojkota izbora 1997. bacio i na direktni politički gerila marketing Demokratske stranke, a kasnije i Saveza za promene.

Svoju marketing agenciju "AgitPROP" osniva 1993. "AgitPROP" je kreirao sve vrste promotivnih materijala i marketinških projekata, za skoro stotinu klijenata, iz svih delatnosti (privreda, usluge, državni organi, organizacije...). Agencija je sarađivala sa vodećim domaćim štamparijama, medijima, produkcijskim i softverskim kućama, dizajnerima i fotografima.

Član je Udruženja ekonomskih propagandista Srbije od 1995, a bio je i član Upravnog odbora UEPS-a od 2004. do 2007. U Nezavisnom udruženju novinara Srbije je od 1997. Član je Društva Srbije za odnose s javnošću i Art Directors Cluba Srbije od 2004.

U 2004. bio je direktor marketinga najvećeg domaćeg Internet provajdera EUneta, savetnik za promotivne aktivnosti u Turističkoj organizaciji Beograda, vođa PR projekta pri Gradskoj upravi Beograda... Učestvovao je i u kreativnim timovima drugih marketing i PR agencija i organizacija na poslovima gostujućeg copywritera, creative directora, savetnika, koordinatora...

Kao Internet autor, Lazar Bošković je aktivan od 1997. i radio je na najvećim domaćim Internet projektima. Za Internet portal glavnog grada - www.beograd.rs, osvojio je petnaestak Internet, PR i marketing nagrada i na tom projektu je bio autor i urednik od 2001. do 2008. Bio je i autor i urednik turističkog sajta Beograda - www.tob.rs, od 2002. do 2009, za koji je osvojio dve nagrade.

Od ostalih Internet aktivnosti, vredi pomenuti da je bio selektor Biznis programa i član Saveta Beogradskog festivala novih komunikacija "B-link" - 2006-07. i član više žirija u oblasti Interneta. Jedan je od osnivača Registra nacionalnog Internet domena Srbije 2006. Kao predavač učestvovao je 2000. na seminaru "Internet marketing" u organizaciji Instituta ekonomskih nauka, kao i na E-PR seminaru "Pogled iz virtuelnog sveta" u organizaciji McCann Erickson PR 2008.

Posle 2000. se ponovo angažuje u Radio Indexu, najpre kao kreativni direktor i član Upravnog odbora, a kasnije i kao suvlasnik i jedan od rukovodilaca ove nacionalne radio stanice, sve do 2009. Na predlog UEPS-a izabran je 2006. za člana, a potom i za zamenika predsednika Programskog odbora Radio-televizije Srbije, do 2009.

Autor je desetak publikacija raznih namena: turistički vodiči, turističke i saobraćajne mape, monografije povodom jubileja firmi, komunalni vodiči, company profile, autorska izdanja, multimedijalna izdanja... Dobitnik je Godišnje nagrade RTS-a za emisiju "Indexovog radio pozorišta" 1992. Pored nagrada za Internet stvaralaštvo, osvojio je i nekoliko marketing i PR nagrada za multimedijalna i štampana izdanja.

Rođen je 18. septembra 1966. i diplomirao je 1992. Srećno razveden. Planira i da magistrira, jednog dana...

e-mail: lazar@agitprop.rs

www.agitprop.rs

www.lazarboskovic.com

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.