Izvor: eKapija | Ponedeljak, 24.02.2020.| 12:58
Izdvojite članak Odštampajte vest

Ljubiša Veljković, predsednik IO Milenijum osiguranja - Tržište zdravstvenih osiguranja raste iz godine u godinu

(Foto: Milenijum osiguranje)
Tržište osiguranja u Srbiji odlikuje višegodišnji kontinutet rasta, koji je funkcionalan sa rastom BDP-a, boljom privrednom atmosferom koja podstiče rast i tržišta osiguranja, ali i potrebama stanovništa i privrede za uslugama osiguranja, koje su delimično i posledica edukativnih aktivnosti industrije i Udruženja osiguravača Srbije, ocenjuje na početku razgovora za eKapiju Ljubiša Veljković, predsednik Izvršnog odbora Milenijum osiguranja.

Prema njegovima rečima, na tržištu neživotnih osiguranja najintenzivniji rast imaju zdravstvena osiguranja, koja iskazuju dvocifrenu stopu rasta iz godine u godinu, osiguranje vozila je i dalje zastupljeno u velikoj meri, a kasko i autoodgovornost učestvuju sa gotovo 50% u strukturi premije neživotnih osiguranja, a osiguranja imovine su vrlo stabilna i infrastrukturni projekti omogućavaju njihov razvoj.

- Sa druge strane, životna osiguranja trenutno karakteriše usporenija stopa rasta, što je posledica niskih kamatnih stopa i očekuje se da u narednim godinama osiguravači diversifikuju ovaj segment osiguranja novim proizvodima i varijacijama - kaže Veljković.

eKapija: U kojim segmentima Milenijum osiguranje beleži najveći rast?

- U prethodnoj godini su nam gotovo sve vrste osiguranja primetno rasle. Trudimo se da imamo diversifikovani rast i ravnomerniju raspodelu po vrstama osiguranja u strukturi našeg portfelja. Milenijum osiguranje ima atraktivne proizvode, brend je prepoznatljiv i kanali prodaje su u funkciji. Po tipovima klijenata imamo sveobuhvatnost, što je jako dobro.

eKapija: Koliki je vaš trenutni udeo na srpskom tržištu osiguranja?

- Na tržištu neživotnih osiguranja zauzimamo 4,5% tržišnog učešća, koje se uvećava u kontinuitetu. S obzirom da smo prisutni u ovom segmentu, ne merimo našu zastupljenost na kompozitnom tržištu. Cilj nam je gradualistički rast našeg tržišnog učešća, uz diversifikaciju portfelja po vrstama osiguranja i sve većeg broja zadovoljnih klijenata.

eKapija: Na koje proizvode stavljate akcenat?

- Osiguranje vozila je nešto za što smo definitivno usko specijalizovani. Veliki akcenat smo stavili i na razvoj portfelja imovinskih osiguranja u prethodnih nekoliko godina. Takođe, zdravstvena osiguranja su jedan od budućih stubova portfelja i želimo da i u tom segmentu budemo zastupljeni na tržištu. Asistencije, kako putnog zdravstvenog osiguranja, tako i pomoći na putu, su oblasti u kojima imamo određeno prisustvo na tržištu.

eKapija: Pomenuli ste već zdravstvena osiguranja. Mnoge zanima polisa dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja i pogodnosti koje ona nosi?

- Dobrovoljno zdravstveno osiguranje je visokokvalitetan proizvod koja omogućava komfor osiguranicima i pristup potrebama zdravstvenih usluga u kratkom vremenskom periodu. S druge strane, kvalitet pružaoca ovih usluga je jako dobar i povezanost sa osiguravajućim pokrićem predstavlja dobitnu varijantu za klijente. Problem našeg tržišta je još uvek niska penetracija ove vrste osiguranja, kako na individualnom, tako i na kolektivnom obuhvatu, što ovu vrstu osiguranja na takvom broju osiguranika čini cenovno neadkvatnom. Rastom broja osiguranika i homegenizacijom portfelja po klasterima, regionima i slično, učiniće ovu vrstu osiguranja atraktivnijom i dostupnijom. Milenijum osiguranje je lansiralo proizvode dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja i verujemo da će ova vrsta osiguranja biti jedan od značajnih proizvoda u budućnosti.

eKapija: Šta Milenijum osiguranje planira novo da ponudi svojim klijentima u narednom periodu?

- Smatramo da je potrebno dobro analizirati i dizajnirati proizvode za mala i srednja preduzeća, bez obzira na nisku zastupljenost u portfeljima osiguravača. Pojedina osiguranja od odgovornosti prema trećim licima, koja se pojavljuju kao potreba novog doba, takođe su nešto o čemu razmišljamo. Ipak, nastojimo je da klijentima pružimo visoku uslugu i komfor i u okviru postojećih proizvoda i da na taj način obezbedimo konkurentsku prednost.

eKapija: Koliko su za osiguravače važni novi kanali prodaje, kao što su banke, internet, lizing...?

- Polivalentnost kanala prodaje ima za cilj da približi osiguranicima veću prohodnost uslugama osiguranja, dok za društva predstavlja stvaranje dodatne vrednosti, razvoja konkurentske kreativnosti i uvećanja i diversifikacije portfelja. Navedeni kanali prodaje već sada imaju karakteristiku jakih institucionalnih kanala prodaje, koji zauzimaju ozbiljan prodajni stub kod pojedinih osiguravajućih društava. Banke i lizing društva predstavljaju institucionalnog zastupnika u osiguranju, prisutni su nekoliko godina unazad i već su veoma razvijeni. Internet prodaja polako nalazi svoje mesto kod većine društava i očekuje se da će u narednim godinama ova forma prodaje biti značajno zastupljena, naročito u retail prozvodima i asistencijama.

eKapija: Da li se u Srbiji dovoljno radi na edukaciji i podizanju svesti o potrebi osiguranja?

- Edukacije se sprovode u nekoliko različitih formi. Osiguravači se trude da adekvatnim pristupom edukuju potrošače, proizvodima i značaju osiguravajućih pokrića, kao i edukacijom zaposlenih, pre svega u prodaji. Udruženje osiguravača je nekoliko godina unazad veoma aktivno u promotivnim aktivnostima koje se odnose na edukaciju osiguravajućih usluga. Dakle, edukativni pristup je višestruk i njegovi efekti su prisutni i dodatno se očekuju u budućnosti.

eKapija: Kakve planove Milenijum osiguranje ima za budućnost?

- Mi upravljamo svojom strategijom i usmeravamo se prema višegodišnjim planovima. Kvalitativno, želimo da povečamo broj klijenata, odnosno korisnika naših usluga, da obezbedimo adekvatnu strukturu i po kanalima prodaje i po vrstama osiguranja, da proširimo teritorijalnu zastupljenost i da budemo osiguravač visokog kvaliteta.

eKapija: A kako vidite budućnost industrije osiguranja u Srbiji?

- Tržište će nastaviti da se razvija i ako pogledamo premiju per capita u EU , kod nas i u regionu, rast BDP-a i broj stanovnika, zaključuje se da postoji veliki potencijal ovog tržišta. Verujem da ćemo kao tržište uskoro osvojiti milijardu evra premije osiguranja na godišnjem nivou i da će aktivnosti industrije i Udruženja osiguravača Srbije obezbediti još veće poverenje stanovništva i privrede u značaj polise osiguranja i rasta broja osiguranika. Ako znamo da se broj vozila u Srbiji svake godine uvećava, da strane direktne investicije dovode do otvaranja novih kompanija koje se osiguravaju, da sve više stanovništva koristi usluge privatnih zdravstvenih usluga, što je u direktnoj vezi sa potrebom za polisom dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja, ali i da su intezvirane kreditne aktivnosti banaka i lizing društava - zaključak je da je ovo tržište sa potencijalom i kontinuitetom.

B. Petrović


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.