Izvor: Promo | Četvrtak, 13.02.2020.| 08:23
Izdvojite članak Odštampajte vest

Miloš Bajčetić, predsednik CFA Društva Srbija - Unapređenje investicione profesije kroz etiku i obrazovanje

Miloš Bajčetić
Miloš Bajčetić
Ceremonija dodele CFA Charterholder certifikata održana je poslednjeg dana januara u hotelu Crown Plaza u Beogradu, a najviše priznanje u oblasti investicionog menadžmenta u Srbiji dobilo je šestoro uspešnih kandidata. Pored toga događaj su pratile dve aktuelne teme - makroekonomski trendovi i očekivanja koju je pokrio Mladen Dodig iz Erste banke i korporativno upravljanje u izlaganju Pavla Đurića.

Ujedno bila je to dobra prilika da porazgovaramo i sa Milošem Bajčetićem, predsednikom CFA Društva Srbija.

- CFA Društvo je nevladino i neprofitno udruženje, osnovano sa ciljem unapređenja investicione profesije u Srbiji. Društvo podstiče razvoj visokog nivoa stručnosti u investicionoj delatnosti (uz obavezno usvajanje i primenu jasnih moralnih i etičkih načela u poslovanju), tj. ne samo svojih članova već i celokupne investicione zajednice u Srbiji. Svoje delovanje smo usmerili na ideje koje se tiču upravljanja investicijama, uz naglašavanje potrebe za obrazovanjem. Komuniciramo sa različitim učesnicima na tržištu kapitala kao što su investitori, regulatori, poslodavci, mediji, univerziteti itd, ali i promovišemo CFA® Program i primenu etičkih i profesionalnih standarda u struci.

Društvo trenutno broji nešto preko 60 stalnih članova, koji su ujedno i nosioci CFA Charterholder licence, i oko 40 pridruženih članova koji imaju položen bar jedan od tri ispita iz CFA® Programa. Zapravo, to su i formalni uslovi za stalno i pridruženo članstvo u Društvu.

CFA Institut trenutno ima oko 170.000 članova i 355.000 kandidata u više od 150 država širom sveta. Misija CFA Instituta je da izgradi delatnost u kojoj su interesi investitora na prvom mestu, jer u takvom okruženju finansijska tržišta najbolje funkcionišu, a privrede napreduju.

Chartered Financial Analyst (CFA®) Program je globalno prepoznat kao zlatni standard u investicionoj delatnosti, jer omogućava ovladavanje veštinama napredne finansijske i investicione analize, portfolio menadžmenta, makroekonomije, finansijskih derivata, kao i drugim znanjima iz oblasti upravljanja investicijama. Pored navedenih akademskih znanja, program prati i aktuelne trendove i praksu u delatnosti, uz stavljanje posebnog akcenta na usvajanje i primenu etičkih i profesionalnih standarda u upravljanju investicijama.

eKapija: Koja je osnovna ideja i misija CFA društva u Srbiji?

- Naš krajnji cilj je unapređenje investicione profesije i razvoj investicione delatnosti u Srbiji.

eKapija: Šta je to što je obeležilo 2019. godinu kada je reč o aktivnostima CFA društva Srbija?

- Veoma smo zadovoljni što smo početkom 2019. godine, odnosno dve godine od početka našeg delovanja, formalno dobili status punopravnog člana CFA Instituta. Imamo visoku stopu odziva članstva, s obzirom na činjenicu da su gotovo svi registrovani nosioci CFA licence u Srbiji ujedno i naši članovi. To s jedne strane govori o poverenju koje smo zadobili za kratko vreme, ali i o obavezi da to poverenje opravdamo svojim daljim radom. Iako su svi članovi uprave Društva zapravo volonteri, u drugoj polovini godine smo imali reizbor koji pokriva dvogodišnji mandate, te smatram da smo novom strukturom uspeli u velikoj meri da osnažimo naše kapacitete za dalji razvoj.

Tokom prethodne godine smo po prvi put organizovali takmičenje CFA Research Challenge, globalnu manifestaciju koja okuplja preko 5.700 studenata i više od 1.100 univerziteta u svetu. Takmičenje u investicionoj analizi u Srbiji je okupilo 5 timova sa 3 univerziteta.

Od bitnih događaja bih izvojio posetu od strane g. Paul Smith-a, tadašnjeg predsednika CFA Instituta, zatim organizovanje edukativne radionice u Beogradu "Harness the power of LinkedIn", medijsko pokriće i učešće Društva na nekoliko konferencija u zemlji – Konferencija Beogradske Berze, SEE PE and M&A Forum, Finiz Konferencija 2019, ali i prisustva na međunarodnim događajima kao što su: Global SLC London, Regional SLC Istanbul, CEE Investment Conference Budimpešta, European Investment Conference Madrid, European Advocacy Strategy Workshop Madrid itd. U planu imamo organizaciju novih događaja i projekat koji se tiče poboljšanja finansijske pismenosti, te očekujemo da će u narednom periodu i šira javnost biti više upoznata sa našim radom.

eKapija: Kako članovi CFA društva ocenjuju poslovnu klimu u Srbiji? Gde postoje šanse za unapređenje?

- Generalni stav je da je postignuta makroekonomska stabilnost, što svakako raduje, ali da bi došlo do održivog poslovnog rasta neophodne su izvesne strukturne reforme. Odnosno, može se reći da nisu u potpunosti ostvareni svi preduslovi za razvoj tržišta kapitala. Tržište je i dalje izloženo ograničenjima i na strani ponude i na strani tražnje. Drugim rečima, na tržištu trenutno niti postoji dovoljno investicionih alternativa, niti dovoljno pogodnih kompanija koje su spremne da emituju hartije od vrednosti. Osim toga, i baza investitora je (još uvek) plitka.

Imajući to u vidu, ključna bi preporuka bila da Država započne rešavanje strukturnih nedostataka. Utiska smo da postoji dobra volja da krene u tom pravcu: sve više se posvećuje pažnja ovom problemu i ulažu napori da se Srbija promoviše kao zemlja koja je pogodna za ulaganja.

U međuvremenu, fokus bi trebalo da bude stavljen na poboljšanje rada na novčanom i tržištu kapitala uz osiguranje transparentnosti i doslednosti u radu regulatornih tela.

Pored svega navedenog, mi verujemo da postoji dosta prostora za unapređenje finansijske pismenosti ali i svesti o važnosti primene etičkih normi u industriji. U tom delu vidimo našu ulogu i obavezu.

eKapija: Koje su aktivnosti planirane za 2020. godinu?

- U dugoročnoj perspektivi fokusiraćemo se na tri pravca razvoj infrastrukture i dalja profesionalizacija rada Društva; unapređenje vrednosti za naše članove i aktivno promovisanje transparentnosti i etičkog/ profesionalnog ponašanja u cilju zaštite interesa investitora i ostalih učesnika na tržištu.

U tom kontekstu ćemo, pored naših tradicionalnih aktivnosti koje se tiču promocije CFA® programa, organizovati ili biti učesnik različitih inicijativa kao što je već spomenuto poboljšanje finansijske pismenosti. Takođe, fokusiraćemo se na saradnju sa regulatorima kao i sa poslodavcima u delatnosti. Radićemo na razvoju karijernog centra i nastavićemo sa organizovanjem predavanja i edukativnih radionica na različite teme za naše članove i za širu javnost.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE