Izvor: eKapija | Utorak, 31.12.2019.| 11:41
Izdvojite članak Odštampajte vest

Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina - Ulažemo u vodosnabdevanje, još jednu gondolu, zatvoreni bazen...

(Foto: Opština Čajetina)
Za opštinu Čajetina 2019. godina bila je godina velikih investicija i projekata. U predstojećoj godini zlatiborski domaćini nastaviće istim tempom, te će najveći deo budžeta biti izdvojen za završetak ranije započetih investicija, ali i za nove projekte, od kojih su najznačajniji rekonstrukcija vodozahvata u Ribnici i izgradnja novog vodosistema u Sušici.

Milan Stamatović, prvi čovek opštine Čajetina, o rezultatima ostvarenim u 2019, najavama o gradnji još jedne gondole, razvoju poljoprivrede, ulaganjima u ekološku zaštitu i planovima za narednu godinu, govorio je za eKapiju.

eKapija: Kako ste zadovoljni rezultatima koji su ostvareni u 2019 i kakvi su planovi za narednu godinu?

- Godina iza nas je obeležena kapitalnim investicijama, velikim radovima na svim poljima i na celoj teritoriji opštine Čajetina. Pokazali smo da i u maloj sredini mogu da žive uspešni ljudi, najbolji domaćini, da postoje uspešne kompanije i da može uspešan biznis da se napravi. Kao što je poznato, bavili smo se realizacijom nekoliko najvažnijih kapitalnih investicija. To su gradnja gondole između centra Zlatibora i vrha Tornika, postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda na Zlatiboru, kao i kupovinа sportske dvorane na Zlatiboru, rekonstrukcijа i modernizacijа sportske hale u Čajetini, završetаk zgrade zlatiborskog Kulturnog centra. Tu su i brojne investicije u lokalnu infrastrukturu: izgradnja putne, kanalizacione i vodovodne mreže, rekonstrukcija i podrška u izgradnji elektromreže tamo gde je bilo potrebno... Mnogo je urađeno u svim tim oblastima, otuda ocena da je 2019. godina u opštini Čajetina bila vrlo dinamična.

Inače, budžet opštine Čajetina u 2020. je planiran u iznosu od dve milijarde i 77 miliona dinara. Najveći deo, gotovo 60% biće uložen u investicije, a svega 7% utrošeno za plate zaposlenih.

eKapija: Koje su najvažnije investicije planirane za 2020?

- S obzirom na to da su najvažniji poduhvati, poput gondole i zlatiborskog postrojenja pri kraju gradnje, u 2020. godini ostaje samo da ti projekti prođu probni rad, a potom da se puste u funkciju. Najveći deo novca iz opštinske kase biće iskorišćen za završetak ranije započetih velikih investicija, ali i za nove projekte, od kojih su najznačaniji rekonstrukcija vodozahvata u Ribnici i izgradnja novog vodosistema u Sušici.

Prvim projektom, biće zamenjen kompletan magistralni cevovod od Ribnice do Zlatibora i izgrađen rezervoar od 2.000 kubnih metara na Zlatiboru. Uz postojeći od 600 kubnih metara, novim rezervoarom obezbediće se pouzdanije vodosnabdevanje, a u slučaju havarije to će biti dovoljne zalihe vode za dva dana snabdevanja. Paralelno sa tim, počeće i pripreme za izgradnju novog vodosistema Sušičko vrelo, koji će se graditi u fazama koje će trajati tri godine. Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda na Zlatiboru očekuje se početkom 2020. godine.

eKapija: Naredne godine očekuje se završetak jedne od najznačajnih investicija Opštine Čajetina, Gold gondole. Budući da ste se za ovaj projekat zadužli, koliki deo kredita će biti isplaćen u 2020?

- Od ukupno 6,5 mil EUR kredita, do sada je otplaćeno 4,5 mil EUR. S obzirom na to da će gondola biti puštena u rad 2020. godine, očekujemo da ćemo kredit otplatiti u narednom periodu.

eKapija: Najavili ste izgradnju još jedne gondole?

- Osim gondole od centra Zlatibora do vrha Tornika, čija gradnja je u završnici i biće najduža na svetu, u planu je da se gradi još jedna, odnosno jedan krak panoramske žičare u dužini od 4,5 km. Ona će ići trasom od međustanice kod Ribničkog jezera do vrha Čigote i trebalo bi da, uz poštovanje ekoloških standarda, podstakne turistički razvoj i tog dela Zlatibora. Za tu investiciju treba da se uradi idejni projekat. Za plansku dokumentaciju za taj projekat i za projekat izgradnje zatvorenog bazena na Zlatiboru planirano je 14 miliona dinara.

eKapija: Očekuju se značajna ulaganja u putnu infrastrukturu Čajetine, Zlatibora i okolnih sela. Kada će započeti radovi i kolika sredstva su opredeljena za ovu namenu?

- Značajna ulaganja biće na samom Zlatiboru, u nekoliko važnih saobraćajnica, ali neće biti zapostavljena ni sela. Mnogo više novca nego ove godine biće uloženo u seosku putnu infrastrukturu, jer smo u ovogodišnjem budžetu imali važne finansijske izdatke za ranije započete i kapitalne projekte, zbog čega su ostale pozicije bile smanjene. Za izgradnju puteva i ulica izdvojeno je 190 miliona dinara, uz dodatnih 80 miliona dinara za rekonstrukciju, krpljenje, presvlačenje i nasipanje makadamskih puteva u selima. Tendere za te radove raspisaćemo u januaru 2020. godine, tako da ćemo krajem januara ili početkom februara imati potpisane ugovore za izgradnju i rekonstrukciju puteva i ulica.

eKapija: U kojoj fazi su pripreme za gradnju zatvorenog bazena?

- U okviru sportske hale na Zlatiboru u planu je gradnja zatvorenog bazena sa svim pratećim sadržajima. To će biti i gradski bazen, jer će moći da ga koriste građani Čajetine i Zlatibora. Projektna dokumentacija biće izrađena naredne godine, a gradnja bi trebalo da počne 2021. Osim toga, biće prošireni i smeštajni kapaciteti u tom sportskom kompleksu, čime će se zaokružiti ponuda u sportskom turizmu Zlatibora.

Za svlačionice i prateće sadržaje između fudbalskih terena i sportske hale na Zlatiboru izdvojeno je 40 miliona dinara i 10 miliona za poboljšanje energetske efikasnosti tog sportskog objekta, poput nabavke i ugradnje solarnih panela. Za izgradnju rasvete planirano je oko 15 miliona dinara, a novac se izdvaja i za izgradnju sportskih parkova, pešačkih staza i drugih sadržaja. Za reciklažno dvorište koje se gradi u Semegnjevu, kao i za izgradnju poslovne zgrade i radionica KJP Zlatibor planirano je 117 miliona dinara.

eKapija: U planu opštine Čajetina bila je i izgradnja akva parka?

- To je sve još na nivou ideje.

eKapija: Opština Čajetina u narednom periodu fokusiraće se i na organsku poljoprivredu?

- Veoma važno je da iskoristimo velike potencijale u proizvodnji organske hrane na našim prostorima, jer će ovaj i naredni vek biti vek vode i hrane. Ko bude imao tu viziju i ulagao u pomenuto narednih deset godina, ostvarivaće dodatni profit u narednih 50 godina. Naši vredni Zlatiborci, praćeni investitorima koji nam dolaze iz Srbije i dijaspore, a pojavljuju se i stranci, sigurno će znati da ulože svoj novac u ono što će biti budućnost. Pored IT sektora, pomenute grane će biti nezaobilazne.

Uopšte, u oblasti poljoprivrede, predstoji nam rad na podsticaju i razvoju. Tu ćemo se značajno baviti budućim Agroindustrijskim centrom, koji će biti vodeća grana razvoja u narednom periodu u opštini Čajetina. Treba nam savremen i efikasan centar za podršku poljoprivrednicima po evropskom modelu, temelj daljeg razvoja. Ulaganjima u njega želimo da pomognemo našim domaćinima koji vredno rade da njihova proizvodnja bude cenjenija i vidljivija, da lakše dođu do sigurnog tržišta, dobre cene i perspektive za svoje kvalitetne proizvode.

eKapija: Često se čuje da je Zlatibor postao previše urbanizovan. U kojoj meri opština Čajetina ulaže u zaštitu životne sredine?

- Sa tim navodima, nisam saglasan, budući da je svega 1,4% ukupne teritorije opštine pod objektima, a ukupna površina opštine iznosi 647 km. Kada su u pitanju projekti za zaštitu životne sredine, na Zlatiboru je izgrađeno postrojenje za preradu otpadnih voda sa uložena 4 mil EUR. Krenuli smo sa prvim postrojenjem, ali su projekti urađeni i za ostale prečišćivače. Uslediće izgradnja postrojenja u Čajetini, a zatim u Mačkatu i Sirogojnu. Gradićemo mini-postrojenja za pojedina naselja gde je broj stanovnika povećan. Uz izgradnju pomenutih postrojenja, gradićemo kolektore u seoskim sredinama, da bi i ove mesne zajednice u perspektivi dobile postrojenja za preradu otpadnih voda. Takođe, u planu je i izgradnja reciklažnog dvorišta koje bi trebalo da se gradi na putu prema Semegnjevu a kojim će biti omogućeno da se, uz primenu strogih ekoloških procedura, otpad prikuplja i transportuje na regionalnu deponiju Duboko u Užicu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.