NavMenu

Mirko Ilić, generalni direktor cargo-partner Srbija - Jubilej u znaku modernizacije i širenja poslovanja

Izvor: eKapija Ponedeljak, 02.12.2019. 10:48
Komentari
Podeli
Mirko IlićMirko Ilić
Kompanija cargo-partner ove godine obeležava značajan jubilej - 15 godina poslovanja u Srbiji.

- Svoje poslovanje u Srbiji započeli smo 2004. godine kada smo otvorili prvu kancelariju u Novom Sadu. Danas, 15 godina kasnije, prisutni smo u Beogradu, Novom Sadu i Subotici i zapošljavamo više od 100 ljudi. Oslanjajući se na naš asortiman usluga u prevozu roba u vazdušnom, pomorskom, i drumskom saobraćaju a u poslednje vreme i info-logističkih usluga, mogu da kažem da smo u proteklih 15 godina zabeležili stabilan rast i razvoj - rekao je u intervjuu za eKapiju Mirko Ilić, generalni direktor cargo-partnera u Srbiji.

eKapija: Kada se osvrnete na projekte koje ste realizovali u Srbiji, koje biste izdvojili kao najznačajnije, na koje ste posebno ponosni?

- Posebno značajan projekat za nas bio je otvaranje modernog skladišta u Dobanovcima 2015. godine sa 8.000 m2 skladišnog (oko 15.000 paletnih mesta) i 1.000 m2 kancelarijskog prostora. Naš logistički centar u Dobanovcima pruža mogućnosti skladištenja širokog asortimana proizvoda od kojih 2.200 m2 u statusu carinskog magacina. Osim usluge skladištenja, klijentima pružamo usluge pretovara odnosno cross-docking, paletizovanja, pakovanja, prepakivanja i etiketiranja robe, komisioniranja - odvajanja robe po nalogu klijenta. Posedujemo HACCP sertifikat koji nam omogućava da u skladištu uspešno radimo sa robama prehrambene industrije, kao i sa robama za koje je neophodan stalni veterinarski nadzor.

cargo-partner danas upravlja sa više od 230.000 m2 skladišnog prostora na 40 lokacija u Evropi, Aziji i Severnoj Americi.

Ove godine, cargo-partner u Srbiji je dobio sertifikat ISO 9001 i status Ovlašćenog Privrednog Subjekta (OPS, engl. AEO), što je potvrda ispunjavanja najviših standarda za sigurnost i kvalitet u poslovanju a ujedno i osnovni preduslov za povlašćeni status u pružanju usluga carinskog zastupanja.

eKapija: Kako se tokom godina menjalo poslovanje? Koje su to promene pogodile sektor transporta i logistike i kako trenutno vidite oblast logistike u Srbiji?

- Poslednjih godina primetan je značajn rast privrednih aktivnosti, što svakako ima direktan uticaj i na sektor transporta i logistike. Kada tome dodamo i evidentnu migraciju našeg radno sposobnog stanovništva u inostranstvo, sektor se suočava sa nedostatkom kvalifikovane radne snage pre svega vozača i magacinskih radnika. cargo-partner od osnivanja teži da bude drugačiji od drugih poslodavaca. Gradimo poseban odnos sa zaposlenima sa puno međusobnog poštovanja s ciljem da budemo prepoznati na tržištu kao privlačan poslodavac. Na taj način uspevamo da pomenuto stanje na tržištu radne snage još uvek nema značajniji negativan uticaj na naše poslovanje.

Sem toga, ponosni smo i na to što smo lideri u pogledu uvođenja digitalizacije u poslovanje, pri čemu ne gubimo iz vida naš osnovni moto "we take it personally". Svesni smo da je visoka informatička kompetencija u sveobuhvatnom procesu upravljanja lancem snabdevanja presudan faktor na današnjem tržištu logistike i nastojimo da budemo na čelu inovacija u ovom pogledu. U isto vreme, znamo da ljudski faktor postaje važniji nego ikad ranije. Zato ulažemo u razvoj naših zaposlenih i stvaramo prilagođena rešenja za naše klijente. Težimo dugoročnim odnosima koji su obostrano korisni i održivi.

eKapija: Koje biste usluge izdvojili kao najpopularnije kada je Srbija u pitanju?

- Iz celokupnog spektra usluga u avionskom, pomorskom, drumskom i železničkom saobraćaju, čini se da naša rešenja u pomorskom, pre svega direktne zbirne (LCL) linije i avio prevozu nailaze na najbolji prijem na tržištu. U drumskom zbirnom transportu izdvajamo naše redovne linije iz Turske, Austrije, Slovenije, Nemačke, Italije, Češke, Španije i Poljske. Zavidna popunjenost skladišnih kapaciteta je ujedno i dokaz izuzetnog kvaliteta naših logističkih usluga. U železničkom transportu sve je popularnija naša usluga prevoza kontejnera (FCL i LCL)između Kine i Evrope, tzv. "Novi put svile".

eKapija: Digitalna transformacija zahvatila je sve oblasti industrije, pa i sektor logistike. Na koji način cargo-partner odgovara na izazove koje nosi Četvrta industrijska revolucija?

- Veoma rano smo shvatili da će digitalizacija postati ključni faktor logistike, pa smo već 2000. godine pokrenuli platformu za upravljanje lancem snabdevanja SPOT. Danas sledimo sveobuhvatnu strategiju digitalizacije. Želimo da postanemo duboko integrisani deo lanca snabdevanja naših klijenata kako bismo ponudili kompletna rešenja, a to postižemo pomoću inovativnih IT sistema i snažne IT kompetencije u našoj kompaniji.

Korisnici mogu da se prijave u SPOT kako bi mogli da naruče transport, prate status svoje pošiljke u procesu transporta ili primaju statističke izveštaje o svim svojim pošiljkama bilo da se radi o pomorskom, avio ili drumskom transportu. Pored toga, platforma nudi namenske module za naše logističke usluge.

Koristeći EDI ili API veze, svi procesi se mogu automatizovati - na primer, porudžbinu za prevoz klijent može generisati direktno iz njegove veb prodavnice. Ubrzava se proces obrade podataka i minimizira mogućnost grešaka.

eKapija: Bili ste veoma aktivni u celom regionu, pa je u Sloveniji otvoren iLogistički centar nedaleko od ljubljanskog aerodroma. Recite nam nešto više o tom projektu?

- Sa svojim povoljnim geostrateškim položajem Slovenija je prirodna veza Centralne i Jugoistočne Evrope. Želeli smo da iskoristimo ovo važno, strateško čvorište u srcu Evrope izgradnjom najsavremenijeg logističkog kompleksa, a istovremeno smo svoje sedište i ostale kancelarije u Ljubljani spojili pod jednim krovom. Sa ukupnom površinom od 25.000 m2, iLogistički centar Ljubljana jedan je od najvećih skladišnih kompleksa u zemlji i sadrži preko 20.000 paletnih mesta, 6.000 m2 skladišta za male delove i operativnog prostora, kao i 4.000 m2 kancelarijskog prostora. Centar omogućava skladištenje u uslovima koji zahtevaju kontrolisan temperaturni režim i ispunjava zahteve za skladištenje i rukovanje najzahtevnijim robama, kao što su lekovi i medicinski uređaji, automobilska i visokotehnološka roba.

Uložili smo mnogo ljubavi u ovaj projekat jer smo želeli da pružimo najbolje uslove za rad, budemo sjajan poslodavac svojim zaposlenima i najbolji partner svojim korisnicima! Novi iLogistički Centar je ogromno dostignuće za cargo-partner u Sloveniji i sigurni smo da će pojačati naš rast ne samo u toj zemlji, već i u celom regionu.

eKapija: Prošle godine u Beču ste otvorili i jednistveni objekat - iLogistički centar sagrađen od drveta. Koji je bio cilj izgradnje ovakvog objekta? Koja je bila osnovna ideja i u čemu je njegova specifičnost?

- Regija kod aerodroma u Beču oduvek je bila važno središte za nas. Sa našim iLogističkim centrom napravili smo izložbeni projekat koji objedinjuje ekološku i ekonomski održivu arhitekturu. Skladište je u potpunosti napravljeno od drveta - od zida i krovne konstrukcije, pa do fasade. Za izgradnju je iskorišćeno ukupno 4.200 m3 drveta, što je rezultiralo smanjenjem CO₂ od 8.400 t. Konstrukcija od drveta takođe omogućava energetski efikasan temperaturni opseg od 15-25 °C i stalnu vlažnost vazduha ispod 70%. Čak i kada zgrada dostigne kraj svog životnog veka, biće isplativije skloniti je i odložiti, nego što bi to bilo sa drugim materijalima.

iLogistički centar u Beču ima ukupno 12.250 m2 skladišnog prostora, 24.500 paletnih mesta, odeljak za robe malih dimenzija i 2.000 m2 operativnog podnog prostora. Klijentima nudimo kompletan paket usluga za potrebe logistike rezervnih delova, maloprodaje i e-trgovine, uključujući širok spektar dodatnih usluga.


Sa novim objektom naši postojeći skladišni kapaciteti su više nego duplirani. Naš glavni klijent u Beču je ENGEL. Tokom tri meseca, cargo-partner je prebacio 27.000 jedinica zaliha (SKU) iz proizvodnih pogona kompanije ENGEL u naš novi iLogistički centar. Ovim potezom smo centralizovali njihove zalihe rezervnih delova i na taj način pojednostavili snabdevanje klijenata ENGEL-a širom sveta. Sa kompanijom ENGEL i dalje nastavljamo blisku saradnju prilagođavanjem naših usluga specifičnostim zahtevima njihovih logističkih potreba.

eKapija: Da li planirate izgradnju nekog sličnog objekta u Srbiji ili nekoj drugoj zemlji?

- Nakon nekoliko značajnih investicija u našu logističku mrežu u poslednjih nekoliko godina, trenutno ne planiramo dalja ulaganja u bliskoj budućnosti. Međutim, nastavićemo da razvijamo našu mrežu otvarajući nove kancelarije. Prošle godine naša mreža postala je bogatija za četiri nove zemlje: Irsku, Tursku, Italiju i Kambodžu. Ove godine, porodici kompanije cargo-partner pridružili su se i Australija i Ujedinjeni Arapski Emirati. Pored toga, proširili smo i već postojeće prisustvo u Austriji i Maleziji.

Takođe, kontinuirano radimo i na proširenju naših IT rešenja. Prošle godine platforma SPOT je proširena modulom za pošiljke koji se može integrisati sa više kurirskih službi, kako bi se omogućilo lako upoređivanje cena, naručivanje usluga, štampanje nalepnica i praćenje pošiljki, kao i automatizovana otprema iz bilo kojeg skladišta. Ove godine dodali smo još jedan novi modul - Modul za upravljanje vremenskim slotovima, koji podržava prevoznike i operatore skladišta u zakazivanju vremenskih intervala za poslove utovara i istovara u skladištima.

eKapija: Bili ste aktivni i na globalnom nivou. Šta je to što je obeležilo 2019. godinu?

- Ove godine obeležavamo nekoliko značajnih jubileja. Pored 15. godišnjice cargo-partnera u Srbiji, 2019. godine proslavljamo i 15 godina od naših prvih koraka u Aziji - 2004. godine otvorili smo prve kancelarije u Kini i Tajvanu. Na kraju, naše kolege iz Mađarske ove godine proslavljaju 25 godina poslovanja.

Uveli smo niz novih transportnih rešenja. Na primer, korišćenjem "koridora kopno-more" u Kini, možemo da ponudimo brzo i ekonomično rešenje za prevoz iz kineskog zaleđa, gde su smeštena mnoga važna mesta za proizvodnju. Železnička veza od mesta Chongqing do luke Qinzhou pruža novu alternativu koja je brža i od prevoza baržom, na oko 30% troškova drumskog prevoza.

Međutim, najznačajnija novina se desila u železničkom transportu gde nudimo prevoz kontejnera između Kine i Evrope preko tzv. "Novog puta svile". Svake nedelje otpremamo kontejnere (FCL, LCL) iz Šenzena, Šangaja i Tianđina do Varšave (PL) odnosno Dunajske Strede (SK). Budući da je železnički prevoz upola brži od pomorskog i do 60% ekonomičniji od avio-prevoza, nije iznenađujuće da u poslednje vreme sve veći broj naših klijenata bira ovu uslugu i ostvaruje benefite od nje. Uz to, korišćenje lokomotiva na električni pogon u odnosu na pogonske energente u avio i pomorskom saobraćaju daje svoj poseban doprinos zaštiti čovekove sredine.

eKapija: U planu je i uvođenje nove drumske linije Slovenija-Hrvatska-Srbija. Kada tačno kreće i koji su benefiti uvođenja ove linije?

- Već dugi niz godina imamo redovnu liniju Slovenija - Hrvatska - Srbija. Novina je to što smo dodali još jedan polazak i unapredili regionalnu saradnju sa kolegama, posebno sada posle nove investicije u Sloveniji.

eKapija: Koji su dalji planovi kompanije cargo-partner kada je reč o Srbiji?

- Nastojimo da uvek budemo u trendu savremenih poslovnih rešenja kako bi našim klijentima pružili upravo sve ono što im je neophodno da i sami postanu konkurentniji na tržištu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.