Izvor: eKapija | Utorak, 01.10.2019.| 15:51
Izdvojite članak Odštampajte vest

Milan Ivanović - Najbolji trenutak da počnete da se bavite WordPresom je: sada!

Milan Ivanović
Milan Ivanović je WordPress Developer od 2007. godine, jedan je od osnivača WordPress Srbija zajednice i verovatno prvo ime koje će vam preporučiti da pratite ukoliko počinjete da se bavite WordPressom.

Zanimljivo je da je Milan mašinac koji se nikada nije bavio mašinstvom, ali i dizajner koji je prestao da dizajnira onda kada je napisao prvu liniju koda. Tada se nepovratno zaljubio u spektar mogućnosti koje programiranje nudi, a danas svojim predavanjima i radionicama koje intenzivno drži radi na tome da svojom strašću i zadovoljstvom u radu "zarazi" i mlađe kolege. Sledeće predavanje na kome će pričati na temu WordPressa jeste Webiz edukacija u Nišu.

Da li biste mladima rekli da je sada pravi trenutak da počnu da se bave WordPressom?

- Da. Definitivno! Pre nešto više od devet meseci se desila velika promena u načinu funkcionisanja i sada je pravo vreme da počnu da uče WordPress. Ako ste u blizini Novog Sada, Vršca ili Zrenjanina, počeli smo besplatne obuke i definitivno bih preporučio mlađim kolegama da nam se priključe. WordPress je poznat i kao jako dobar entry-point za dalji development. Baš zato što su neke promene i rešenja u izradi web prezentacije odmah vidljiva, početnici ga brzo zavole. Postoji sada već pregršt besplatnog sadržaja na netu o WordPressu, o tome kako početi, šta uraditi ako se zaglavite…

Šta zaljubljenicima u WordPress znači podrška WordPress Srbija zajednice čiji ste pokretač?

- Definitivno pomažemo ljudima u dobijanju nekih novih znanja i veština. Radionice, predavanja, bezbroj prilika koje smo otvorili prošle godine kada smo doveli najveću WordPress konferenciju u Beograd. Za sada smo pokrenuli ili održali predavanja o WordPressu u 16 gradova u Srbiji i nastavljamo punom parom dalje!

Šta je vaš motiv da učestalo držite predavanja, radionice i pomažete u edukaciji mlađih kolega?

- Vrag je odneo šalu kada mi je posle jednog od predavanja prišao jedan gospodin, zahvalio se i ispričao mi kako je njega moje predavanje inspirisalo da počne da uči WordPress. Uspeo je da za godinu dana preokrene svoj život i dobio je posao kao Front-end developer u jednoj firmi. Volim da delim znanje i volim da pomažem. Neverovatno je lep osećaj kada nekome pomogneš, kada volontiraš...

Kakav je bio vaš osećaj kada se završio WordCamp Europe u Beogradu i da li možete da definišete njegov značaj?

- Kao da je milion tona palo sa ramena. Na projektu dovođenja WordCamp Europe, najveće WordPress konferencije, radio sam od septembra 2015. do juna 2018 - bio je to jedan od većih projekata koje sam odradio. Činjenica da je više od 90% posetilaca bilo prvi put u Beogradu je nešto čime možemo da budemo ponosni. Mi i dalje saznajemo kako je neka firma otvorila predstavništvo kod nas, kako je neko upoznao nekog "stranca" i kako su počeli da sarađuju… Time što se to organizovalo u Srbiji, naši gosti su imali priliku da upoznaju našu kulturu, običaje, a i naše mogućnosti za neki razvoj njihovog biznisa.

Zbog čega biste preporučili svoje predavanje na Webiz edukaciji u Nišu?

- WooCommerce i WordPress su dve teme za koje sam jako vezan i svoje znanje želim da podelim sa publikom. Postoji dosta mitova, posebno u Srbiji, o pokretanju biznisa, prodavnica, kako početi, šta je prvo potrebno uraditi, pa mit o 10.000 artikala na sajtu... E, upravo o tome pričamo, koliko god nam dozvoli slot od 45 minuta.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.