Izvor: eKapija | Sreda, 12.06.2019.| 12:41
Izdvojite članak Odštampajte vest

Vladimir Milović, predsednik uprave kompanije Dijamant - Jubilej kao potvrda kvaliteta

Vladimir Milović
Put od fabrike ulja Beograd do kompanije Dijamant bio je dug i prošlo je punih osam decenija. Kroz različite periode, kompanija Dijamant je ostala čvrsto na nogama, pokazujući i dokazujući svoj kvalitet. Trud, rad i posvećenost svakog zaposlenog utkani su u poslednjih 80 godina postojanja i predstavljaju garant za našu budućnost, tvrdi Vladimir Milović, predsednik uprave Dijamanta.

Više o izazovima, planovima i strategiji za naredni period otkriva u intervjuu koji je dao za interni časopis kompanije Dijamant.

Kompanija Dijamant slavi jubilej - 80 godina poslovanja. Mali broj prehrambenih kompanija, ne samo kod nas već i u Evropi, može da se pohvali tako dugom tradicijom. Šta je to što Dijamant izdvaja od većine drugih kompanija i da li postoji neki "tajni recept" za uspeh koji toliko dugo traje?

- Tako je. Dijamant se upisao u red najstarijih prehrabenih kompanija u Evropi. Tradicija, iskustvo i znanje su nešto po čemu se izdvajamo. Predan lični rad svakog pojedinačnog zaposlenog ključ je našeg uspeha. Naši zaposleni su "krivci" što kompanija Dijamant ima prepoznatljiv imidž i što se njeni brendovi nalaze na listi najomiljenijih proizvoda kod potrošača.

Pored toga recept za uspešno poslovanje podrazumeva dugoročno strateško planiranje i predikciju kretanja na domaćem i regionalnom tržištu, kao i neprekidno praćenje trendova u svetu. Kompanija Dijamant, uprkos brojnim izazovima, dugi niz godina beleži dobre rezultate i može da se pohvali uspešnim poslovanjem, a to je rezultat toga što veliku pažnju posvećujemo unapređenju kvaliteta proizvoda i trudimo se da odgovorimo na sve izazove koje nam tržište nameće.

Šta je to što se nije menjalo u poslednjih 80 godina rada kompanije Dijamant i koliko je za uspeh bitno da se prate trendovi u svetu i potrebe potrošača i tržišta?

- Naša doslednost da potrošačima pružimo kvalitetan proizvod je ono što nas je održalo. Tradicija i iskustvo koje smo stekli za proteklih 80 godina je neprocenjivo, ali ono što nas čini konkurentnim i liderima na tržištu su inovacije. Pravilno odabrana strategija asortimana, inovativna rešenja, kao i pažljivo planirana izgradnja naših brendova su ključ uspeha. Dijamant je domaća kompanija, koja svoju lidersku poziciju zasniva na bogatom asortimanu koji neprestano prilagođava novim zahtevima tržišta i najraznovrsnijim željama potrošača.

Kroz koje sve izazove je prošla kompanija u proteklih 80 godina i kojim se metodama danas koristite kako biste sačuvali vrednosti na kojima se kompanija temelji, a u isto vreme ostali konkurentni na tržištu koje se konstantno menja?

- Dijamant je osnovan davne 1938. godine, dakle prošli smo mnogo toga - Drugi svetski rat, sankcije, sve društveno-političke promene koje su se desile u poslednjih 80 godina, ali mi smo i dalje tu. Nisu uticale ni promene vlasničke strukture, smene generacija, modernizacija, digitalizacija, standardizacija. Prilagođavanje nadolazećim savremenim trendovima nas je održalo i pomoglo nam da budemo to što smo danas, uspešna kompanija i lider na tržištu.

Ključnu ulogu u "turbulentnim" vremenima su odigrali međuljudski odnosi u kompaniji. Briga kompanije o zaposlenima, o zajednici u kojoj posluje, ali i posvećenost svakog pojedinca poslu i kompaniji Dijamantu utkani su u poslednjih 80 godina postojanja i predstavljaju garant za našu budućnost.

Trudimo da u ovoj tržišnoj gunguli, gde svi igrači vrtoglavo jure za profitom, sačuvamo stare vrednosti koje su naši preci pre 80 godina utemeljili. Ulažemo u zajednicu, trudimo se da što više svojim delima opravdamo epitet društveno - odgovorne kompanije i podstičemo zaposlene da razmišljaju na isti način.

Kompanija Dijamant je najveći proizvođač jestivih ulja, proizvođač margarina, biljnih masti, majoneza i delikatesnih proizvoda na bazi majoneza u Srbiji. Kako vidite Dijamant, ali i tržište Srbije u narednim decenijama?

- Kao tržišnog lidera u Srbiji i regionu.

Nedavno su dodeljena priznanja "Moj izbor 2018" za najbolje domaće proizvode i brendove po mišljenju potrošača, pri čemu je Dijamant osvojio priznanje u kategoriji "ulje, prilozi i prelivi". Koliko Vas, kao kompaniju, ovakva priznanja obavezuju i koji je Vaš omiljeni Dijamant proizvod?

- Ovakva priznanja su velika čast i velika odgovornost. Davnih dana smo postavili standarde kvaliteta i tokom svih ovih godina smo navikavali potrošače na najbolje. Stoga nam je jedan od strateških prioriteta da održimo postojeći nivo kvaliteta i da kontinuirano unapređujemo isti, gde god je to moguće. Verujem da su ova priznanja potvrda da se trud isplati i da potrošači znaju da prepoznaju prave stvari. Sada je naš zadatak da nastavimo tim putem. Među mnogobrojnim proizvodima naše kompanije teško je reći koji je omiljeni ali ako baš moram da biram, to je onda majonez.

Danas se od velikih i uspešnih kompanija očekuje da deo svog uspeha podele sa zajednicom u kojoj posluju, kao i da ulažu u svoje zaposlene. Kakva je strategija kompanije Dijamant po ovom pitanju i da li imate već neke rezultate sa kojima biste želeli da se pohvalite?

- Svakako, ulaganje u zajednicu, ljude, obrazovanje je naša obaveza i mi to kontiunirano sprovodimo, jer je to deo naše poslovne strategije. Verujemo da će naši rezultati biti bolji ukoliko je sredina u kojoj i za koju Dijamant proizvodi i stvara bolja. Imajući u vidu sve ovo, nije čudno što Dijamant nosi epitet "prijatelja u nevolji". Naše poslovanje počiva na humanim principima i mi se trudimo da priskočimo u pomoć ljudima u raznim situacijama. Takođe verujemo da je ulaganje u zasposlene potrebno te stoga se trudimo da za njih obezbedimo različite edukacije i specijalzacije, jer verujemo da su sredstva uložena u ljude najbolja investicija.


Kratka biografija Vladimira Milovića

Rođen je 1977. godine u Zrenjaninu, gde je stekao osnovno i srednje obrazovanje, Nakon završenih studija, kao diplomirani ekonomista zaposlio se u multinacionalnoj kompaniji, Coca-Cola. Tokom 2004. godine prelazi u kompaniju Dijamant na poziciju menadžera uvoza i izvoza. Početkom 2006. godine unapređen je na poziciju direktora marketinga i razvoja na kojoj se zadržao punih osam godina gde je zajedno sa svojim timom razvijao i unapređivao ovaj važan segment poslovanja kompanije i tokom kojeg je stekao neprocenjivo profesionalno iskustvo.

Svoju karijeru nastavlja unutar koncerna Agrokor - unapređen je na poziciju direktora prodaje i marketinga u kompaniji PIK Vrbovec.

U Dijamant se vraća 2016. godine, a od aprila 2017. nalazi se na poziciji generalnog direktora kompanije Dijamant.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.