Izvor: eKapija | Ponedeljak, 10.06.2019.| 13:47
Izdvojite članak Odštampajte vest

Dragana Stojadinović - Od projektanta nameštaja do kreatorke torbi sa motivima srpskih srednjovekovnih manastira

(Foto: Priče sa dušom )
Dragana Stojadinović iz Beograda 15 godina bavila se projektovanjem nameštaja i enterijera, nakon što je diplomirala na preradi drveta na Šumarskom fakultetu. Iako je radila kreativan posao, vremenom je ulazila u rutinu, a kao žena u muškom poslu morala je stalno iznova da se dokazuje.

Zbog toga je u decembru 2017. godine dala otkaz i odlučila da postane kreatorka neobičnih torbi sa motivima srpskih srednjovekovnih manastira.

- Odmah sam se prijavila na konkurs za samozapošljavanje Nacionalne službe za zapošljavanje i dobila novčanu pomoć za otvaranje firme. U junu 2018. godine je nastao Dar DD, odnosno proizvodnja tekstilne galanterije - kaže Stojadinovićeva.

Pre otvaranja firme upisala je kurs šivenja, krenula od nule i završila sva tri nivoa. Kao zaljubljenik u Srbiju, odlučila je da počne da promoviše tradiciju i umetnost, a pre svega baštinu srednjovekovnih manastira.

- Iako sam kurs upisala da bih šila za sebe, ispostavilo se da to mogu da pretvorim u posao, pa sam pomislila da bi bilo super da ornamentiku naših manastira spojim sa torbama i predstavim ih na taj način - rekla je Stojadinovićeva za Priče sa dušom.

Odlučila se za ornamente iz manastira Dečani, Sopoćani, Žiča, Mileševa. Neke motive videla je u kamenu, neke u duborezu ili na freskama.

- Od materijala sam izabrala tekstil i kožu, kako bih imala prihvatljive cene, a ručke su drvene i njih pravi jedan stolar. Vez je mašinski, u ponudi su ženske tašne, kožna galanterija, torbice za vino i drugi prateći detalji. Sve radim sama, od nabavke, šivenja i prodaje - pojašnjava Dragana Stojadinović.

Radionica ove kreativke nalazi se u beogradskom naselju Čukarička padina, a čine je tri mašine za šivenje, presa za drikere, noževi, makaze i druga oprema za rad. Kako kaže, gde god je predstavila svoje proizvode, ljudi su bili oduševljeni. Uspostavila je saradnju sa suvenirnicama u Beogradu - Gradski kutak u Čika Ljubinoj ulici, Beoizlog u Knez Mihailovoj i suvenirnica Turističke organizacije Beograda na Avali.

Izvor: Priče sa dušom

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.