Izvor: Promo | Sreda, 05.06.2019.| 15:50
Izdvojite članak Odštampajte vest

Andrej Bele, Atlantic Grupa - Neophodan javni registar proizvođača kafe i veća kontrola

Andrej Bele
Nijedno srpsko domaćinstvo ne može da zamisli dan bez kafe. U Srbiji danas postoji više od 300 registrovanih proizvođača ili uvoznika kafe, a jedan od najvećih, sa udelom od gotovo 53% na tržištu, jeste Grand kafa.

Tradicionalna crna kafa, linija Black’n’Easy, Barcaffè... samo su neki od brendova koji osvajaju ljubitelje kafe Srbije i zemalja regiona. A kakva je situacija na tržištu kafe i da li je uvođenje akciznih markica unelo red na tržište, za eKapiju otkriva Andrej Bele, direktor Strateškog poslovnog područja Kafa u kompaniji Atlantic Grupa.

eKapija: Kakva je trenutno situacija na tržištu kafe u Srbiji?

- Grand kafa u poslednjih nekoliko godina nastoji da u saradnji sa državom doprinese većoj transparentnosti i odgovornijem poslovanju na tržištu kafe u Srbiji. Mogu da kažem da zahvaljujući primeni akciznih markica tokom prošle godine, pomak sigurno postoji. Danas ćete u prodaji teško naći kafu bez akcizne markice, ali moram da dodam, da su nam ipak potrebni i dodatni koraci. Pre svega, neophodno je postojanje javnog registra proizvođača kafe, zatim veća kontrola i definisanje jasnih kriterijuma za njihovo registrovanje, kao i isticanje jasne deklaracije na svakom pakovanju kafe. Samo tako možemo biti sigurni da su naši potrošači zaštićeni. Međutim, imajući u vidu činjenicu da veliki proizvođači zauzimaju više od 80% tržišta, među kojima Grand kafa ima gotovo 53% tržišnog udela, želeo bih da istaknem da je kafa na srpskom tržištu generalno dobrog kvaliteta.

eKapija: Zahtev za uvođenje markica na kafu u Srbiji potekao je upravo od Grand kafe. Koja je bila osnovna ideja te inicijative?

- Naša odgovornost kao najvećeg proizvođača kafe u regionu je da poštujemo najsavremenije evropske standarde kvaliteta i da se pridržavamo svih nacionalnih pravilnika i propisa industrije u kojoj poslujemo, a želimo i da podstaknemo druge proizvođače da nas slede. Osnovna ideja inicijative koju smo pokrenuli je da akcizna markica bude potvrda legalnih tokova uvoza i porekla kafe, a samim tim i jedan od načina suzbijanja nelojalne konkurencije i sivog tržišta. Takođe, zalažemo se za jasno definisane kriterijume za dodelu akciznih markica i transparentnost u isticanju informacija na deklaracijama, čime bi se potrošačima ukazalo na razlike u kvalitetu kafe i proizvoda od kafe koji se nalaze na našem tržištu.

Na taj način želimo da se uspostave visoki standardi proizvodnje i kontrole kvaliteta, koji su ujedno i jedan od osnovnih postulata poslovanja Grand kafe. Međutim, na srpskom tržištu i dalje može da se nađe neadekvatno deklarisana kafa, nedefinisanog sastava i porekla, pa je bezbednost proizvoda i dalje izazov za potrošače. Naravno, surogati su dozvoljeni, ali ako nisu navedeni u deklaraciji, to potrošača može da dovede u zabludu zbog odnosa cene i kvaliteta, ali isto tako može da bude opasno po zdravlje. Zato je konstantna edukacija potrošača veoma važna, kako bi oni bili bezbedni, ali i svesni kako se postiže kvalitet.

eKapija: Da li se na tržištu vide efekti primene Zakona o akcizama, primećujete li neku promenu?

- Na žalost, ne mogu reći da imamo potpuno jasan uvid u rezultate. Razlog je upravo to što ne postoje dovoljno jasni kriterijumi za registrovanje pržioničara. U trenutnoj situaciji, svako ko proizvodi kafu, bilo da to radi u modernoj i potpuno opremljenoj fabrici kao mi, ili na neadekvatnom mestu za proizvodnju, može da se registruje kao proizvođač kafe. U celoj toj priči postavlja se pitanje kvaliteta takvog proizvoda za čiju proizvodnju ne postoje ni minimalni sanitarno-tehnički i higijenskiuslovio bezbednosti hrane, i mi se upravo zalažemo da HACCP standard bude minimalni osnovni preduslov da bi se neko registrovao kao proizvođač kafe. Osim toga, pojedini proizvođači, kao što sam rekao, ne ističu jasno deklaraciju na proizvodu, niti na prednjoj strani kesice, tako da potrošači ne mogu sa sigurnošću da znaju šta konzumiraju. To je još jedan razlog zbog koga nastojimo da pružimo podršku nadležnim organima kroz ekspertizu i dugogodišnje iskustvo koje imamo, kako bismo zajedno došli do najboljeg rešenja za potrošače.

eKapija: U Srbiji danas imamo sve više brendova kafe koji se prodaju u marketima. Da li je to dobro ili loše za tržište kafe?

- Možda deluje kontradiktorno, ali od kada su uvedene markice broj registrovanih proizvođača ili uvoznika kafe je, prema nezvaničnim podacima, gotovo dupliran sa 170 na preko 300, jer samo registrovani proizvođači kafe mogu da kupe, odnosno podignu markice u ZIN. Time je ponuda različite kafe na pijacama, ponekad samo u papirnoj vrećici, po našim iskustvima gotovo iskorenjena.To je svakako pozitivna promena, ali ćemo prave rezultate o smanjenju nelegalnih tokova imati tek uvidom u ukupan uvoz u odnosu na potrošnju, dakle tek nakon što tržište kafe bude potpuno transparentno.

eKapija: Da li niža cena kafe znači i lošiji kvalitet? Da li u Srbiji postoje standardi koji se moraju poštovati kada je reč o proizvodnji kafe?

- Kvalitet košta, i pretpostavlja ulaganje u svaki segment proizvodnog procesa, počevši od nabavke najkvalitetnijih sirovina, preko uvođenja standarda kvaliteta i njegovog internog praćenja, uz stalno poboljšanje svih procesa, pa sve do izlazne kontrole kvaliteta samog gotovog proizvoda. U Atlantic Grupi se za razvoj i održavanje kvaliteta izdvaja 50% od ukupnih investicija. Samim tim, ne može isto da košta kafa koja se kupuje u poreklu, dakle kontrolisano, direktno sa plantaže, zatim legalno uvozi i pri tom se plaćaju sva carinska i akcizna davanja državi, i kafa koja se kupuje na neviđeno, u nekoj luci ili ulazi nekim nelegalnim tokovima i dolazi do potrošača bez ikakvih dodatnih davanja i ulaganja u kvalitet proizvodnje. U skladu sa tim postoji i razlika u ceni, koja se kreće od 60 do 130 dinara za 100g kafe. Takođe, dodavanjem surogata u kafu kao što su soja, ječam, naut i slično, cena koštanja se smanjuje, ali problem nastaje onda kada proizvođači ne istaknu jasno da proizvod nije čista kafa, niti koje su dodatke koristili i u kojoj meri, čime potrošače dovode u zabludu po pitanju odnosa cene i kvaliteta za takav proizvod od kafe.

eKapija: Na koji način se može rešiti problem kada je reč o poštovanju standarda u proizvodnji kafe?

- Kao ozbiljna kompanija, mi moramo da primenimo 25 do 28 različitih pravilnika, da u svakom momentu, kad dođe neki od nadzornih organa, možemo da kažemo da je naš proizvod bezbedan. Ponavljam, trenutno na tržištu nećete naći kafu bez akcizne markice, osim možda na nekoj pijaci,ali se,kao što sam objasnio, i dalje postavlja pitanje kvaliteta i pravilnog deklarisanja, jer potrošač ima pravo da zna kakvu kafu pije. Na osnovu dosadašnjeg iskustva, mogu da kažem da ono što nam nedostaje jeste pojednostavljena procedura i ujednačen nadzor celokupnog tržišta.

Takođe, država svojim praćenjem primene propisa i njihovim doslednim sprovođenjem treba da osigura renomiran status standardizacije koja se primenjuje. Da pojasnim, kao Atlantic Grupa, za naše pržionice u Srbiji i Sloveniji imamo uveden isti Sistem kvaliteta (FSSC 22000). Međutim, naše proizvode iz Slovenije možemo bez problema da izvozimo u zemlje Evropske unije, dok nam je za izvoz kafe proizvedene u Srbiji potrebna dodatna sertifikacija.

Upravo je to jedno od područja gde bi država mogla više da podrži izvoznike, jer mi smo sa našom kafom prisutni u nekim od najvećih evropskih ritejlera, što samo potvrđuje da smo za upravljanje procesima razvili korporativnu praksu koja se, kao što sam naglasio, temelji na najboljim svetskim praksama i standardima. Ako toliko truda ulažemo u kvalitet proizvoda, u ljude i u znanje, investiramo u svoje brendove, naravno da nam je važna podrška države, kroz zakonodavstvo i nadzor, kao i udruženja potrošača, koja svojom edukacijom na temu kvaliteta treba da podignu lestvicu očekivanja potrošača kada govorimo o kvalitetu kafe.

eKapija: Šta kontrola kvaliteta sirovina i praćenje porekla sirovina znači za proizvođače, a kako utiče na potrošače?

- Grand kafa je već dvadeset godina posvećena kvalitetu kao izuzetno bitnom segmentu poslovanja i danas je, slobodno mogu da kažem, naša kafa sinonim za kvalitet. Sve sirovine koje koristimo za proizvodnju kafe se kupuju prema precizno utvrđenim standardima, a njihovo poreklo je unapred provereno, jer naši stručnjaci svake godine obilaze plantaže, proveravaju rod i prate vremenske prilike u svakoj od ovih zemalja, jer od toga zavisi planirana berba. Kako je suvo vreme ono što pozitivno utiče na kvalitet roda, mi u kompaniji volimo da se našalimo tako što poželimo kolegama uspešan dan rečenicom "Nadam se da danas nije pala kiša u Brazilu".

Dakle, 80% sirove kafe nabavljamo direktno u poreklu. Minas dolazi većinom iz Brazila, a robusta iz Indije, Vijetnama i drugih afričkih i azijskih zemalja. Takođe, prilikom uvoza, kafa prolazi sve potrebne kontrole, a kvalitet sirove kafe se zatim proverava pre ulaska u jedan od naša četiri pogona u regionu, kao i tokom samog procesa proizvodnje, sve do izlaska svakog pakovanja sa proizvodne linije.

Osim toga, povezani smo direktno sa svim našim dobavljačima ostalih sirovina i repromaterijala preko digitalne platforme, u cilju razmene informacija važnih za upravljanje kvalitetom, jer na ovaj način, samo kontinuiranim praćenjem svih ulaznih parametara, možemo da budemo sigurni da je kvalitet na najvišem nivou.

eKapija: Kako se Atlantic Grupa bori sa konkurencijom?

- Kvalitet, tradicija i inovacija lokalnim brendovima i kompanijama garantuju budućnost sve dok nijedan deo te jednačine ne nedostaje. Atlantic Grupa, sa svojim brendovima, kao što su Grand kafa, Barcaffè, Bakina tajna, Smoki, Bananica, Štark, Cedevita, Cockta, Donat Mg ili Argeta, očiti je primer da kreativnost vodi prema novim perspektivama, pogotovo kada inovirate već dobro poznate brendove. Tako smo Cedevitu nekada pravili samo kod kuće, a danas je imate u kafiću, ili u frižideru u prodavnici spremnu za konzumaciju samo otvaranjem čepa.
Naša, mogu slobodno da kažem, revolucija u kafi nastala je još 2015. godine, kada smo prvi na tržištu lansirali Black’n’Easy, pravu tursku kafu spremnu za minut, a zanimljiv podatak je i da je u toku prethodne godine na teritoriji regiona popijeno čak 24 miliona šoljica ove kafe.

Andrej Bele
Za sve one koji uživaju u kombinaciji kafe sa šećerom ili mlekom, Grand kafa je razvila i Black'n'EasySugar, a odmah nakon toga i Black'n'EasyMilk, prvu pravu tursku kafu sa mlekom spremnu za minut. Još jedna u nizu inovacija je Barcaffè turska kafa u kapsuli, koja je već pronašla svoje mesto naročito među mlađom populacijom. Takođe, naš ready to drink (RTD) kremasti hladni napitak Barcaffè Lattiato je pravo osveženje za nadolazeće dane leta. Sa zadovoljstvom možemo reći da je svaki od naših proizvoda našao svoje mesto među potrošačima. Dakle, mislim da su inovativan način razmišljanja i inovacije osnovni faktor konkurentnosti.

eKapija: Na koji način pozicionirate svoje proizvode na srpskom tržištu?

- Stalno pratimo navike, uverenja i stavove naših potrošača i zato možemo reći da ih veoma dobro poznajemo. Naša široka paleta - od različitih mešavina tradicionalne kafe, preko instant kafe različitih ukusa, do vrhunskog espressa- svakom potrošaču daje mogućnost da izabere ono što mu najviše odgovara, što najviše voli. Svaki brend ima svoju priču i svoje mesto pod suncem. Posmatrano po kategorijama, najzastupljenija je tradicionalna kafa, ili kako mi sada volimo da istaknemo sveže mlevena kafa, slede espresso i instant, a naši najveći brendovi Grand kafa i Barcaffè zastupljeni su u svim kategorijama. Kada govorimo o brendovima na srpskom tržištu, Grand Gold kafa, na primer, odgovara potrebama onih potrošača koji iznad svega prepoznaju vrhunski kvalitet proizvoda, mlevenog na kamenim mlinovima. Black’n’Easy je lako dostupan i prati tempo onih kojima je potrebna kafa koja je spremna za jedan minut, bilo da su u kancelariji, studenskoj čitaonici ili na poslovnom putu. Kad imamo proizvod koji zadovoljava specifične potrebe potrošača kao kafa Grand Aroma dekofe bez kofeina, onda definišemo tržišnu nišu i prema tome određujemo i nastup na tržištu. Tradicionalni mediji predstavljaju samo jedan od kanala putem kojeg želimo da prenesemo naše ključne poruke i novine u kompaniji, ali direktna komunikacija i interaktivni odnos sa potrošačima je ono što negujemo i za šta se posebno zalažemo.

eKapija: Kompanija Atlantic Grupa posluje i u regionu. Kakvo je tržište kafe u okolnim zemljama?

U suštini, naš region u pogledu kafe je još uvek dosta tradicionalan, još uvek dominira sveža mlevena kafa, međutim, dugoročno gledano, ta kategorija polako pada, potrošači se okreću globalnim novitetima i usvajaju savremene trendove. Uopšteno govoreći, u zapadnom delu regiona potrošači preferiraju nežnije mešavine, dok istočnije vole jaču kafu, a tako su složeni i naši brendovi. U segmentu espresso kafe mi smo s brendom Barcaffè prisutni u čitavom regionu sa posebnim mešavinama za svako od tržišta. U konačnici SPP kafa se sa 21,4% učešća i 150 mil EUR prihoda od prodaje ističe kao najveća pojedinačna kategorija Atlantic Grupe, a time smo u 2018. godini učvrstili vodeću poziciju najvećeg proizvođača kafe u regionu.

U tom smislu, temelj poverenja je istančan pristup tržištu u nastojanju da konstantno osluškujemo i inspirišemo naše potrošače da uživaju u svom omiljenom napitku - na vlastiti način, prilagođeno njihovom stilu i životnim navikama. Zahvaljujući takvom našem pristupu, Grand kafa je brend broj jedan u Srbiji gde naši brendovi zadržavaju dominantnu poziciju, u Bosni i Hercegovini Grand kafa nastavlja da jača vodeću poziciju u kategoriji sveže mlevene kafe, a u Makedoniji uspešno odolevamo velikim pritiscima lokalne konkurencije.

Naš brend Barcaffè, koji se proizvodi u Sloveniji (Izola), ima čak 71% vrednosnog učešća na tom tržištu, a na tržištu Hrvatske zauzima drugo mestoi iz godine u godinu konstantno raste. Barcaffè u espresso segmentu plasira se, kao što sam već istakao u čitavom regionu i ima primat u Sloveniji i Hrvatskoj, ali je sve više zastupljen i u Srbiji, što nam dodatno govori o novim navikama potrošača. Naš Barcaffè&Go, moderan i popularan koncept koji pruža slobodu kretanja zajedno sa vrhunskim kvalitetom Barcaffè espressa, predstavlja segment on-the-go konzumacije (konzumacija u pokretu) u okviru koga godišnje prodajemo preko 12 miliona napitaka.

eKapija: Koji su Vaši planovi za naredni period? Da li ćete nas uskoro obradovati nekim novim proizvodima?

- Kao najveći proizvođač kafe u regionu, imamo obavezu da budemo inovatori, tako da smo uvek u potrazi za novim mogućnostima, novim recepturama, načinom pripreme, kao i unapređenjem naših proizvodnih procesa. Sigurno da ćemo nastaviti da razvijamo nove brendove, ali ćemo ući i u nove kategorije napitaka od kafe.

Veoma smo ponosni na našu Barcaffè tursku kafu u kapsuli, koja predstavlja pravu inovaciju na tržištu kafe, jer smo po tome trenutno jedinstveni u Evropi. Naravno, to nije sve što smo pripremili za naše potrošače kada su kapsule u pitanju, uskoro ćemo predstaviti i neke novitete u ovom segmentu.

Planiramo da i dalje da osluškujemo želje naših potrošača, ali i da se posvetimo njihovoj edukaciji, kako bi što bolje razumeli na koji način na kvalitet sirove kafe utiče geografsko područje sa koga stiže, koliko je važan sam proces prerade i proizvodnje i koliko sve to na kraju može uticati na krajnji kvalitet proizvoda. Na primer, mi našu svežu mlevenu Grand Gold kafu meljemo na tradicionalnim kamenim mlinovima, a ova metoda recimo posebno utiče na ukus, teksturu i ostale važne karakteristike koje bitno određuju kvalitet. Dakle, plan je da idalje sebi postavljamo visoke ciljeve, jer znamo da to naši potrošači od nas i očekuju.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.