Izvor: eKapija | Petak, 03.05.2019.| 08:05
Izdvojite članak Odštampajte vest

Vladimir Kuvalja, direktor trke Beograd-Banjaluka - Cilj nam je da i Srbija dobije Svetsko prvenstvo u biciklizmu

Vladimir Kuvalja
Biciklistička trka Beograd-Banjaluka nedavno je završena, a uveliko teku pripreme za 59. izdanje trke "Kroz Srbiju". Kako za eKapiju kaže glavni čovek organizacije ovih sportskih događaja Vladimir Kuvalja, lokalna samouprava je svesna prednosti koje im donosi učešće i status grada ili opštine domaćina, pa je interes da budu na ruti ove trke sve veći. Ovo je uslovilo da se već ove godine poveća broj etapa Međunarodne trke Beograd-Banjaluka, a u najavi su i nove za iduću trku.

Sa Kuvaljom smo razgovarali i o tome koliko košta organizacija većih sportskih događaja, kao što je Svetsko prvenstvo u biciklizmu, kojem je Banjaluka grad domaćin 2021. godine, kao i kolika je očekivana zarada za domaćina ove trke.

eKapija: BiH je dobila organizaciju Svetskog prvenstva u biciklizmu za 2021. godinu. Koliko je zemlja infrastrukturno i organizaciono spremna da isprati tako veliki događaj?

- BiH već iza sebe ima nekoliko velikih biciklističkih događaja - dva izdanja Grand prix Sarajevo, 13 izdanja trke Beograd-Banjaluka, koja je i jedna od najvećih trka u regionu, te više trka na nacionalnom nivou. Zbog toga BiH ima tradiciju u biciklizmu kako u sadašnjosti, tako i u prošlosti, odnosno u periodu 80-ih godina prošlog veka. Staza koju smo odabrali za Svetsko prvenstvo je iznad standarda i siguran sam da će zadovoljiti uslove koji se očekuju. Grad Banjaluka, domaćin Svetskog prvenstva u biciklizmu, ima dosta iskustva kada su u pitanju sportski događaji, a i mi, kao organizatori, takođe imamo iskustva neophodnog da ovakav događaj bude organizovan na vrhunskom nivou.

eKapija: Da li se već znaju gradovi i oštine kroz koje će trka proći? Koliki je značaj za lokalnu samoupravu u turističkom smislu da bude na ruti Svetskog prvenstva?

- Grad domaćin je Banjaluka, a trka će osim Banjaluke proći i kroz još nekoliko opština u blizini Banjaluke. Vodeći se istraživanjima unazad nekoliko organizovanih svetskih prvenstava, dobili smo podatke da će nas posetiti oko 6.000 turista iz 70 zemalja, i da će ostati ovde u proseku sedam dana, od čega bi Banjaluka trebalo da zaradi oko 10 mil KM (5 mil EUR) kroz ugostiteljske usluge, troškove organizacije i promociju.

eKapija: Veliki broj novinarskih ekipa, kako domaćih, tako i stranih, prati ovako značajne sportske događaje. Koliko lokalne kompanije shvataju prednosti sponzorstva sportskih takmičenja na svetskom nivou?

- Naši sadašnji partneri kao što su Banjalučka pivara, m:tel, Triglav osiguranje i Enmon posluju na regionalnom nivou, tako da će njima biti interesantno da se promovišu i na međunarodnom nivou, kao i da podrže ovaj događaj pre svega kao društveno odgovorne kompanije. Siguran sam da ćemo imati i partnere koji posluju na svetskom nivou.

(Foto: Pavel1964/shutterstock.com)
eKapija: Koliko košta organizacija velikog događaja poput ovog? Da li imate problema u pronalasku sponzora?

- Troškovi organizacije biće oko milion maraka. Uz podršku naših dosadašnjih partnera, kao i Vlade RS i Grada Banjaluke, te Ministarstva civilnih poslova BiH, sigurni smo da nećemo imati problema kada je ovaj segment u pitanju. Posebno što su svi svesni koliko ovaj događaj ima značaj kako za lokalnu zajednicu, tako i za celu zemlju.

eKapija: S obzirom na to da organizujete značajnije sportske događaje u Srbiji, ali i u regionu, da li možemo da očekujemo da neka od zemalja regiona bude naredni domaćin Svetskog prvenstva u biciklizmu?

- Znajući koliki značaj ima jedan ovakav događaj, kako za promociju zemlje, tako i za razvoj biciklizma, cilj nam je da u skorijoj budućnosti svetsko prvenstvo u biciklizmu dobije i Srbija, na čemu ćemo raditi već u ovoj godini i, nadam se, uspeti u tome. Put ka ulasku u uži izbor je veoma težak, ali ćemo svoje reference i status koji imamo kao organizatori iskoristiti kako bismo došli do tog cilja.

eKapija: U toku su pripreme za trku "Kroz Srbiju", koja će se održati od 4. do 9 juna. Koja je ruta trke i da li je sve spremno za ovaj događaj?

- Veći deo priprema je već obavljen i trenutno smo u pregovorima sa još dva grada koji žele da budu među domaćinima 59. izdanja trke "Kroz Srbiju" što ćemo i definisati u nekoliko narednih dana i sa ovim ćemo pripreme privesti kraju. Ovogodišnja trka startuje iz Istočnog Sarajeva gdje će se voziti kompletna prva etapa. Druga etapa startuje sa Jahorine, odnosno Pala i završava se u Priboju. Treća etapa polazi iz Čajetine, sa Zlatibora, dok se četvrta etapa vozi od Obrenovca do Požerevca, s tim da su pregovori u toku sa Čajetinom da bude i ciljno mjesto jedne od etapa.

eKapija: Nedavno je završena 13. Međunarodna biciklistička trka Beograd-Banjaluka. Da li ste zadovoljni kako je sve prošlo i šta može da se unapredi za narednu trku?

- Mogu da kažem da je organizacija protekla izuzetno dobro s obzirom na to da smo ove godine imali četiri etape, što nam je uvećalo obim posla. Zajedno sa saradnicima i partnerima, kao i sa svim javnim institucijama uključenim u organizaciju od Beograda preko Vlasenice, Brčkog, Bijeljine, Teslića, Prnjavora, pa sve do Banjaluke, uspeli smo da sprovedemo karavan od 180 biciklista iz 30 zemlaja bez većih poteškoća.

Svake godine se trudimo da doprinesemo kvalitetu organizacije, tako da će i naredno izdanje imati nešto novo. To će verovatno biti dodavanje još jedne etape, s obzirom na to da je zainteresovanost gradova za domaćinstvo velika.

Slobodana Šubara
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.