Izvor: eKapija | Sreda, 10.04.2019.| 15:55
Izdvojite članak Odštampajte vest

Miloš Miletić, kreator - Ko danas u Srbiji kupuje venčanice?

Ako vam ime Miloš Miletić nije poznato, krajnje je vreme da upoznate ovog mladog i perspektivnog modnog kreatora. Naročito ako uskoro planirate da se udajete, jer Miloš kreira upravo venčanice i veoma je uspešan u svom poslu. Dovoljno je da vam kažemo da je već afirmisan na modnoj sceni Italije i da se njegovi modeli redovno prikazuju na italijanskim nedeljama mode.


Odevno inženjerstvo

Ovaj energični mladić, koji je vlasnik modnog salona "Kreator Miloš Miletić" za izradu venčanica i svečanih haljina u Smederevu, završio je čak dva fakulteta - Fakultet za dizajn u Beogradu i novosadski Univerzitet Mihajlo Pupin u Zrenjaninu, na kojem je stekao zvanje odevnog inženjera. Naravno, pitali smo ga šta to znači?

- Odevno inženjerstvo je drugi stepen u izradi modne kolekcije. Pošto kreator nacrta komade koje je zamislio, predaje ih odevnom inženjeru koji radi takozvani obračun kolekcije - računa koliko je potrebno vremena, materijala i ruku da se izradi čitava kolekcija, a ujedno radi i kontrolu kvaliteta - objašnjava Miloš.

Sagovornik eKapije dodaje da kod nas nema mnogo potrebe za odevnim inženjerima, jer nema ni mnogo velikih modnih kuća, ali da mu to znanje dosta pomaže u poslu.


Glad za modom je velika

Miloš je salon unikatnih venčanica i svečanih haljina otvorio 2015. godine i od tada, kako kaže, "nema konkurenciju, ali je zdrava konkurencija svima ostalima u ovom poslu".

Zajedno smo evocirali neka ne tako davna vremena kada je znati dobrog krojača bilo pitanje statusa, dok su se danas oni mahom sveli na porubljivanje i zamenu rajsferšlusa. O tome Miloš kaže:

- To može da se promeni. Glad za modom je velika i samo je pitanje da li i koliko neko želi da uči i ulaže u sebe. Ključno je biti drugačiji i originalan, ali za to je potrebno znanje. Međutim, uglavnom sam nailazio na krojače koji imaju veliku želju da stupe u kontakt sa kreatorima ne da bi nešto naučili, već samo iz jednog razloga - da bi kopirali - kaže sagovornik našeg portala.

Ipak, on ističe da u današnjem svetu krojač nema potrebe da se bavi dizajnerskim i kreatorskim poslom, ali da, obrnuto, kreator-dizajner mora odlicno da poznaje i krojački posao, iako to u praksi ne mora lično da radi.


Venčanice kupuju...

S obzirom da Miloš izrađuje modne komade za posebne prilike, zanimalo nas je koliko je Srbija izdašno tržište za venčanice danas, koliko se traže i ko ih kupuje?

Miletić ističe da venčanice kupuju saloni koji imaju potrebu za gala venčanicama, dok ih mlade uglavnom iznajmljuju. Izuzetak su, kaže, gastarbajteri i Romi, uglavnom iz Beča, ali i iz Amerike. S druge strane, poznati nemaju potrebe da kupuju venčanice, jer ih dobijaju besplatno od kreatora.

- I ja sam pravio venčanice za estradu, a onda sam shvatio da se mnogo više namučim nego što imam konkretne koristi od takve reklame, pa se sada reklamiram preko bilborda i gostovanja u TV emisijama - iskren je kreator.Unikatne čipke ručne izrade

Na pitanje o materijalima koje koristi za izradu venčanica, Miloš kaže da ih nabavlja iz Italije, Francuske, Bugarske i Španije.

- Koristim najkvalitetniju svilu, saten, taft, til, organdin, žoržet i muslin. Imam sreću što moj deda živi u Parizu pa lako nabavljam najbolje materijale, dok kod nas retko nailazim na kvalitetne tkanine. To je uglavnom II klasa, mahom iz Kine - priča Miletić.

Kada je reč o čipkama, koje su neizbežan sastavni deo venčanica, ovaj mladi kreator ih izrađuje sam, tako da su sve čipke na njehovim haljinama unikatni ručni rad. Za izradu jedne gala venčanice, kaže, potrebno je i 4 meseca.

Miloš ističe da su svi njegovi modeli unikati i da su pre prodaje plasirani na nedeljama mode u Srbiji, ali i u Italiji - Milano Fashion week, Rimfw, SicilijaFw.


Miljenik Italijana

Interesovalo nas je šta je potrebno za uspeh naših dizajnera van granica Srbije i u kojoj meri je strano tržište otvoreno za domaće kreatore?

- Stranom tržištu nije bitno odakle dolaze kreatori, već je važno sta oni nude, koliko su inovativni i koliko su doprineli dizajnu, samoj nauci. Dizajnerski posao je zbog toga i težak, jer tržište traži i nosivost samih modela kao i kvalitet i ostale komponente koje proizvod mora da sadrži. Za uspeh je potrebno odricanje, rad, ljubav, mašta, emocija i originalnost - navodi Miloš koji je završio i muzičku školu, pa na svojim revijama često na violini izvodi sopstvene kompozicije.

On ističe da su sve to kod njega prepoznali Italijani koji ga, kako kaže, posebno vole.

- Svake godine revija za moju novu kolekciju održava se na nekoj od italijanskih nedelja mode. Dobijao sam i nagrade - na Milano Fashion Week-u kao i na rimskoj i sicilijanskoj nedelji i oni me svake godine zovu kao glavnog gosta. Osim u Italiji, moj rad je prikazan i na bečkoj i bukureštanskoj nedelji mode, zatim u Egiptu, a pozivi su pristizali i od Španaca, Amerikanaca, Britanaca, Francuza za Kanski festival, za Dubai...


Cilj - fabrika venčanica...

Naš sagovornik napominje da se njegovi modeli mogu kupiti direktno na nedeljama mode posle revije, a dostupni su i u njegovom izložbenom prostoru u TC Danubius u Smederevu. Otkriva i šta je trenutno u modi kada su venčanice u pitanju: - Svetski trend su raskošne venčanice, kao i one providne, takozvani libanski stil, koje su napravljene od prozirnog materijala i prekrivene čipkom.

Za kraj, Miloš ističe da ima velike planove za budućnost.

- Isplanirane su decenije unapred. Do 2020. godine u planu je otvaranje showroom-a u italijanskoj regiji Veneto. Trenutno, u salonu radimo na povećanje proizvodnje i veleprodaje, ali fokus je na saradnji sa elitnim izložbenim prostorima širom sveta. Pored visoke mode program ćemo prosiriti i na uličnu modu, a u nekoj daljoj budućnosti cilj je otvaranje fabrike venčanica koja će opsluživati italijansko i francusko tržište - zaključuje naš sagovornik.

B. Petrović


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.