Izvor: Promo | Sreda, 27.02.2019.| 14:14
Izdvojite članak Odštampajte vest

Srđan Teofilović, direktor sektora tržišta kapitala i investicionih usluga CBS International - Kako smanjiti rizik pri investiranju

Srđan Teofilović
Srđan Teofilović
Brojke, trendovi i stanje na tržištu nekretnina tokom poslednjih nekoliko godina jasan su pokazatelj da Beograd postaje sve interesantniji za investitore. Kada je reč o investiranju u nekretnine, srpsko tržište smatra se sve atraktivnijom investicionom destinacijom, koje u poslednjih 15 godina dobija sve više na značaju.

Srđan Teofilović, direktor sektora tržišta kapitala i investicionih usluga u vodećoj konsultantskoj kući za nekretnine CBS International, deo Cushman&Wakefield grupe, kaže da se upravo naš glavni grad visoko kotira kada je reč o investicionoj atraktivnosti i sigurnosti za ulaganje.

- Tržište nekretnina se kreće u ciklusima i sastoji se od nekoliko faza - ekspanzije, stagnacije i kontrakcije. Beograd se danas nalazi u uzlaznoj fazi ciklusa u svim tržišnim segmentima. Stambeni sektor već nekoliko godina kontinuirano beleži tri puta veću tražnju u odnosu na novu ponudu. Veliki kompleksi sa 300 i više jedinica, koji su i primarni izbor kupaca, podrazumevaju faznu izgradnju koja nosi porast cena u proseku od 5% sa svakom novom fazom, što kupce motiviše da se odluče za kupovinu u najranijim fazama kompleksa, jer do završetka izgradnje celog kompleksa, što je u proseku 4 do 5 godina, vrednost nekretnine kupljene na početku znači porast vrednosti te nekretnine i do 20%. S druge strane, impresivna je aktivnost i u delu maloprodajnog tržišta gde imamo oko 180.000 kvadratnih metara tržnih centara koji su trenutno u izgradnji, što će povećati ukupnu ponudu prostora za gotovo 50% do kraja naredne godine. Slična situacija je i na tržištu kancelarijskog prostora, gde se takođe beleže rekordni nivoi tražnje, čime se kreiraju potrebe za novim poslovnim zgradama, držeći nivoe zakupnina vrlo visoko u odnosu na neke druge gradove u regionu – kaže Teofilović i objašnjava kako smanjiti rizik pri investiranju.

- Upravo je relativno neelastična ponuda i činjenica da je, u odnosu na rast tražnje u ovom trenutku, ponudi potrebno nekoliko godina da na nju odgovori konkretnim proizvodom, razlog koji ovakav vid investiranja čini rizičnijim od ulaganja u druge oblike imovine. Kako bi se smanjio potencijalni rizik, investitori moraju da pokušaju da predvide kretanja na delovima tržišta u kojima žele da investiraju i da procene kako i na koji način će se kretati fundamentalni ekonomski pokazatelji sa jedne strane, a sa druge ponuda i tražnja na delu tržišta nekretnina koji je njima interesantan. Drugim rečima, višak ponude nekog oblika nekretnina može rezultirati padom cena, naročito ukoliko isti koincidira sa negativnim ekonomskim ambijentom. Poželjno je obratiti se stručnjacima koji se bave ovim poslom, kako bi sa profesionalnog stanovišta procenili da li nekretnina ima potencijal kako bi se eventualno unapredila i kao takva prilagodila širem krugu kupaca ili zakupaca - ističe Teofilović i naglašava da će, po svemu sudeći, Beograd za kratko vreme svojom ponudom i kvalitetom gradnje početi da konkuriše prestonicama u okruženju poput Budimpešte, Bukurešta ili Sofije.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE