NavMenu

Ferdinand Ayen, CEO Klett DUAL - Kursevi industrijske mehatronike od marta u Beogradu

Izvor: Promo Ponedeljak, 25.02.2019. 15:49
Komentari
Podeli
Ferdinand AyenFerdinand Ayen
Klett grupa je vodeća kompanija u oblasti obrazovanja u Evropi, prisutna u 16 država. Među njihove proizvode spadaju klasična i moderna obrazovna sredstva za svakodnevnu nastavu, kao i priprema nastave, specijalizovana literatura i izdanja za školu. Uz to, Klett grupa upravlja brojnim obrazovnim ustanovama, od dnevnih boravaka i klasičnih škola do ustanova za učenje na daljinu, stručnih srednjih škola i univerziteta.

Kao najmlađa škola ove grupe, Klett Dual će od marta 2019. godine uspostaviti kurseve mehatronike u centru Beograda.

U razgovoru za eKapiju Ferdinand Ayen, CEO Klett DUAL, objašnjava po čemu će se ovaj program razlikovati od drugih modela dualnog obrazovanja koji su prisutni u Srbiji, kome su namenjeni kursevi industrijske mehatronike, ko će držati predavanja i kakvi su planovi za uvođenje novih obrazovnih profila.

eKapija: Koju vrstu dualnog obrazovanja Klett Grupa želi da ponudi u Srbiji?

– Klett Dual želi da započne sa tri različita kursa industrijske mehatronike. Najpre ćemo uvesti redovni šestonedeljni kurs pod nazivom "Abeceda mehatronike". U aprilu će uslediti tromesečni dualni kurs održavanja mašina, a na jesen počinje dvogodišnji program dualnog obrazovanja za studente sa diplomom srednje škole, po uzoru na profesionalno obrazovanje u oblasti mehatronike koje se sprovodi u Nemačkoj.

eKapija: U našoj zemlji je već počela primena programa dualnog obrazovanja u nekoliko škola i kompanija. Po čemu se Klett izdvaja svojim kursevima?

– Naš program nije namenjen srednjoškolcima, nego mladim ljudima koji već imaju diplomu, tako da je naš program "post-srednjoškolski". Mi nastojimo da premostimo jaz između srednjoškolskog i univerzitetskog obrazovanja u Srbiji.

Naši kursevi su prilagođeni potrebama kompanija koje su aktivne na domaćem tržištu. Imamo školski kurs, kratak dualni kurs i dvogodišnji dualni kurs. Što se tiče metodike nastave, strogo se pridržavamo principa aktivnog učenja i pristupa zasnovanog na rešavanju problema, što je uobičajeno u Nemačkoj, a jedan od glavnih prioriteta nam je i obuka nastavnika.

eKapija: Kako da shvatimo pojam prilagođavanja potrebama? Da li to znači da svako može da izabere šta će učiti?

– Ne baš. Naravno, uvek mora da postoji nešto što je zajedničko u programima za različite klijente. Ali, već postoji jedan primer adaptacije: poslednjih godina tema Industrije 4.0 pretvorila se u pravi megatrend. Njom se više ne bavi isključivo nekolicina visokotehnoloških kompanija, već se ta tema proširila čak i među kompanijama srednje veličine u Srbiji.

Najraniji koncepti naših nastavnih programa nisu to planirali u takvoj meri. Danas je Industrija 4.0 neodvojivi deo sva tri kursa mehatronike.

eKapija: Zbog čega ste se odlučili za ulazak u dualno obrazovanje u Srbiji?

– Glavni razlog leži u jakoj industrijskoj tradiciji Srbije i njenom geografskom položaju. Vaša zemlja je snažno ekonomski povezana sa EU, Rusijom i Turskom, a poslednjih godina se odlikuje i stabilnim ekonomskim razvojem. Uz to, preko izdavačke kuće Klett Srbija prisutni smo i na domaćem tržištu kroz kompanije koje imaju dugogodišnje iskustvo u obrazovnom sistemu Srbije i koje nam pružaju podršku u planiranju i implementaciji.


eKapija: Kako ste se pripremili za početak nastave u martu?

– Nakon što smo doneli odluku da počnemo sa obukom za tehničare mehatronike i sastavili nastavni program, prvo smo zaposlili nastavnike i obučili ih za nastavu uz pomoć stručnjaka za obrazovanje sa Univerziteta u Frajburgu. Zatim smo nastavne programe podelili na praktično orijentisane nastavne jedinice, takozvane "situacije kroz koje se uči", i na kraju održali probni kurs sa "pravim" studentima stručnih škola u svojim učionicama i radionicama u Beogradu.

eKapija: Koje su vam glavne ciljne grupe za planirane kurseve?

– U principu, usmereni smo na dve grupe klijenata: mlade ljude koji su uspešno završili srednju školu i žele da nastave sa profesionalnim obučavanjem i kompanije kojima su potrebni obučeni radnici.

eKapija: Hoćete li se zadržati na mehatronici ili planirate da uvedete i druge nastavne profile?

– Već planiramo nekoliko drugih profila, na primer logistiku i turizam, dve industrije koje se ubrzano razvijaju. Ubrzo nakon otvaranja škole konkretizovaćemo ove planove i implementirati ih.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.