NavMenu

Dejana Barjaktarović, PR menadžer u agenciji Keynote communications - PR Kao stil života

Izvor: eKapija Nedelja, 17.02.2019. 20:45
Komentari
Podeli
Dejana BarjaktatovićDejana Barjaktatović
Dejana Barjaktarović, PR menadžer u agenciji Keynote communications, opisuje PR kao stil života, način ponašanja i svakodnevnog delovanja. Ona ističe da to nije zanimanje "koje samo lepo zvuči, kao što smo navikli da viđamo u serijama, naprotiv, ono podrazumeva besprekornu informisanost i spremnost na akciju u svakom trenutku".


Kako izgleda jedan prosečan dan PR menadžera?

- Radni dan svakog PR menadžera počinje od momenta kada otvorite oči. Verujte mi, prva stvar koju uradim je uzimanje telefona i čitanje press clippinga, objava iz medija, koje se tiču projekata i kampanja na kojima radim sa svojim kolegama iz agencije, pa tek onda spremanje za posao. Čuveni hashtag koji preplavljuje instagram, a koje mnoge zbunjuje šta obuhvata, je #agencylife. On podrazumeva brigu o stajlingu, dnevnim aktivnostima, komunikaciju sa klijentima, dostupnost i srdačnost u svakom momentu. Autifit koji biram za posao, nekako mora da bude i formalan i neformalan, jer nikada ne znate da li ćete iz agencije produžiti kod rodbine na večeru, sa društvom u klub ili na neki neplanirani sastanak. U zavisnosti za koje klijente radite i o kojim kampanjama je reč, radni dani mogu biti drugačiji, ali ono što je zajedničko svima, je komunikacija sa novinarima, pisanje različitih dokumenata i neprekidno istraživanje. Vikendi takođe umeju da budu izuzetno dinamični, jer nikada ne znate da li ćete sa mirnog doručka pored reke, morati da žurite na događaj.


Šta obuhvata vaš posao?

- Kao agencija, fokusirani smo na inovativne pravce komunikacija koji odgovaraju savremenim potrebama i očekivanjima tržišta, istovremeno poštujući i tradicionalne forme u ovoj oblasti. Sledimo princip izgradnje dugoročnog i partnerskog odnosa sa klijentima, a usluge i aktivnosti prilagođavamo potrebama svakog klijenta pojedinačno. Delujemo u oblasti korporativnih i kriznih komunikacija, kreiranju sadržaja, strategije i produkcije, izdradi digitalnih rešenja i izgradnji reputacije klijenta na društvenim mrežama.


U kojoj meri su društvene mreže promenile svest o PR-u i da li su vama olaškale rad?

- Sa ekspanzijom savremenih tehnologija i dobijanju brzih informacija u svakom momentu na različite teme, društvene mreže su pred PR postavile novi izazov. Kako da našu ciljnu javnost zaintresujemo i koje kreativne komunikacione alate da iskoristimo, da bi se za naš projekat čulo, ma koliko se činilo teškim i nesavladivim poslom, ume da bude veoma kreativno i zabavno. Sa druge strane, prednost društvenih mreža ogleda se u distribuciji ključne poruke najširoj javnosti za veoma kratko vreme. Mogućnost brze distribucije informacija i lakog prenosa podataka, može učiniti da za vašu kampanju čuje veliki broj ljudi, što na primer, posredstvom tradicionalnih medija ne bi bilo toliko efikasno.



Mnogi poistovećuju marketing i PR, da li tu postoje neke razlike i ako ih ima koje su?

- Bez obzira što obe delatnosti spadaju u domen društveno humanističkih nauka, razlika je ogromna. Marketing se bavi oglašavanjem proizvoda ili usluga i iza sebe ostavlja potpis oglašivača, u poređenju sa PR-om, koji nastoji ka izgradnji dugoročnih rezultata za klijenta, kroz kampanje i tekstove koji mogu promeniti svest kod javnosti o određenoj temi. Mi u Keynote-u ćemo 2018. godinu svakako pamtiti po mnogobrojnim kampanjama koje se tiču zdravstva, naročito za oblasti kao što su kardiologija, multiple skleroza, fertilitet i očuvanje zdravlja tiroidne žlezde, zahvaljući kojima smo pomogli građanima da na vreme prepoznaju prve simptome mogućih oboljenja i efikasno odreaguju.

Koji su najnoviji trendovi u PR-u i u kojoj meri ih agenciji u Srbiji primenjuju?

- Sa sve većim uticajem savremenih tehnologija na gotovo sve delatnosti, neizostavane su promene i na polju PR-a. Naša profesija se munjevitom brzinom transformiše, naročito u domenu načina komunikacije. Otuda se pojavljuje i potreba za angažovanjem influensera u mnogim kampanjama. Ljudi koji imaju veliki broj pratilaca na društvenim mrežama, znači da imaju poverenje i podršku određene zajednice. Uz njihovu pomoć, naše kampanje ostvaruju veliku vidljivost u ciljnim grupama kojima su namenjene. To bih izdvojila kao jedan jedan od globalnih trendova, koji je poslednjih godina veoma prisutan na domaćem tržištu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.