Izvor: eKapija | Utorak, 15.01.2019.| 15:28

Yann Bidan, Maple Bear - U planu više od 10 vrtića i škola u Srbiji

Yann Bidan, generalni direktor Maple Bear za Centralnu i Istočnu Evropu
Kanadske škole Maple Bear najavile su dolazak u Srbiju. U Srbiji je plan da se razvije više od 10 predškolskih ustanova i osnovnih škola, sa potencijalom otvaranja srednjih škola. Ovo je bio povod da naš sagovornik bude Yann Bidan, generalni direktor Maple Bear za Centralnu i Istočnu Evropu.

eKapija: Šta roditelji mogu da očekuju kada upišu decu u vaše škole, po čemu se one izdvajaju od državnih?


- Maple Bear škole nude potpuni pristup kanadskom programu kroz primenu kanadske metodologije, i nastavnom planu koji su izradili stručnjačaci za razvoj vrtića, osnovnih i srednjih škola. Mi veoma ozbiljno preuzimamo potpunu odgovornost za naše učenike i njihove roditelje. Redovne godišnje kontrole kvaliteta garantuju da mi donosimo najbolju praksu kanadskog edukativnog sistema. Ekonomije zemalja istočne i centralne Evrope veoma brzo su se razvile tokom protekle decenije. Lokalne kompanije i međunarodne korporacije otvorile su svoje kancelarije na lokalnom tržištu, zato je ovom dinamikom poboljšan kulturni identitet u regionu i povećana je potražanja za obrazovanim sistemom, usmerenom ka građanima koji tečno govore engleski jezik. Naše škole pružaju potpunu primenu engleskih programa, koji omogućavaju da deca, u najranijem periodu postaju dvojezični đaci, što je ključno za budući razvoj ka uspehu. Naše škole imaju jedinstvenu poziciciju na tržištu. Maple Bear, kanadski program funkcioniše u skladu sa lokalnim obrazovnim regulativama, nudeći kompletan nastavni plan i program. To otvara mnogobrojne opcije u obrazovanju za Maple Bear đake: oni su spremni i sposobni da se lako usmeravaju između kanadskog sistema koji nude Maple Bear škole i njihovog, lokalnog sistema i to mogu učiniti bilo kada tokom K-12 godina. Oni su takođe pripremljeni za upis na fakultet u zemlji ili inostranstvu, ne vezujući se samo za jedan sistem.

eKapija: Kakav je plan i program ove škole?

- Izazovi koje je 21.vek doneo sa sobom postavili su nove zahteve prema društvu i, samim tim, i prema obrazovanim sistemima. Takvi sistemi su zaduženi da obrazuju generaciju koja se suočava sa do sada neviđenim tempom društvenih, ekonomskih i tehnoloških promena.

U cilju da se učenicima obezbede veštine i znanje potrebni za napredovanje u takvom okruženju, Kanada je implementirala strategiju obrazovanja koja je fokusirana na razvoj specifičnih kompetencija koje spadaju u sistem učenja 21.veka, a koje su usmerene na kritičko razmišljanje, rešavanje problema, komunikaciju i kolaboraciju, kompjutersku i digitalnu pisemnost, kreativnost, karakter i inovacije.

Cilj učenja 21.veka je izgradnja kapaciteta u oblastima koje promovišu društvo sposobno da se efikasno prilagođava promenama. To predstavlja prelazak sa učenja isključivo činjenica na model koji se fokusira na kompetencije kao što su kritičko razmišljanje, karakter, kreativnost, inovativnost, kao i digitalnu i kompjutersku pismenost.
Nova generacija, sa navedenim veštinama, sposobna je da efikasno odgovori na sve dinamičniji svet u kojem živimo. Pošto su obrazovni sistemi osnovno sredstvo za učenje u društvu, oni su očigledno ključna tačka za analizu. Obrazovni sistemi u industrijski razvijenim društvima su istorijski usmereni na direktne instrukcije učenja činjenica i metoda. Međutim, ovaj model pružanja informacija se značajno promenio, kao rezultat pojave novih tehnologija, a koji je omogućio jedinstven pristup znanju i informacijama. U ovom kontekstu, uloga obrazovnih sistema više nije dispanzer znanja, već interpretator učenja.

Komplet takozvanih ključnih kompetencija, koje su potrebne za pripremu učenika za izazove savremenog doba, nisu namenjene da zamene konvencionalne predmete učenja i studiranja, već da dopune postojeću pedagogiju.

eKapija: Kada se očekuje otvaranje prve škole u Srbiji?


- Planiramo da u Srbiji otvorimo nekoliko vrtića i osnovnih škola, uz mogućnost ekspanzije na srednje škole. Trenutno tražimo lokalne partnere koji žele da postanu vlasnici škola i podele našu strast, kako bismo obezbedili najbolji obrazovani model na svetu, čemu u prilog govori i PISA istraživanje organizovano od OECD, koje rangira kanadski sistem obrazovanja na 6. mestu u svetu i time nadmašuje sve ostale zemlje engleskog govornog područja.

Voleo bih da istaknem kako brzo može da se otvori škola na primeru Singapura, čiji je obrazovani sistem rangiran kao N1 prema PISA istraživanju. Maple Bear je 2014. otvorio svoju prvu školu, da bi danas, 2018. godine čak 30 škola svakodnevno radilo. Stanovnika u Singapuru je 5,6 miliona, dok je tržište privatnog obrazovanja izuzetno konkurentno. Drugi odličan primer je Brazil, gde Maple Bear drži čak 40% privatnog obrazovanja, sa čak 120 škola u 81 gradu.

eKapija: Da li će škole Maple Bear biti otvorene samo u Beogradu ili i u drugim gradovima Srbije? Koliko škola je planirano da se otvori?

- Planiramo da otvorimo više od 10 predškolskih i osnovnih škola u Srbiji. Targetiramo prvo otvaranje u većim gradovima, ali to ne isključuje i one manje, ukoliko tamo pronađemo adekvatne partnere.

eKapija: Šta se očekuje od franšiznih partnera?

- Obrazovanje može da napravi trajnu razliku u životima dece i predstavlja snažnu investiciju u budućnost. Međutim, obrazovanje nije samo dobrobit za đake. To je investicija u budućnost zemlje, jer obrazovanje može da usmeri ljude na put ka dobrom zdravlju, osnaživanju i zapošljavanju. Ono može da pomogne u izgradnji boljeg društva. Ulaganje u obrazovanje je ključno za podsticanje rasta i inovacija za generacije koje dolaze. Vlasnici Maple Bear škola imaju strast za obrazovanjem. Oni svoj rad doživljavaju kao doprinos za zajednicu, za decu zemlje u kojoj žive. Oni ne moraju biti nastavnici, niti moraju imati iskustva u obrazovanju da bi bili vlasnici Maple Bear škole. Oni dolaze iz različitih profesionalnih delatnosti, ali dele zajedničke vrednosti: ljubav prema učenju, preduzetnički duh, želju za posedovanjem smislenog posla, kao i strast prema Maple Bear filozofiji. Vlasnici Maple Bear škola veruju da je ulaganje u obrazovanje prilika da se ostvari pozitivna razlika u životu dece i njihovoj zajednici.

eKapija: Kolika je novca potrebno za otvaranje jedne
Maple Bear škole?

- Mi nudimo standardan model franšize na kojem se temelji naše iskustvo širom sveta. Početna investicija zavisi od veličine škole i modela zgrade, bilo da se radi o novogradnji koja je napravljena sa već postojećom opremom, ili je u pitanju postojeća zgrada koja treba da se renovira. Maple Bear za Centralnu i Istočnu Evropu svake godine obezbeđuje plan implementacije, biznis plan, marketing i podršku prilikom zapošljavanja, kao i obuke, inicijalne i one tekuće, svake godine. Budžet i planovi se donose na osnovu internih razgovora. Mi potpuno podržavamo vlasnike škola i verujemo da je njihov uspeh i naš. Tako danas imamo 300 uspešnih škola širom sveta. Želim da naglasim, da će naš kanadski akademski tim stručnjaka pružati obuku novom, školskom akademskom kadru. Maple Bear edukativni tim čine istaknuti kanadski profesori. Odgovorni za pisanje posebno dizajniranog i vlasničkog nastavnog plana i programa, članovi fakulteta neprekidno ažuriraju materijale kako bi održavali najnovije istraživačke i kanadske obrazovane prakse. Svake godine, tim edukatora u Maple Bear školama takođe izlazi na teren širom sveta, u ulozi trenera koji pomažu nastavnicima prilikom predavanja zadatih programa, ali i kao evaluatori kako bi osigurali da škole ispunjavaju zadate standarde.
eKapija: Koliko ljudi bi moglo da dobije posao po otvaranju ovih škola?

- Broj zaposlenih u školama zavisi od veličine predškolskih ustanova, odnosno škola koje ćemo izgraditi. Ono što je bitno spomenuti je pozicioniranje škole – širom sveta Maple Bear su lokalne škole koje primenjuju kanadsku metodologiju engleskog učenja. Mi zapošljavamo lokalne ljude, koje obučava naš tim kanadskih trenera i zajedno razvijamo njihove veštine podučavanja. Imamo tim od 150 akademskih trenera koji putuju i rade sa nastavnicima, koji pružaju inicijalnu obuku, kao i redovne godišnje obuke kako bi bili sigurni da sve Maple Bear škole slede nastavni plan i program i održavaju visoke standarde kanadskog obrazovanja. Odnos koji održavamo u Maple Bear vrtićima je jedan nastavnik plus jedan pomoćni nastavnik za petnaestoro dece i jedan dodatni nastavnik plus dva pomoćna nastavnika za decu manjeg uzrasta. U srednjoj školi održava se 8 časova, što čini 22 do 25 članova akademskog tima i dodatnog administrativnog osoblja kao podršku.

eKapija: Koje su zemlje Balkana u fokusu Maple Beara osim Srbije?

- Maple Bear CEE je odgovoran za otvaranje mreže predškolskih ustanova i škola u čak 16 zemlja Centralne i Istočne Evrope. Tri zemlje sa kojima trenutno sarađujemo i gde uskoro očekujemo otvaranje škola za 2019. godinu su Srbija, Rumunija i Bugarska.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.