Izvor: eKapija | Petak, 04.01.2019.| 10:50
Izdvojite članak Odštampajte vest

Miodrag Kostić, predsednik MK Group - Biografija

Miodrag Kostić
Miodrag Kostić
Sa više od tri decenije iskustva u privatnom preduzetništvu, Miodrag Kostić jedan je od najuspešnijih poslovnih ljudi, ne samo u Srbiji, već i u regionu. Viziju poslovnog razvoja bazirao je na ulaganju u oblasti u kojima poseduje najviše znanja i iskustva - poljoprivreda, turizam bankarstvo i obnovljivi izvori energije, kao i ulaganju u ljudski potencijal svojih kompanija.

Počeci karijere kako se navodi u zvaničnoj biografiji Miodraga Kostića i poslovnog sistema MK Group vezuju se za 1983. godinu kada je osnovao kompaniju MK Commerce, jednu od prvih privatnih kompanija na teritoriji Vojvodine koja se bavila proizvodnjom i izvozom ratarskih kultura iz Srbije. Od tada, razvoj buduće kompanije išao je isključivo uzlaznom putanjom.

U toku 1995. godine preduzeće MK Commerce osnovalo je brokersku kuću M&V Investements, danas vodeću na našim prostorima, koja zauzima lidersku poziciju na tržištu kapitala. Kao berzanski posrednik u trgovini svim hartijama od vrednosti, pruža usluge u oblasti trgovanja prilikom preuzimanja društva.

Naredne 1996. godine MK Commercu priključuju više od 200.000 kvadratnih metara skladišnog kompleksa u Petrovaradinu. Šest godina kasnije, 2002. poslovanje se širi na industriju šećera, što će se pokazati kao jedan on najboljih strateških poteza u narednom periodu.

Godine 2005. kompanija Sunoko, koja danas predstavlja najvećeg domaćeg proizvođača i izvoznika šećera, postaje deo poslovnog sistema. Danas, MK Group sistem poseduje 4 šećerane, više od 10 poljoprivrednih preduzeća, trgovinske i skladišne komplekse koji su uspešno restrukturirani i objedinjeni u moderne i visoko profitabilne srpske kompanije orjentisane ka izvozu.

Od 2006. godine kompanija počinje da svoje poslovanje širi i na zemlje u regionu, a iste godine osniva se izdvojeno preduzeće MK IT Business Solutions koje se bavi pružanjem SAP konsultantskih usluga i isporuka integrisanih SAP poslovnih rešenja. Preduzeće MK IT Business Solutions je i zvanični partner SAP Channel-a.

2007. godine osnovana je kompanija MK Fintel Wind, kao deo srpske Fintel Energija a.d. koja je u stoprocentnom vlasništvu italijanske kompanije Fintel Energia Group SpA. Osnovna delatnost kompanije Fintel Energija je proizvodnja "zelene" električne energije. Ova kompanija izgradila je prvi vetropark u Srbiji - kod Kule (vetropark Kula), a ubrzo zatim i drugi, kod Vršca (vetropark La Piccolina). Trenutno je u toku izgradnja trećeg vetroparka u Srbiji (vetropark Košava 1 u blizini Vršca) ukupne jačine 69MW, a u njega će biti investirano 120 mil EUR. U izgradnju prve dve vetroelektrane u Srbiji Kula i La Piccolina, ukupne instalisane snage od 16,5 MW, koje snabdevaju više od 13 hiljada srpskih domaćinstava električnom energijom, investirano je 25 mil EUR.

Godine 2009. godine MK Group širi svoje poslovanje na oblast turizma i osniva preduzeće MK Mountain Resort koja u svom sastavu poseduje Grand Hotel & Spa **** na Kopaoniku. Kasnijim osnivanjem kompanije ISTRIAN HOTELS d.o.o. MK Group postaje bogatija za još hotela - 88 Rooms hotel u Beogradu, Hotel Kempinski palas u Portorožu, manjinskog vlasništva grupe Budvanska Rivijera Hotel u Crnoj Gori, a uspostavljena je i saradnja sa lancem hotela Sheraton, čije je otvaranje u Srbiji bilo tokom marta 2018. Najmlađi član ove kompanije je luksuzni hotelski kompleks Skiper Resort u Istri koji je ušao u sastav ISTRIAN HOTELS-a 2017. godine.

Krajem 2011. godine deo MK Group postaje i srpski lider u mesnoj industriji - kompanija Carnex iz Vrbasa, koja svoje proizvode izvozi u preko 15 zemalja.

U međuvremenu MK Group svoj portfolio širi i na nove biznise - osim poljoprivrede, proizvodnje šećera i mesa, turizma, obnovljivih izvora energije, od 2014. godine, od manjinskog postaje prvo većinski a potom i stopostotni vlasnik AIK banke. Postaje vlasnik udela u slovenačkoj Gorenjskoj banci, a preuzima i Alpha banku u Srbiji.

Strateško opredeljenje MK Group vezano je za rast i razvoj prvenstveno u oblastima poljoprivrede, bankarstva, turizma i obnovljivih izvora energije. Kompanija MK Group danas je jedna od najuspešnijih u Srbiji i regionu. Sedište holdinga nalazi se u Beogradu, a povezana preduzeća smeštena su širom Srbije. Danas u sastavu MK Group posluje više od 40 preduzeća sa oko 7.000 zaposlenih u Srbiji i regionu, sa težnjom ka daljem jačanju u svim delatnostima kojim se bavi.

Kao veoma svestrana osoba, svoje znanje i sposobnosti, Miodrag Kostić je dokazao i učešćem u radu upravnih odbora najvećih i najuspešnijih banaka u Srbiji. Svoju viziju poslovnog uspeha i sposobnosti, voljan je da podeli sa zajednicom u cilju stvaranja što bolje poslovne klime u Srbiji i tome se rukovodio kao član brojnih domaćih i međunarodnih poslovnih udruženja kao što su AmCham, Britansko-srpska privredna komora, Srpsko-italijanski poslovni savet, i brojne druge. Član je kluba "Privrednik", Srpske Asocijacije Menadžera, kao i UO i skupštine Privredne Komore Srbije, a istovremeno je i predsednik skupštine Društva za podizanje hrama Svetog Save na Vračaru.

Društvena odgovornost jedan je od najvažnijih elemenata poslovanja čitave MK Group, ali i rada Miodraga Kostića lično, i služi kao smernica prilikom donošenja ispravnih poslovnih odluka i preduzimanja odgovarajućih akcija. Više od trideset godina MK Group postiže uspehe zahvaljujući stalnom učenju i usavršavanju njenih zaposlenih, ali i kontinuiranoj pomoći i realizaciji društveno odgovornih projekata u svakoj od 60 zajednica u kojima posluje. Podrška mladim talentima, ali i onima kojima je pomoć najpotrebnija samo su deo CSR projekata koje MK Group realizuje.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE