Izvor: eKapija+ | Četvrtak, 13.12.2018.| 15:39
Izdvojite članak Odštampajte vest

Marinko Rade, direktor i osnivač preduzeća MR PVC Sistem - Planiramo osvajanje novih tržišta

Marinko Rade
Sa ove vremenske distance mogu reći da je razvojni put naše firme bio pun izazova, uspona i padova. Najveći izazov je bio održati kompas u vreme krize i ne popustiti kada je reč o otvaranju velikih projekata bez sigurnog ishoda, kao i borba sa nelojalnom konkurencijom. Takođe, ono čime se veoma ponosimo je da se naše poslovanje nikada nije zasnivalo na velikim zajmovima niti kreditima, te da je celokupan rast firme bio finansiran iz sopstvenih sredstava.

Ovako poslovanje firme koja je počela da radi 2003. godine, i ove godine obeležava značajan jubilej, ocenjuje Marinko Rade, direktor i osnivač preduzeća MR PVC Sistem. U razgovoru za eKapiju on podseća da je sve počelo kao mala porodična radionica za izradu PVC stolarije sa samo dva zaposlena.

- Rast i razvoj firme su tekli lagano, ali kao rezultat svega toga danas imamo stabilno preduzeće - ističe naš sagovornik.

eKapija: Ko je sve bio uključen u posao u početku? Koliko je danas zaposlenih u kompaniji?

- Iako su ambicije uvek bile prisutne, kao i želja i entuzijazam, uvek sam razmišljao najpre o opstanku u aktuelnoj tržišnoj utakmici, pa se zbog toga nisam upuštao u poduhvate koji su veći od mogućnosti u određenom trenutku. MR PVC Sistem je poslovanje počeo kao mala porodična radionica, gde smo operativne poslove radili jedan pomoćnik i ja, a administrativne moja supruga. Danas imamo 30 zaposlenih, od čega šest radnika u administraciji, dok su ostali u proizvodnom procesu, montaži i operativi.

eKapija: Kažete da nikada niste koristili bankarske kredite, niti programe podrške. Kolika su bila početna ulaganja?

- Nijednog momenta nismo koristili pomoć državnih fondova ili kredita, a početna ulaganja su bila minimalna u svakom smislu te reči. Ono sto smo u startu imali jeste proizvodni prostor, a prva proizvodna linija je ekonomično birana i kupljena iz sopstvenih sredstava. Danas je prvobitna radionica pretvorena u mini pogon za proizvodnju komarnika, a proizvodni pogon u kome danas poslujemo ima više od 700 m2, što za naše sadašnje potrebe nije dovoljno, pa trenutno radimo na proširenju kapaciteta.

eKapija: Kako izgleda asortiman vaše kompanije? Koliko različitih proizvoda nudi MR PVC Sistem? Po čemu se izdvajate od konkurencije?

- Bavimo se proizvodnjom prozora i vrata, kao i prateće opreme. Primarno je reč o proizvodnji PVC stolarije za koju posedujemo automatsku proizvodnu liniju. Aluminijumska stolarija i aluminijumske fasade su sledeći proizvod u asortimanu, a tu su i roletne, komarnici... Ono što nas izdvaja od konkurencije jeste profesionalan i odgovoran pristup poslu pored, naravno, neospornog kvaliteta našeg proizvoda. Veoma je bitno da kupci imaju poverenja u svog poslovnog partnera i da mogu uvek računati na profesionalne odgovore, stoga je preporuka naš najveći izvor novog posla. Kvalitet je taj koji nam omogućava da se ne zadržavamo i ne vraćamo na već odrađene projekte, što nam veoma štedi vreme, a predstavlja i odličnu referencu.

eKapija: Koliki je trenutni kapacitet proizvodnje?

- Početkom 2018. proizvodni pogon smo opremili automatskom proizvodnom linijom, takozvanim obradnim centrom za PVC stolariju, pa smo sad u mogućnosti da u jednoj smeni proizvedemo i obradimo cca 240 ramova, što doprinosi konkurentnosti kada su rokovi isporuke u pitanju, kao i kvalitet završne obrade.

eKapija: Koja je glavna ciljna grupa kojoj se obraćate? Imate li kupce i u inostranstvu?

- Svaka kategorija kupca kod nas ima isti tretman i zasluženu pažnju, počev od malih korisnika koji menjaju stolariju na privatnim objektima, preko investitora koji rade na velikim stambenim i poslovnim kompleksima, a trenutno želimo da zainteresujemo montažere, građevinske firme i distributivne centre koji bi kupovali naš asortiman kao gotov proizvod bez montaže. Takođe, sarađujemo sa klijentima iz inostranstva i do sada smo imali izvoz u Nemačku, Švajcarsku, Austriju i Australiju. Planiramo još veći proboj na inostrano tržište.

eKapija: Na kojim projektima ste trenutno angažovani?

- Trenutno radimo na projektu Nelt - Hala 5, jednom od većih u Srbiji ove godine, gde smo angažovani na izradi aluminijumske stolarije i staklene fasade. Takođe, u opticaju je i rad na predratnoj vili koja je u vlasništvu opštine Kladovo, a na kojoj se instalira aluminijumska stolarija sa interesantnim arhitektonskim izgledom, u stilu secesije, i predstavlja jako dobru i neobičnu referencu. Kao stalni izvođači poslova na stolariji angažovani smo i u fabrici Coca-Cola, kao i u Studentskom gradu na Novom Beogradu.

eKapija: Kako vidite uslove za poslovanje, odnosno poslovnu klimu u Srbiji?

- Poslovna klima u Srbiji nije na idealnom nivou, kao u nekim razvijenijim privredama, ali je stabilnost kursa nešto što je jako pozitivno, kao i carinske olakšice za zemlje Evropske unije i Tursku. Ono što je negativno je prisustvo nelojalne konkurencije i nepostojanje regulative u tom području, kao i loš sistem provere kvaliteta proizvoda koji se pojavljuju na našem tržištu.

eKapija: Kakvi su planovi MR PVC Sistema za naredni period?

- Trenutno radimo na proširenju naše proizvodne hale, gde ćemo aktivirati automatsku liniju za obradu aluminijuma i proširiti kapacitete proizvodnje stakla i roletni. Novih 500 m2 trebalo bi da pokrije trenutni manjak neophodnog prostora, a rast obima posla sigurno će doneti i potrebu za novim zapošljavanjima.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.