Izvor: Promo | Utorak, 04.12.2018.| 11:21
Izdvojite članak Odštampajte vest

Natalija Racković, direktorka PR agencije VandO Communication Srbija - Rezultati koji se računaju

Natalija Racković
Natalija Racković
V+O Communication ove godine obeležava deset godina poslovanja u Srbiji. Ono što nas svih ovih godina drži na kursu uspeha jesu dobre i sveže ideje, kreativnost upakovana u pažljivo osmišljeno strateško razmišljanje. U takvim slučajevima krajnja realizacija i postignuti rezultati postaju lako merljivi. Slogan pod kojim V+O Srbija proslavlja ovaj jubilej je "Make It Count".

Ovako deceniju rada na srpskom tržištu komentarište Natalija Racković, direktorka PR agencije V+O Communication Srbija. U razgovoru za eKapiju ona ističe da se uspeh rada agencije danas ne meri isključivo medijskim objavama ili organizovanim događajima.

- Satisfakciju pronalazimo u činjenici da smo uradili nešto dobro za čitavo društvo. Jer, na kraju dana, to su jedni od najbitnijih rezultata koji se računaju - navodi Racković.

eKapija: Kako ocenjujete stanje PR i marketing sektora u Srbiji u odnosu na region i svet?

- Marketing i PR sektor u Srbiji se ne razlikuju mnogo od regionalne i svetske scene. Čak mislim da su kreativnost, strateški pristup i ideje koje imaju ljudi sa našeg podneblja mnogo progresivnije i out-of-box. O tome svedoče brojna priznanja i internacionalne nagrade koje pojedinci i kompanije sa našeg tržišta osvajaju na svetskoj sceni. Da je tako, potvrđuje i naše iskustvo. Projekti koje smo radili na tržištu Srbije za neke multinacionalne kompanije poput Coca-Cole i Yazakija bili su predstavljeni kao primeri dobre prakse na svetskom nivou i usvojeni kao standardi komunikacija za čitav svet.

S druge strane, sa različitim ministarstvima i institucijama, kroz pažljivo planirane i još pažljivije implementirane projekte uspostavili smo neke standarde koji i dan-danas funkcionišu. Na primer, dali smo doprinos uspostavljanju primarne separacije otpada u Arilju, gde rezultati i nakon dve godine govore u prilog činjenice da smo uradili odličan posao. Ako tome dodamo da će sistem koji je tamo uspostavljen poslužiti kao pilot projekat za čitavu Srbiju, ne možemo, a da ne budemo ponosni.

Zašto je to tako? Verujem da razlog za to leži pre svega u manjim budžetima koji se kod nas izdvajaju za marketing i PR u odnosu na neke druge razvijene zemlje u svetu. Manji budžeti znače da morate da budete izuzetno kreativni i inovativni da biste u svojoj branši uradili nešto što je zaista dobro za klijente, za društvo, za vas kao agenciju.

eKapija: Kakvi su današnji trendovi u sektoru marketinga i komunikacija u odnosu na period od pre deset godina?

- Iako je suština odnosa s javnošću zapravo ostala ista, ono što se promenilo je okruženje u kojem poslujemo, kanali komunikacije, brzina prenošenja poruka do ciljnih grupa. Medijska slika se takođe dosta izmenila, jer danas imamo situaciju da građani dolaze do informacija sve više posredstvom online portala i mobilnih telefona. Pre 10 godina društvene mreže su bile tek u začetku, a danas su vrlo važan kanal komunikacije. S druge strane, dvosmerna komunikacija i interakcija sa ciljnom grupom je ono što odlikuje današnje komunikacije. U skladu sa svim ovim promenama i naša struka je morala da nađe način da se prilagodi.

Imajući u vidu novonastale tržišne trendove, kompanije su postale sve zainteresovanije za holistički pristup komunikacijama, odnosno da imaju agencije poput V+O Communication gde će na jednom mestu moći da dobiju 360° uslugu.

eKapija: Godina 2018. je jubilarna za V+O Communication u Srbiji. Koje dosadašnje rezultate biste izdvojili kao najznačajnije, pored svakodnevne borbe za medijske objave ili organizovanja događaja?

Tim agencije V+O Communication
Tim agencije V+O Communication
- Posebno smo ponosni što smo kroz različite Raising Awareness kampanje motivisali žene iz ruralnih krajeva da odu na preventivne zdravstvene preglede i da kao rezultat toga imamo potencijalno spašenih 100 ljudskih života, što smo osnažili više od 1.600 mladih u razvoju karijera, od čega je 25% njih našlo zaposlenje nakon samo dva meseca, što smo više od 85.000 srednjoškolaca i studenata inspirisali da dalje ulažu sebe i svoje obrazovanje. Srećni smo i zbog činjenice da smo više od 135 opština uspeli da okupimo oko jedne ideje i inspirišemo ih da podrže inicijativu o transparentnosti javnih finansija. Naši projekti već godinama unazad dobijaju kontinuiranu podršku resornih ministarstava, lokalnih samouprava, kao i pažnju nevladinih organizacija i medija. Sa svima njima pažljivo gradimo odnose i mogu reći da je to postala jedna od najznačajnih snaga koje naša agencija ima.

eKapija: Na koje kampanje ste posebno ponosni?

- Poslednjih godina V+O Communication je strateški postavljala i implementirala mnoge kampanje od nacionalnog značaja, kao što su "Teži ravnoteži" – nacionalna kampanja za podizanje svesti javnosti o prevenciji gojaznosti, "Coca-Cola podrška mladima" – projekat kroz koji osnažujemo mlade u daljem razvoju karijera, "DA se upoZNAMO" – nacionalna kampanja o podizanju svesti javnosti o značaju transparetnijih javnih finansija, "Budućnost za #5" – kampanja koja ima za cilj da inspiriše mlade da ostanu u svojoj zemlji i da se pokrenu u pogledu većeg uključivanja u različite vidove neformalnog obrazovanja, "Nađi vremena" – kampanja podizanja svesti o važnosti preventivnih pregleda za rano otkrivanje karcionoma dojke i grlića materice. Ovo su samo neki od brojnih projekata koji se nalaze u našem portfoliju.

Takođe, ponosni smo što već dugi niz godina dajemo svoj doprinos jednoj od možda najbitnijih oblasti u Srbiji, kao što je zaštita životne sredine i što možemo da ponudimo sadašnjim i budućim klijentima pravu ekspertizu po ovom pitanju.

Snaga V+O Communication Srbija leži u timu iskusnih profesionalaca, koji se pasionirano bave komunikacijama, svako iz svog ugla, a kada imate takve ljude u svom timu – uspeh je zagarantovan.

eKapija: Koje sve usluge V+O Communication nudi klijentima?

- V+O Communication je vodeća konsultantska kuća u oblasti komunikacija u Jugoistočnoj Evropi. Pored Srbije, i sa sedištem u Grčkoj, imamo kancelarije u Rumuniji, Bugarskoj, Albaniji i Kipru. Kao regionalni partneri i konsultanti brojnih korporacija i organizacija, ali i vlada i institucija, V+O pokriva širok spektar najrazličitijih usluga iz oblasti konsaltinga i komunikacija – od korporativne i brend komunikacije, odnosa sa medijima i odnosa sa uticajnim javnostima i vladom, krizne komunikacije, interne komunikacije, digitalne komunikacije, pa sve do organizacije događaja.

Trudimo se da zajedno sa klijentom prvo definišemo šta je njihov cilj, koji su to izazovi sa kojima se susreću kako bismo strateški postavili plan komunikacije koji će dalje odvesti ka željenim rezultatima. U zavisnosti od toga, ponekad je neophodno da kombinujemo različite usluge kako bismo dobili sinergijski efekat i kako bi željene poruke našle svoj put do krajnjih korisnika.

eKapija: Kakvi su planovi V+O za naredni period?

- Poslovanje V+O Communication Srbija kretaće se u više pravaca. U saradnji sa našom matičnom agencijom u Grčkoj radimo na razvoju jednog potpuno novog segmenta, koji bi pristup kreativnom procesu trebalo da podigne na još viši nivo.

Naše iskustvo je veoma bogato u segmentu organizacije događaja, gde smo tokom prethodnih 10 godina imali priliku da osmislimo i realizujemo više od 1.000 skupova, počevši od otvaranja velikih, internacionalnih fabrika u našoj zemlji, pa sve do događaja na centralnim gradskim trgovima i promocija po tržnim centrima, tako da je to segment gde ćemo nastaviti dalje da se širimo.

Employer brending je još jedna usluga koju ćemo dalje razvijati sa našim partnerima u sektoru HR-a. Ova usluga može umnogome da pomogne kompanijama kada je u pitanju pozicioniranje na adekvatan način i privlačenje pravih kandidata, ali i motivisanje postojećih zaposlenih u pravcu veće lojalnosti i toga da oni zaista žele da postanu ambasadori kompanije za koju rade.

Dodatno, sa specijalizovanom IT kompanijom radimo na usluzi koja još uvek ne postoji na našem tržištu, a odnosi se na mogućnosti korišćenja novih platformi i kokreacije u službi unapređenja biznisa i komunikacija, kroz stalno praćenje i preciznu analitiku koja može da da izuzetno mnogo informacija o daljim pravcima razvoja jedne kompanije, ali i uvođenju novih proizvoda i usluga, ili unapređenja zadovoljstva zaposlenih kroz njihovo veće uključivanje u proces stvaralaštva unutar kompanije.

Svi ovi planovi obećavaju uzbudljivu 2019. godinu, kojoj se unapred radujemo.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE