Izvor: eKapija | Petak, 30.11.2018.| 14:46
Izdvojite članak Odštampajte vest

Erik Košuta, predsednik udruženja Confindustria - Naša vrata su otvorena svima koji žele da ulažu u održive projekte

Erik Košuta
Cirkularna ekonomija predstavlja budućnost u zaštiti životne sredine. Srbija je, kada je reč o njenoj primeni, još uvek na pionirskom putu, a kako je nedavno istakao ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, za razvijenim zemljama zaostajemo i više od 20 godina. Ipak, ovo kašnjenje možemo preokrenuti u svoju korist, jer na taj način, kako tvrdi ministar, možemo da sagledamo tuđa iskustva i učimo se na greškama drugih.

Zemlja od koje Srbija svakako ima šta da nauči jeste Italija, pa je Udruženje italijanskih industrijalaca - Confindustria nedavno organizovalo prvi Italijansko-srpski forum održive, zelene i cirkularne ekonomije. O cilju organizovanja jednog ovakvog dešavanja u Srbiji i značaju primene cirkularne ekonomije razgovarali smo sa Erikom Košutom, predsednikom Udruženja italijanskih industrijalaca.

- Naša ideja o promociji koncepta cirkularne ekonomije u Srbiji nije nova, ona datira još od 2015. godine kada je potpisan Protokol o saradnji između italijanskog Nacionalnog saveta za istraživanje i Ministarstva poljoprivrede Republike Srbije. Osnovni cilj potpisanog protokola bio je pružanje institucionalne podrške implementaciji inovativnih projekata koji će doprineti bržem razvoju i modernizaciji agroindustrije i sektora životne sredine i energetike u Srbiji.

U Italiji su upravo kompanije članice Confindustrije glavni nosioci realizacije takvih projekata, i budući da su se u Srbiji stvorili i zakonski uslovi, a samim tim i otvoren prostor za uvođenje cirkularne ekonomije, smatrali smo da je došao pravi trenutak da izađemo pred srpsku stručnu javnost sa našim - italijanskim modelom održive ekonomije. Cilj, naravno, nije nametanje italijanskog koncepta, već pronalaženje zajedničkog modela ka jačanju domaće industrije uz očuvanje ekosistema - rekao je Erik Košuta za eKapiju.

eKapija: Šta je to što Srbija može da nauči od Italije kada je reč o primeni modela cirkularne ekonomije i procesu industrijalizacije?

- Prirodni resursi nisu neograničeni, efikasna upotreba resursa i obnovljivih izvora energije jesu prioritet ne samo pojedinačnih država, već predstavlja globalni prioritet.

Italija promoviše model cirkularne i bioekonomije koji je fokusiran na efikasnu upotrebu resursa i na regeneraciju lokalnih područja i predstavlja najefikasniji model za ostvarivanje održivog proizvodnog modela. Kada kažem "održiv proizvodni model", mislim na industriju sa niskim uticajem na životnu sredinu koja garantuje efikasnu upotrebu resursa tokom čitavog njihovog životnog ciklusa, sa socijalnim, ekonomskim i ekološkim prednostima. U tom smislu, među velikim evropskim zemljama, Italija je jedan od najboljih primera u korišćenju sirovina, gde se čak 18% cirkularnog materijala ponovo koristi kao novi resurs.

eKapija: U čemu je prednost cirkularne ekonomije, kakve efekte njena primena ima na privredu jedne zemlje?

- Cirkularna ekonomija donosi nova radna mesta, povećava konkurentnost preduzeća i štiti životnu sredinu. U Italiji sektor cirkularne ekonomije zapošljava 500.000 ljudi, a procenjuje se da ostvaruje promet veći od 80 mlrd EUR. Priznaćete da to nisu zanemarljivi podaci.

eKapija: Kako Italija i udruženje Confindustria mogu da pomognu investitorima koji žele da ulažu u održive projekte u Srbiji?

- Svaka italijanska kompanija koja ovaj deo Balkana prepozna kao interesantan za razvoj svojih poslovnih aktivnosti u Konfindustriji može pronaći sigurnu luku. Kroz poslovnu mrežu i zastupanje, mi smo tu da predstavljamo njihove interese kako pred domaćim institucijama, tako i pred privrednom zajednicom, ukazujući pritom na poslovne mogućnosti i partnerstva za realizaciju projekata i dostizanje poslovnih ciljeva.

Sve ovo, naravno, odnosi se i na kompanije koje žele da ulažu u održive projekte: tu smo da signaliziramo dobre projekte, dobre lokalne partnere, opštine koje nude stabilno poslovno okruženje, ali i finansijske instrumente kao podrška inovativnim projektima.

eKapija: Koji su planovi Confindustrije za naredni period?

- Inovacije, digitalizacija i tehnološki razvoj bili su u fokusu naših aktivnosti tokom 2018. godine i u tom smeru ćemo nastaviti i u godini pred nama. Razlog leži u reinvesticijama značajnog broja firmi članica koje, nakon više godina poslovanja u Srbiji, sada sa konsolidovanim iskustvom mogu nastaviti sa novim ulaganjima.

Fokus će takođe biti i na mladima koji predstavljaju najvredniji resurs koji ova zemlja ima, ali i na obrazovanju - nastavićemo da utičemo na kreiranje novih obrazovnih programa u srednjim stručnim školama. Kroz već tradicionalnu inicijativu PMI Day - nacionalni dan malih i srednjih preduzeća, radićemo na promociji preduzetničkog duha i unapređenju privrednog ambijenta.

Na proleće nas očekuje i zajednička privredna misija grupacije mladih industrijalaca i malih i srednjih preduzeća nacionalne Confindustrije. Ukratko, nastavljamo da radimo na stvaranju uslova za bolju i čistiju budućnost - ističe Erik Košuta za naš portal.

Dragana Obradović

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.