NavMenu

Vladimir Živanović, direktor Turističke organizacije Zlatibor - Na vrhu uživanja i srpskog turizma

Izvor: Promo Utorak, 27.11.2018. 15:52
Komentari
Podeli
Vladimir Živanović (Foto: Miloš Cvetković)Vladimir Živanović
Ako planirate odlazak na zimski odmor, planina Zlatibor je pravo rešenje. Spojila je sve ono što savremeni gost očekuje: sadržajne zimske terene i staze, zdravu prirodu s "ružom vetrova" na osunčanoj visoravni, vrhunski smeštaj i usluge u moderno uređenim objektima uz prihvatljive cene, bogat provod uz sadržaje za sve ukuse i sa uvek atraktivnim kulturno-zabavnim programom. Sve to na jednom mestu, zvanično najposećenijoj planini Srbije, na vrhu uživanja i srpskog turizma.

Ovako Vladimir Živanović, direktor Turističke organizacije Zlatibor, opisuje prednosti zimovanja na planini koja je udaljena 220 kilometara od Beograda, magistralom ka južnom Jadranu. U razgovoru za eKapiju on kaže da je Zlatibor najlepša tačka tog dugog puta.

- Ovde, u kraju bogomdanom za odmor, turizam se začeo s kraja 19. veka: još 1893. tadašnji srpski kralj Aleksandar Obrenović odobrio je Zlatiborcima da ovde, na visoravni s blagotvornom prirodom, razvijaju turizam. Natpis na česmi u centru planine pored jezera i sada svedoči o tom početku. Zato je cela ova godina na Zlatiboru u znaku obeležavanja 125 godina organizovanog turizma - podseća Živanović.

eKapija: Posle te prve Kraljeve česme turisti su u 20. veku počeli da otkrivaju lepote Zlatibora. Gde su nastajala prva odmarališta, restorani i turistički sadržaji?

- Samo su ratna dešavanja prekidala snažan razvoj planine. Poslednje decenije 20. stoleća donele su Zlatiboru prve veće hotele, sportske terene, uređenije prostore. Svuda se već tada čulo za Palisad, Čigotu, Dunav, Jugopetrol, Zelenkadu, Ski-centar Tornik i niz drugih objekata koje gosti i dan-danas rado pohode.

Ipak, tek je u ovom milenijumu usledio zlatiborski uspon na vrh srpskog turizma. Nastali su na zlatnoj planini najmoderniji sadržaji, savremeni hoteli i apartmanski kompleksi. Uz postojeće otvoreni su novi hoteli Mona, Olimp, Prezident, Idila, Iris, Mir, Mons i drugi, a u ovoj godini i najluksuzniji, prvi sa pet zvezdica, Grand hotel Tornik. Napravljeno je mnoštvo novih apartmanskih objekata, modernizovani su postojeći. Nikli su i raznovrsni prateći sadržaji kao što je najveći zabavni "Dino park", avantura parkovi, skijališta, klizališta, šetališta, biciklističke i planinarske staze, otvorena kupališta i hotelski spa centri, auto-kamp, raznovrsni tereni za pripreme sportskih ekipa.

eKapija: Turisti su prepoznali ovaj napredak i masovno počeli da dolaze Zlatibor. Čak 30% ukupnog broja posetilaca čine strani gosti?

- Odmarati se na Zlatiboru sada je "u trendu": popularno je uživanje u šetnji uređenim stazama planine ili sunčanje na terasi. Svi bi da probaju najukusniju komplet lepinju, pršutu, proju s domaćim kajmakom, vruću jagnjetinu iz Mačkata, da to zaliju rakijom iz Šljivovice... A uveče u "ludi provod" po zlatiborskim klubovima, restoranima, kafeima, tamo gde dolaze i nastupaju najpoznatiji.

Zbog svega toga ovde se upravo ostvaruju rekordi u posećenosti. Zlatibor je brojem turista i noćenja prestigao mnoge banje i po zvaničnim podacima postao najposećenije turističko mesto u Srbiji. Danas planina tokom godine privuče oko 300.000 turista koji ostvare 1,5 miliona noćenja, što je najviše tokom 125 godina duge turističke istorije.

eKapija: Zlatibor je planina i za leto i za zimu. Kakva je ponuda za predstojeću sezonu i šta mogu očekivati gosti?

- Za zimsku sezonu ovde je gostima na raspolaganju moderan Ski-centar Tornik na nadmorskoj visini od 1.100 do 1.490 metara, na devetom kilometru od turističkog centra Zlatibora. Ovo skijalište krase prelepe staze, gde ljubitelje skijanja prevoze šestosedna žičara i dva ski-lifta tipa "sidro". Ukupan kapacitet je 5.400 skijaša na sat.

Četiri uređene staze - Čigota, Tornik, Ribnica i Zmajevac pokrivene su sistemom za veštačko osnežavanje, tako da ovaj ski centar više ne zavisi od vremenskih uslova. Ovde, pod najvišim zlatiborskim vrhom, na raspolaganju su i "tjubing", dečje igralište, karusel, avantura park. Za one koji vole zimsko uživanje na manje zahtevnim terenima pogodno je skijalište na Obudojevici u centru Zlatibora, sa manjim ski-liftovima i školama skijanja.

eKapija: Kakva su vaša očekivanja od zimske turističke sezone?

- Očekujemo uspešnu predstojeću turističku zimu, koja će u punom intenzitetu početi još od novogodišnjih praznika. U tom periodu na Zlatiboru boravi i po 30.000 ljudi dnevno. Tada se na otvorenoj pozornici Kraljevog trga priređuju koncerti naših najpoznatijih muzičkih zvezda, a potom ceo januar donosi odličnu posećenost Zlatiboru. Poslednjih godina je planina i tokom februara puna gostiju.


Kad sumiramo ostvareno, s punim pravom i ponosom možemo reći da su ovo najbolje godine duge i vredne turističke istorije Zlatibora. Planina beleži rekorde u broju gostiju i ostvarenih noćenja, dobija najmodernije hotele, predstavlja se svuda po svetu, prima sve više stranih turista. Sve to uz velika ulaganja opštine Čajetina u infrastrukturu i sadržaje, kao i postavljenu viziju razvoja koja se ostvaruje uz podršku Ministarstva turizma u određenim projektima.

Takođe, Turistička organizacija Zlatibor sve više napora ulaže u promociju zlatiborske ponude u svetu i kod nas, organizuje vrhunske manifestacije i edukacije, zapažene sajamske, medijske i druge nastupe. Ostvareni rezultati nas obavezuju da radimo još više kako bismo nastavili trend turističkog rasta. Mi sa optimizmom ulazimo u vreme pred nama, a kada uskoro zaživi zlatiborska "Gold gondola", od centra planine do Tornika, to će našem turizmu udahnuti novu snagu, učiniti ga još atraktivnijim i pokrenuti ka novim dometima – zaključuje Vladimir Živanović.



Fotogalerija
Zima na Zlatiboru
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Finansije

Kompanija Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus želi da kupi 17% u Addiko banci

Kompanija srpskog biznismena Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus Ltd. želi da kupi manjinski deo u Addiko banci, čije je sedište u Beču, i koja se specijalizovala za "retail" bankarstvo. Kostić nastoji da uveća svoj udeo na bankarskom tržištu Evrope, piše Bloomberg. Agri Europe je tražio da otkupi udeo od oko 17% u Addiko banci preko javne ponude za preuzimanje akcija, pokazuju podaci iz ponude u koju je Bloomberg imao uvid. S druge

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.