Izvor: eKapija | Ponedeljak, 26.11.2018.| 15:50
Izdvojite članak Odštampajte vest

Mihailo Janković, direktor kompanije Nectar - Domaće voće pretočeno u srpski san

Mihailo Janković (Foto: Direct media)
Srpska kompanija Nectar ove godine ima veliki razlog za slavlje - 20 godina postojanja i činjenicu da je za to vreme uspela da stvori više od milijardu EUR dodate vrednosti.

- Put koji smo prešli od male porodične firme do regionalnog lidera u preradi voća i proizvodnji sokova, sa 1.139 zaposlenih, šest pogona u tri zemlje bivše Jugoslavije, 22% tržišnog učešća, više od 30 brendova i izvoza 30% proizvodnje, govori da je srpski san moguć - kaže u razgovoru za eKapiju direktor Nectara Mihailo Janković povodom dve decenije kompanije na čijem je čelu.

eKapija: Koji su su momenti bili prelomni u poslovanju Nectara?

- Za ovih 20 godina bilo je mnogo prelomnih momenata, od tri akvizicije, pre svega kupovine poljoprivrednog kombinata Delišes Hani u Vladičinom Hanu i ulaska u primarnu preradu voća, u čemu smo danas lideri u regionu sa 120.000 tona prerađenog voća godišnje, preko akvizicije slovenačkog Fructala, što je delovalo kao neosvojiva tvrđava, s obzirom da do tada nije bilo velikih srpskih investicija u Sloveniji, pa do izlaska na 60 eksportnih tržišta i činjenice da 30% proizvodnje završi u izvozu. Mnogo je toga urađeno s obzirom da je Nectar faktički krenuo od nule, kao preduzetnički poduhvat porodice Radun, a došao do kompanije koja ima veliki uticaj na privredu Srbije i lanac vrednosti koji je kreiran u zemlji.

eKapija: Koliko je Nectar važan za privredu Srbije?

- Nectar je vertikalno integrisana kompanija, sami prerađujemo voće i direktno sarađujemo sa 1.300 farmera od kojih kupujemo voće i koje predfinansiramo. Oni znaju da mogu da se oslone na nas, da smo pouzdan partner i da će sigurno biti plaćeni, što nije čest slučaj kod drugih otkupljivača. Osim toga, Nectar indirektno sarađuje sa 10.000 farmera kroz manje grupacije i na taj način dosta utičemo na lanac vrednosti. Jesdnostavno rečeno, od kupovine kineske jabuke dobrobit imaju kineski farmeri, a od kupovine srpske jabuke benefiti ostaju srpskom farmeru. Od osnivanja Nectara, kompanija je kreirala preko milijardu EUR dodate vrednosti koja je ostala u Srbiji, a svaka šesta jabuka koja ostane u Srbiji, završi u Nectar proizvodima.

eKapija: Poznata je vaša nacionalna akcija "Nije svejedno kad bebe dolaze" za podizanje svesti o važnosti rasta nataliteta u Srbiji. U kojoj meri natalitet utiče na privredu?

- U Srbiji je svake godine oko 60.000 ljudi manje i to je zabrinjavajuća činjenica, pre svega za državu, a onda i za privrednike, jer se baza potrošača smanjuje iz godine u godinu. Mi smo zato svojim primerom i akcijom "Nije svejedno kad bebe dolaze" želeli da doprinesemo adresiranju tog problema i pružimo konkretnu pomoć za njegovor rešavanje investicijom od preko 200.000 EUR u modernizaciju opreme na Odeljenju za vantelesnu oplodnju GAK Narodni front. Ta investicija je relizovana prošle godine i zahvaljujući njoj danas su tri puta povećani kapaciteti za veštačku oplodnju na tom odeljenju i prve bebe se već rađaju. Naravno, problem nataliteta nije tipičan za Srbiju, već za ceo region u kojem poslujemo i zbog toga otvaramo nova tržišta.

eKapija: Kompanija je nedavno najavila izlazak na daleka tržišta. Dokle se stiglo u tim namerama?

- To je dugoročan proces, jer tržišta Bliskog istoka i Kine su specifična i zahtevaju dugoročno pregovaranje, ozbiljan pristup i tu su u pitanju velike količine. Na kineskom tržištu smo već prisutni, imamo dva kupca, ali tu postoji još mnogo potencijala ako se ima u vidu da prosečan grad u Kini ima 20 miliona stanovnika. Dosta se bavimo i Bliskim istokom i tu takođe vidimo veliki potencijal za izvoz. Nezahvalno je prognozirati kada će se to desiti, mi već godinu dana pregovaramo sa nekoliko kupaca na Bliskom istoku, ali nadamo se da ćemo u naredne dve do tri godine ostvariti dobar efekat na svim ovim tržištima.

eKapija: Na proslavi jubileja Nectara najavljeno je i otvaranje fabrike za organsku proizvodnju. O kakvoj investiciji je reč?

- Reč je o projektu na kojem radimo već dve godine i plan je da u decembru pustimo u rad fabriku za proizvodnju organske hrane. U pitanju je joint venture, odnosno zajednička investicija sa našim partnerom Global seed, koji je već prisutan u organskoj proizvodnji u Srbiji. Za početak, planiramo da krenemo sa jednom kategorijom organskih proizvoda.Sledivost proizvoda garantuje kvalitet

- Činjenica da je Nectar vertikalno integrisana kompanija, koja u svojim kapacitetima za primarnu preradu voća prerađuje maltene sve kontinentalno voće, omogućava nam da kroz saradnju sa farmerima kontrolišemo kvalitet voća koje koristimo za svoje proizvode, što je vrlo važno za naše potrošače. Pomenuo sam već kinesku jabuku od koje korist nemaju domaći farmeti, a isto tako, to je i pitanje kvaliteta - nije isto da li je u proizvodu kineska jabuka nad kojom nemate nikakvu kontrolu, ili je to srpska jabuka koja je prošla sve moguće analize. Ta sledivost proizvoda koju maltene jedino Nectar u Srbiji može da garantuje, veoma je važna za kvalitet.

Branislava Petrović

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.