Izvor: Promo | Ponedeljak, 26.11.2018.| 15:49
Izdvojite članak Odštampajte vest

Jasna Dominko Baloh, direktorka DOBA fakulteta - Fleksibilnost i praktična znanja glavne prednosti onlajn studiranja

Jasna Dominko Baloh
DOBA fakultet iz Maribora pripremio je novi program za svoje studente – Mini MBA za vođe budućnosti. Reč je o intenzivnom četvoronedeljnom programu, prvom i jedinom ovog tipa u Srbiji, koji je savršen za optimizaciju ličnog načina rukovođenja pojedincima i uspostavljanja kompletnog sistema upravljanja talentima, uz ovladavanje generacijskom različitosti u preduzeću. Kreiran je za sticanje neformalnih znanja i kompetencija za izuzetno kratko vreme, a sastoji se od četiri susreta u Beogradu.

- Mini MBA je namenjen svim rukovodiocima, direktorima, vođama timova i sektora, projektnim menadžerima... Jednom rečju, svima koji se u svom poslu susreću sa vođenjem, talentima i različitim generacijama. Early Bird prijave traju do 30. novembra i svima koji apliciraju do kraja meseca donose 30% popusta. Broj je ograničen na 15 polaznika, a prijave su već otvorene. Sve informacije o programu dostupne su i na web stranici - kaže u intervjuu za eKapiju Jasna Dominko Baloh, direktorka DOBA fakulteta.

eKapija: Koji su još formalni programi dostupni vašim studentima? Za koje sve programe mogu da se opredele?

- Studenti mogu da studiraju na srpskom jeziku online u ekskluzivnim i praktičnim programima. Na raspolaganju su tri bachelor i tri master programa iz područja biznisa, međunarodnog biznisa, marketinga i prodaje i turizma, a sve je dostupno na našoj srpskoj veb stranici www.doba.rs.

Naše glavne prednosti su međunarodno akreditovane online studije i jedine 100% online studije u Srbiji za zaposlene, podrška tokom studija od strane profesora, online mentora, vođe programa i tehničke podrške i praktični profesori i programi. Studije su prilagođene zaposlenima sa iskustvom.

eKapija: Kakva su iskustva DOBA fakulteta u Srbiji? Ko su vaši studenti ovde i koliko njih je do sada diplomiralo u Srbiji?

- Ponosni smo na našu obrazovnu priču koja je u Srbiji počela pre 10 godina. Srbija je bila prva stanica DOBA Fakulteta u širenju ekskluzivnih međunarodno akreditovanih online programa na inostranim tržištima. Danas u našim programima studira više od 1.000 studenata iz 46 država sveta.

Do sada je diplomiralo 336 studenata iz Srbije, a naši diplomci neka govore za sebe. Čak 64% diplomaca iz Srbije napreduje posle diplomiranja na DOBA Fakultetu, što je i nama najbitniji pokazatelj kvaliteta naših studija, jer se kvalitet fakulteta uvek pokaže po njegovim diplomcima, a mi smo na naše ponosni.

eKapija: Kakva je, inače, starosna struktura zainteresovanih za studiranje na DOBA fakultetu i iz kojih sredina potiču?

- Naši studenti iz Srbije su uglavnom zaposleni sa iskustvom, i veoma ambiciozni. Zbog toga su i zahtevniji od mladih studenata, znaju šta žele, bitna su im znanja koja mogu preneti već sledećeg dana na radno mesto, i žele profesore koji znaju razliku između teorije i prakse. A najbitnije, znaju da je znanje ono koje razlikuje uspešnog od neuspešnog.

Zanimljivo je da čak polovina naših studenata koji studraju na srpskom jeziku živi i radi van Srbije. Njima to predstavlja vezu sa rodnom državom i jezikom, a u studijski proces donose veoma bitan internacionalni vidik, sklapaju se nova prijateljstva i poslovni kontakti.

eKapija: Kako izgleda onlajn studiranje na DOBA fakultetu? Kao jednu od glavnih prednosti ističete fleksibilnost?

- DOBA fakultet jedini ima dve međunarodne akreditacije online studija u jugoistočnoj Evropi. Naše glavne prednosti su kvalitet, praktičnost programa sa saradnjom sa preduzećima već tokom studiranja, profesori praktičari iz privrede, celokupna pedagoška, administrativna i tehnička podrška.

Online mentor je na raspolaganju studentima 7 dana u nedelji. Rad na studijama je moguć od kuće, sa posla, jer smo jedini fakultet u Srbiji koji izvodi 100% online studije, od početka do kraja, bez fizičkog kontakta.

eKapija: Zašto je onlajn studiranje sve popularnije? Da li ono može da zameni tradicionalne studije?

- Online studiranje je sve popularnije u svetu zbog niza prednosti koje nudi – vremenska fleksibilnost – možete studirati kada vama vreme dozvoljava; prostorna fleksibilnost – sa bilo kog mesta – potreban je samo računar i internet; praktična znanja koja dominiraju nad teorijom... U Evropi studira već 1.450.000 online studenata.

Inače, online studije su potpuno jednako vrednovane sa tradicionalnim studijama i zato na diplomama nigde ne piše da ste studirali online.

eKapija: Diploma vašeg fakulteta važi u zemljama Evropske unije. Šta pokazuje iskustvo, da li su do sada ljudi koji su diplomirali dobijali poslove i u zemljama EU?

- Diploma DOBA Fakulteta je slovenačka diploma, koja važi u svim zemljama EU, kao i u Srbiji i Crnoj Gori (nostrifikacija diplome se radi u ENIC/NARIC centru). Naši diplomci su se nakon uspešno završenih studija zapošljavali u velikim svetskim kompanijama – u Americi, Singapuru, Kini, Nemačkoj...

eKapija: Koliko košta onlajn studiranje?

- Studiranje je nabolja investicija za pojedinca, jer znanje i diploma traju celog života. Studije se mogu platiti na 11 rata bez provizije, što je povoljnije od bankarskog kredita. Cena bachelor programa se kreće od 2.549 EUR, a master programa je 3.289 EUR.

eKapija: Kakav je vaš plan razvoja onlajn studija u Srbiji?

- DOBIN model online studija je jedan od naših najvećih uspešnih razvojno-istraživačkih projekata. Još uvek smo jedini fakultet u jugoistočnoj Evropi sa međunarodnom akreditacijom online studija. Naše online studije mogu da se porede sa najboljim fakultetima po svetu i do danas smo u Srbiji još uvek jedini koji izvodimo 100% online studije. Naša zalaganja su usmerena ka smanjivanju rupa u znanju i u širenju prilika za uspešnu karijeru u Srbiji i u regionu. Našom delatnošću se zalažemo da užoj i široj društvenoj zajednici obezbedimo savremeno obrazovane, i u praksi osposobljene diplomce - ističe Jasna Dominko Baloh, direktorka DOBA fakulteta.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.