Izvor: eKapija | Sreda, 31.10.2018.| 15:47
Izdvojite članak Odštampajte vest

Aleksandar Đorđević, osnivač i CEO Foodista - Nije tačno da veliki jedu male, već da brzi jedu spore

Jedan od govornika na petoj po redu konferenciji FMCG Summit Beograd, koja će biti održana 22. novembra u hotelu Hyatt Regency u Beogradu u organizaciji InStore magazina, biće Aleksander Đorđević, osnivač i generalni direktor nemačkog startup-a Foodist, e-platforme za prodaju premijum prehrambenih proizvoda koja je do osmocifrenog prihoda došla za samo pet godina.

Na FMCG Summitu će govoriti o načinima na koje Foodist online trgovina pomaže brendovima koji nisu izlistani na policama fizičkih radnji da postanu lideri u svojim kategorijama, ali i o saradnji sa offline trgovcima, među kojima su Rewe, Edeka, Metro, Rossmann i QVC Teleshopping i šansama za domaće proizvođače. Devet od deset lansiranja proizvoda na nemačkom prehrambenom tržištu doživi neuspeh. Mi smo idealan partner i veletrgovac za offline trgovce jer im mi nudimo samo naše najbolje i najuspešnije brendove, koji su prošli test kod potrošača i koji ostvaruju odličnu prodaju u našem online kanalu – u Foodist internet radnji, objašnjava on.

Aleksander je bio i jedan od predavača na najvećem svetskom prehrambenom sajmu ANUGA 2017 u Kelnu.

Objasnite nam šta je Foodist i koji je cilj vašeg poslovanja?

- Mi prepoznajemo nove prehrambene brendove sa velikim potencijalom i pomažemo im da postanu lideri u svojim kategorijama u Nemačkoj.

Kako ste i kada odlučili da započnete ovaj projekat? Zahvaljujući kojim faktorima je poslovna ideja prerasla u uspešan biznis?

- Osnovali smo Foodist odmah nakon završeta studija, u oktobru 2012. godine, sa početnim kapitalom koji je iznosio svega 4.000 USD. Od samog početka poslovali smo kroz model članarine, odnosno ono što mi nazivamo foodist kutija (foodist box). Naši članovi – potrošači otkrivaju odlične nove proizvode koji nisu dostupni u Nemačkoj u fizičkim trgovinama i, kroz mesečnu članarinu, iznova mogu da kupuju svoje omiljene online proizvode u našoj radnji. Povratne informacije koje, kroz prateći upitnik, dobijamo od potrošača, potvrđuju nam da je ključni faktor uspeha našeg biznisa istinsko razumevanje njihovih potreba. Na sreću, ljudi sa velikim entuzijazmom dele svoja mišljenja i komentare o hrani. Naravno, i direktno možemo da pratimo uspešnost i prodaju svakog proizvoda u našem online kanalu.

Koje proizvode imate u ponudi?

- Prehrambene proizvode i pića spremne za konzumaciju, koji ne moraju da se čuvaju na niskim temperaturama.

Koji je razlog iza odluke da u ponudi prvenstveno imate premijum prehrambene proizvode?


- Foodist u ponudi ima high-end proizvode sa kojima potrošači žele da se identifikuju. Zaista verujem da je hrana nova moda. U tome smo prepoznali veliki potencijal. Hrana je vrlo in.

Koliko online članova imate i koliko iznosi mesečna participacija?

- Imamo od 10.000 do 15.000 korisnika, u zavisnosti od sezone, koji mesečno članstvo plaćaju od 25 do 35 USD.

Možete li nam dati neki podatak o prihodima i procentima rasta od osnivanja do danas?

- Ponosan sam na činjenicu da i šest godina od osnivanja ostvarujemo godišnji rast od 25 – 50%, kao i da smo u 2017. godini ostvarili osmocifreni prihod.

Zašto ste odlučili da prodate kompaniju medijskoj kući Stroer Media?

- Odluku o prodaji većinskog udela medijskoj kući Stroer Media doneli smo kako bismo obezbedili dodatna sredstva za rast, ali i da bismo obezbedili pristup veoma povoljnim cenovnim uslovima u medijima. Ja i dalje obavljam funkciju CEO-a.

Pojasnite nam saradnju sa offline trgovcima.

- Imajte u vidu jednu veoma važnu činjenicu: devet od deset lansiranja proizvoda na nemačkom prehrambenom tržištu doživi neuspeh. Mi smo idealan partner i veletrgovac za offline trgovce jer im mi nudimo samo naše najbolje i najuspešnije brendove, koji su prošli test kod potrošača i koji ostvaruju odličnu prodaju u našem online kanalu – u Foodist internet radnji.

Da li biste razmotrili mogućnost saradnje sa domaćim, srpskim proizvođačima?

- Naravno, sa velikim zadovoljstvom ću sa domaćim proizvođačima razgovarati o mogućim modelima saradnje.

Koja pozitivna iskustva možete da prenesete domaćim proizvođačima i trgovcima?

- Na ovo pitanje bih ovako odgovorio – nije tačno da veliki jedu male, već da brzi jedu spore. Shvatate šta hoću da kažem.

Da li razmatrate razvoj istog modela poslovanja izvan Nemačke?

- Svakako. Čak i u ovom trenutku 10% naših godišnjih prihoda dolazi iz Austrije i Švajcarske. Tokom sledeće, 2019. godine, online poslovanje ćemo proširiti i na zemlje Beneluksa.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.