Izvor: eKapija | Sreda, 01.04.2009.| 08:28
Izdvojite članak Odštampajte vest

Slavko Carić, predsednik IO Erste banke Strah je najveći čovekov neprijatelj

Slavko Carić
Slavko Carić
Oni koji ga poznaju kažu da je briljantan i čvrst čovek, koji u isto vreme razgovara sa dve do tri osobe, o isto toliko različitih tema. Usput, saradnicima daje zadatke za naredna dva dana, jer predsednik IO Erste banke, kažu, jednostavno tako funkcioniše. Slavko je i svestrani sportista, trenirao je džudo, bavio se padobranstvom i ekstremnim snowbordingom. Velika ljubav mu je i letenje, a upravljao je Utvom, Cesnom 172, Piper Warriorom i Galebom G2.

Tako je naučio da kontroliše strah, koji je, kako kaže, najveći čovekov neprijatelj - "imaginarna kočnica i prepreka ka ostvarivanju ciljeva".

- Nema uspešnog posla gde postoji strah. Ja sam naučio da ga kontrolišem i time dobio veliku startnu prednost. I ova kriza je toliko velika, zato što se ljudi boje i ne znaju šta da rade.

Slavko Carić je od februara 2007. zamenik predsednika Izvršnog odbora Erste banke zadužen za poslove s pravnim licima i Sektor sredstava, a poziciju predsednika Izvršnog odbora Erste bank Novi Sad preuzeo je od Save Dalbokova 1. januara 2009. godine.

- Moj cilj je da Erste banka poveća tržišni udeo i da budemo među pet najuspešnijih banaka u Srbiji - naglašava je Carić.

O krizi priča bez patetike i opštih mesta, kaže da je se ne plaši i da je njegov osnovni cilj da obazrivim, ali ipak prisutnim rastom provede banku kroz nepoznanicu - 2009. godinu i da u 2010. uđu snažniji i jači.

- Ljubav prema slobodi, proaktivnost, samopouzdanje, obrazovanje i stečeno iskustvo su moji aduti. Inače sam optimista, i to sa razlogom jer, jer IFI, sačinjen od Svetske banke, Evropske banke za obnovu i razvoj i Evropske investicione banke odlučio da pomogne ovaj region sa 25 milijardi EUR direktne pomoći.

Nauka

Srednju školu završio je u Pensilvaniji, u porodici srednjeg staleža sa osrednjim okruženjem, a nasuprot tome, Carićevi postignuti rezultati u tom periodu bili su natprosečni. Fokusirao se, kaže, na nauku i sport.

- U odbojci smo bili šampioni Pensilvanije, pa smo zatim učestvovali na turniru svih šampiona u Los Anđelesu. Trenirao sam i plivanje i imao dobre rezultate.

Fakultet je upisao u Njujorku, nastavio u Novom Sadu i završio u Švajcarskoj. Iako su u porodičnoj lozi Carića, gotovo na svakoj grani upisani advokati, pravnici, sudije i profesori prava, Slavko Carić je u Ženevi završio ekonomiju.

Kaže da se u švajcarsko društvo lako uklopio, naučio je jezike za šest meseci, završio fakultet, zaposlio se u investicionoj banci i zaveo lokalnu devojku.

U Ženevi je proveo 10 godina i radio za poznate američke i švajcarske kompanije poput investicione banke UBS, Procter&Gamble. Osnovao je i sopstvenu firmu koja se bavila trgovinom hartija od vrednosti i ostalom robom.

Slavko Carić se 2000. godine vratio u Beograd, gde je osnovao brokersko dilersko društvo Sinergy capital. Od tada je učestvovao u nekoliko najvećih aukcija i tendera za privatizaciju u Srbiji, kao i u poslovima spajanja i preuzimanja, restrukturiranju firmi.

U 2007. godini je izašao iz finansijske kompanije Sinergy Capital, a Erste banka iz Beča je postala vlasnik 75% ovog brokersko dilerskog društva.

Prvi džeparac

Nikada nije čekao da mu se čuda dogode već ih je sam izazivao. Bez obzira što je veoma udobno živeo u okrilju svoje porodice, osećao je potrebu da ostvari dodatu vrednost. Sa četrnaest godina je zarađivao novac dok je prao čaše u novosadskim kafićima, sa šesnaest je radio kao turistički vodič u tadašnjem Kompasu, sa 19 je otvorio sopstvenu firmu koja mi je u dvadesetoj donela dosta novca.

- Kada sam se vratio iz Amerike, došao sam na ideju da mojim Novosađanima ponudim nešto što je Amerikancima bilo dostupno i korisno a to je kablovska televizija. Sa drugom sam osnovao jedan od prvih kablovsko-distributivnih sistema u Srbiji. Prvo smo "iskablirali" sve zgrade u naselju Liman. Taj posao nam je doneo veliku zaradu. Tu firmu smo 2000. godine prodali belgijskim investitorima za veliki novac.

Zahvaljujući dobrim potezima na berzi, trgovanjem hartija od vrednosti, stekao je dovoljno novca da kupi vredan sat - Rolex, koji i danas nosi.

Motociklizam i ostali sportovi

San svakog bajkera u Srbiji je da vozi "Harley Davidson", prvi čovek Erste banke je to i ostvario. Sa nostalgijom se seća bezbrižnog detinstva u Novom Sadu, kada je sa trinaest godina rasklapao i sklapao motore i motocikle. Detinjstvo, naš sagovornik opisuje kao izuzetno lep i izuzetno slobodan period.

- Imali smo sreću da uživamo u slobodi!

Slavko Carić je trenirao džudo, karate, fulkontakt, oprobao se u padobranstvu, bandžidžampingu, ronjenju. Skija i zimi i leti.

- Postoji zabluda da su ekstremni sportovi stavljanje glave u torbu, ja mislim da nije tako!

Porodica Carić

- Porodica Carića, kao i većina srpskih porodica, ima poreklo sa Kosova. Posle Boja na Kosovu oni su se povlačili i spustili se na primorje. Deo porodice je ostao na području od Kotora do Splita, deo ostao u Dubrovniku i na Hvaru. Ti koji su ostali u Hrvatskoj preuzeli su katoličku veroispovest, ostali su se selili preko Like, Banije, do okoline Sombora. Majka moga oca je iz plemićke Hazburške porodice, iz koje je bila ekskomunicirana, zato što se udala za učitelja srpske nacionalnosti. Mamina porodica je takođe poreklom sa Kosova, oni su se još 1625. godine doselili u Vojvodinu.

Imam divnu ženu i troje dece. Mislim da je najveći izazov pravilno vaspitati decu u ovim vremenima.

Slavko Carić govori nemački, francuski, engleski, italijanski i ruski i mađarski.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE