Izvor: Novi Magazin | Utorak, 25.09.2018.| 15:12
Izdvojite članak Odštampajte vest

Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije - Stranci su oduševljeni našim gostoprimstvom

Marija Labović, direktorka TOS
Ko su turisti u Srbiji? Zašto dolaze, šta im se nudi, kakvi su im utisci? Kako se ove godine Srbija našla među zemljama na CNN-ovoj listi preporučenih turističkih destinacija? Šta nam stranci zameraju, a šta hvale? Na ova i na mnoga druga pitanja u razgovoru za Novi magazin odgovara Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije (TOS).

Statistika je u turizmu uvek ista. Svake godine povećava se broj gostiju i broj noćenja turista u Srbiji. Kako objašnjavate ovaj kontinuitet?

- Poslednji podaci kažu da je zaključno sa julom broj dolazaka u odnosu na isti period prošle godine porastao 11%, a broj noćenja 12%. Ono što donosi ovaj dvocifren rezultat, iznad od evropskog proseka, kombinacija je više faktora. Mi se sve više razvijamo kao destinacija, sve su veća ulaganja u infrastrukturu, a imamo veliko povećanje broja domaćih turista zahvaljujući vaučerima. Takođe, pojačali smo promociju Srbije kao turističke destinacije, a u prilog nam ide i to što se turisti odlučuju za više kraćih putovanja kako bi obišli što više mesta. Mi smo atraktivni za ove turiste. Istina, ukidanje viza i dostupnost avio-linija prema brojnim državama umnogome su pojačali broj dolazaka stranih posetilaca. Pomenimo samo da smo ukinuli vize za Kinu, Indiju, Iran…

Pomenuli ste ulaganja. O čemu govorite – javnim ili privatnim investicijama?

- To su redovna državna izdvajanja preko konkursa Ministarstva turizma za infrastrukturne projekte koji se realizuju u saradnji s lokalnom zajednicom. Takođe, tu su i redovna ulaganja u promociju, gde je data mogućnost i nevladinom sektoru, kao i svima iz turističkog sektora, da uzmu učešće.

Verujem da ne treba posebno napominjati koliko je izgradnja saobraćajne infrastrukture važna za razvoj turizma. Tu su i ulaganja u životnu sredinu, lokalne zajednice, brendiranje određenih proizvoda…Sve to značajno doprinosi razvoju turizma iako nije direktna investicija jer je sve turistički proizvod ili to može postati ukoliko se dobro upakuje i još bolje plasira.

Vratimo li se konkretnim ulaganjima, primetićemo pojavu novih hotela kao što je Hilton u Beogradu ili Sheraton u Novom Sadu. To su velike investicije koje značajno utiču na brendiranje Srbije kao turističke destinacije jer kad odlučuju gde će napraviti veliki kongres, institucije ozbiljno uzimaju u obzir koji hotelski lanci imaju svoje brendove u pojedinim gradovima. Međutim, moram da skrenem pažnju na sve više domaćih hotelskih lanaca kao što su A hoteli zatim hoteli MK grupe i Mona grupe.

Činjenica je da najveći broj turista dolazi u Beograd. Da li bi i šta trebalo uraditi kako bi stranci posetili i nešto više od Srbije, sem prestonice?

- Tačno je, oko 55% dolazaka stranaca je u Beograd i to je dobro jer je glavni grad pozicioniran kao city break. Ne treba zanemariti ni blizinu aerodroma. Konačno, najveći deo poslovnih putovanja koja strance dovede u Srbiju upravo je Beograd mada se mi svakako trudimo da predstavimo lepote cele Srbije.

Kako? Šta im nudite?

- Često organizujemo studijske posete i za novinare i za organizatore putovanja iz inostranstva, koje onda vodimo po celoj Srbiji. Naravno, gde tačno – prilagodimo tržištu. Na primer, znamo da Kinezi ne dolaze samo u Srbiju već hoće da obiđu region. Zato im napravimo program preko Topole, Oplenca, pa do Šarganske osmice, koju obožavaju, a onda oni mogu da nastave put Crne Gore ili BiH. Ako su u pitanju posete iz zemalja koje preferiraju aktivan odmor, onda ih povedemo u zapadnu Srbiju ili im organizujemo celodnevnu posetu Vojvodini. Ako novinar ili organizator putovanja ponese prave utiske o Srbiji, znamo da ćemo imati odličnu promociju.

A kakvi su utisci stranaca? Radili ste anketu sa turistima, i to tokom njihovog boravka u zemlji? Šta im se dopada, a šta ne?

- U najvećem broju slučajeva odlučili su se da posete Srbiju zbog kulturno-istorijskog nasleđa. Naše istraživanje je pokazalo da im je opšti utisak pozitivan, da ističu srpsko gostoprimstvo kao važnu vrednost i obeležje putovanja, a žale se na higijenu, na saobraćajnice, na taksi službe. Ipak, ono najvažnije, najveći broj njih kaže da će ponovo doći u Srbiju.

Srbija nema ni more, a nema ni Alpe. Šta ističete kao komparativnu prednost zemlje kada je promovišete, naročito u inostranstvu?

- Za nas je dobro što smo celogodišnja destinacija, što zemlje koje imaju more nisu. Takođe, mi se pozicioniramo kao destinacija za aktivan odmor, imamo kulturno-istorijsko nasleđe, razvijamo banjski turizam, a sve je popularniji i medicinski turizam.

Šta to konkretno znači?

- Mi smo u saradnji sa Ministarstvom zdravlja napravili brošure koje se tiču plastične hirurgije i stomatologije. Ministarstvo sertifikuje ordinacije, a to znači da one moraju da se drže određenog nivoa cena, što je garancija turisti da neće biti prevaren.

U Beogradu je najviše Turaka, a na nivou cele zemlje najviše je stranaca iz BIH?

- Velike se promene događaju otkako smo ukinuli vize, recimo za Kinu. Sada su Kinezi u prvih deset stranih turista i čak ih je 80 odsto više nego lani. Njih je trenutno više nego Hrvata ili Slovenaca. Takođe, imamo veliko povećanje broja turista iz Rumunije.

Kako se desilo to da nas CNN preporuči kao destinaciju "koju morate posetiti"?

- Evo kako. Mi smo prošle godine prvi put realizovali globalne kampanje na BBC-u, na Eurosportu i na Travel Channelu. Ove godine smo se pojavili i na National Geographic kanalu, pa čak i na TV5Monde kako bismo se približili onima koji govore Francuski. Činjenica je da smo ovim skrenuli pažnju na Srbiju mada smo imali i mnogo studijskih poseta stranaca. Sve je to dovelo do pomenutog rezultata. I još nešto, mi se nismo pojavili samo na ovim televizijama već i na društvenim mrežama jer smo svesni koliko je onlajn kampanja važna, tačnije presudna da bi se neko opredelio gde će otići na odmor. Mi zato smanjujemo tradicionalne načine komunikacije i sve više prateći trendove, idemo na internet kampanje.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.