NavMenu

Nenad Miščević, generalni direktor kompanije PepsiCo Zapadni Balkan - Deset godina rasta i investicija na tržištima regiona

Izvor: eKapija Petak, 07.09.2018. 09:13
Komentari
Podeli
Nenad MiščevićNenad Miščević
Kompanija PepsiCo je, nakon akvizicije Marbo Producta, tokom deset godina svog poslovanja na tržištu Zapadnog Balkana investirala u nove proizvodne linije, povećanje kapaciteta i proširenje portfolija, uslove rada i zaposlene, kao i platforme za zaštitu životne sredine. Ukupan prihod od prodaje uvećan je za 96%, dok je izvoz ka zemljama Evropske unije povećan za 67%. Na tržištima Srbije i Bosne i Hercegovine kompanija se izdvojila kao jedan od najznačajnijih proizvođača slanih grickalica, a brendovi Chipsy, Clipsy, Pardon i Gud postali su deo globalnog PepsiCo portfolija.

Ove godine PepsiCo obeležava značajan jubilej - deset godina poslovanja na Zapadnom Balkanu, a o prvoj deceniji rada, dosadašnjim rezultatima, strategiji i planovima za naredni period za eKapiju govori Nenad Miščević, generalni direktor kompanije PepsiCo Zapadni Balkan.

- Kompanija Marbo Product je 2008. godine, akvizicijom, postala deo multinacionalne kompanije PepsiCo, vodeće kompanije u sektoru hrane i pića koja posluje u više od 200 država širom sveta. Deset godina poslovanja, kao prvi značajan jubilej, povod je da s ponosom istaknemo sve što smo u prethodnom periodu ostvarili na tržištima širom Zapadnog Balkana. Sve ono što je bilo dobro nadogradili smo i razvili kroz implementaciju visokih, globalnih PepsiCo standarda, uložili smo u nove procese i biznis modele, povećali smo proizvodne kapacitete i proširili portfolio. Zato smo ponosni na rezultate koji ilustruju ukupan rast prihoda od prodaje za 96% i rast obima izvoza u zemlje Evropske unije za čak 67%. Prvih deset godina završavamo na poziciji jednog od najznačajnijih proizvođača slanih grickalica na Zapadnom Balkanu - ističe Nenad Miščević.

eKapija: Kako izgleda asortiman kompanije PepsiCo na Zapadnom Balkanu? Gde sve imate svoje proizvodne pogone?

- Akvizicijom su i naši lokalni brendovi, Chipsy, Clipsy, Pardon i Gud postali deo PepsiCo porodice, a u lokalni portfolio su uvedeni globalno poznati brendovi: ovsene pahuljice Quaker, kao i brend Lay's koji se lokalno proizvodi i plasira na tržišta Slovenije, Hrvatske i širom regiona. Naše fabrike se nalaze u Magliću, pored Bačkog Petrovca, i u Laktašima kod Banjaluke. Fabrika u Magliću jedna je od najreprezentativnijih PepsiCo fabrika u Evropi, što potvrđuje i prošlogodišnje proširenje kapaciteta najsavremenijom linijom za proizvodnju krekera, čiji je izvoz namenjen tržištima Evropske unije. Reč je o proizvodnji za najzahtevnija tržišta, poput Francuske, Velike Britanije, Španije i Portugalije, države Beneluksa. Kada je reč o lokalnim brendovima, brend Gud se izvozi na tržište Rumunije, dok je Pardon prisutan na tržištu Bugarske.

eKapija: Kakva je prodajna i marketinška strategija PepsiCo za Zapadni Balkan? Šta mogu očekivati potrošači u narednom periodu?

- Naši brendovi su među liderima u svojim kategorijama, a svoje tržišne pozicije izgradili su, između ostalog, i zahvaljujući svojoj dostupnosti potrošačima u prodajnim objektima.

Brinemo o našim potrošačima i pratimo njihove preferencije, te broj od 67 ukusa u okviru celog portfolija govori da kontinuirano osluškujemo njihove želje. To sve obogaćujemo snažnim marketinškim i prodajnim kampanjama, a ekskluzivitet nam daje prisustvo svetski poznatih zvezda koje su dostupne i našim potrošačima, poput na primer Lea Mesija.

Zahvaljujući kompaniji PepsiCo, imamo mogućnost da pratimo regionalnu strategiju razvoja vodećih kategorija i slobodu povezivanja sa lokalnim potrebama i navikama potrošača, što naše brendove stavlja u zavidnu poziciju. Na primer, partnerstvo sa prestižnim fudbalskim takmičenjem UEFA Liga šampiona, jedna je od privilegija koju imamo, a i tema koju možemo da ponudimo našim kupcima i potrošačima. Zadovoljni smo što će do kraja godine, zahvaljujući plasmanu Crvene zvezde u UEFA Ligu šampiona, naši potrošači biti u prilici da još intenzivnije dožive snagu takvih kampanja.

eKapija: U kom pravcu će se PepsiCo kretati kada je reč o želji kompanije da se pozicionira kao društveno odgovorna?

- Naše odgovorno "Poslovanje sa svrhom" primenjujemo kroz svaki segment našeg delovanja. Naši ljudi, proizvodi i zajednica u kojoj poslujemo su naši prioriteti.

Svesni smo važnosti edukacije potrošača o zdravim životnim stilovima i bavljenju sportom i zbog toga snažno podržavamo Nacionalnu platformu za borbu protiv gojaznosti, koju je ove godine predstavilo Ministarstvo zdravlja Republike Srbije i nacionalnu kampanju Teži ravnoteži. Odgovornost na ovom polju prevodimo na naše aktivnosti, a samo tokom ove godine realizovana je donacija u vidu više od 15.000 lopti za učenike svih osnovnih škola u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, kroz strateško partnerstvo sa ministarstvima prosvete i sporta na ovim tržištima.

Takođe, s ponosom ističemo još jednu brend kampanju koja je imala svoj društveno odgovorni aspekt. Prošle godine smo sa brendom Chipsy realizovali kampanju "Svaki dan ima bolji ukus uz osmeh" u okviru koje je deset studentskih domova u Srbiji i Bosni i Hercegovini dobilo svoje Chipsy kutke. Ovom donacijom doneli smo osmeh na lice više od 8.000 studenata.

Kada je reč o životnoj sredini, i tu imamo rezultate kojima možemo da se ponosimo. Desetogodišnja ulaganja u fabrike i procese rezultirala su smanjenjem emisije CO2 za oko 300 tona, potrošnje vode za 63%, električne energije za 43%, a reciklira se više od 93% otpada. Ovo je jedna od oblasti na kojima se aktivno radi i to će ostati naš prioritet i u godinama pred nama.


eKapija: Koliko zaposlenih ima PepsiCo u Srbiji i BiH?

- Naši zaposleni su za nas najvrednija i najvažnija investicija. Reč je o više od 1.300 ljudi u Srbiji i u Bosni i Hercegovini, a naročito smo ponosni što je odnos u strukturi polova gotovo izjednačen, odnosno u ukupnoj strukturi zaposlenih žene čine više od 48%.

Ukupan broj zaposlenih je brojka koja prati razvoj našeg poslovanja, pa je, naprimer, samo u poslednjem kvartalu 2017. godine, u fabrici u Magliću zaposleno više od 100 ljudi, što je bio rezultat proširenja proizvodnih kapaciteta najsavremenijom linijom za proizvodnju krompirovog krekera.

Naš kontinuirani cilj jeste podrška talentima, odnosno mladim i ambicioznim ljudima koji žele profesionalno da se usavršavaju i da grade svoje karijere. Kroz projekat PepsiCo Go: Start zaposlili smo šest diplomaca bez radnog iskustva, a ove godine u programu jednogodišnje plaćene prakse učestvuje još njih šest koji će po završetku obuke dobiti priliku da postanu deo našeg tima.

eKapija: Pored projekta PepsiCo Go: Start sprovodite i druge programe kroz koje pružate podršku mladim i talentovanim ljudima?

- Podršku mladim talentima pružamo i kroz specifično razvijene projekte, a ove godine smo prvi put sproveli Chipsy Agro Akademiju, koja studentima Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu pruža i praktična znanja u oblasti gajenja krompira. S obzirom na to da smo samo na Zapadnom Balkanu jedan od najvećih otkupljivača domaćeg krompira, od kojeg se proizvode brend Chipsy i svetski poznati brend Lay's, takva vrsta znanja je dostupna i našim kooperantima. U prethodnih 10 godina od lokalnih proizvođača otkupili smo više od 400.000 tona krompira, koji se uzgaja po najvišim PepsiCo standardima, što je jedan od pokazatelja našeg doprinosa lokalnoj zajednici.

U Srbiji sprovodimo i globalne PepsiCo projekte, a kroz primer PepsiCo Nutrition Greenhouse programa smo pozvali domaće preduzetnike, koji utiču na buduće oblikovanje industrije hrane i pića, da se takmiče za finansiranje svojih projekata, ali i za mentorsku podršku naših kolega koji vode brendove.

eKapija: Kakvi su planovi kompanije PepsiCo za naredni period?

- Iako ove godine obeležavamo već deset godina poslovanja na tržištima Zapadnog Balkana, vidimo ih kao tek početak naše dugoročne posvećenosti ovim tržišima i lokalnim zajednicama. Verujemo da je sve što smo dosad postigli snažan podsticaj srpskoj ekonomiji i stabilan oslonac za dugoročan rast i nove poslovne uspehe.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.