Izvor: Tanjug | Ponedeljak, 30.07.2018.| 11:16
Izdvojite članak Odštampajte vest

Jorgovanka Tabaković, guvernerka NBS - Finansijski sistem otporniji na međunarodne uticaje

Jorgovanka Tabaković
Jorgovanka Tabaković (Foto: YouTube/screenshot)
Narodna banka Srbije je povećala stabilnost finansijskog sistema, koji je sada otporniji na međunarodne uticaje, izjavila je danas guvernerka Jorgovanka Tabaković na predstavljanju godišnjeg Izveštaja o stabilnosti finansijskog sistema za 2017. godinu.

Otpornost domaćeg finansijskog sistema je u 2017. bila veća nego u 2016. a povećana je po osnovu znatnog smanjenja učešća javnog duga u BDP-u i pada stepena evroizacije plasmana, rečeno je na konferenciji NBS.

U suprotnom smeru delovalo je privremeno povećanje deficita tekućeg računa platnog bilansa.

- Želimo da obezbedimo predvidiv i siguran ambijent za poslovanje - rekla je Jorgovanka Tabaković.

Istakla je da je finansijski sistem sada otporniji na negativne međunarodne uticaje sa kojima se može susresti u budućnosti, kao i da je potvrda toga povećanje kreditnog rejtinga Srbije i uspešno završen sproveden trogodišnji aranžman sa MMF-om.

- Prošle godine su bili prisutni rizici na međurodnom robnom i fiansnijskom tržištu, pre svega, cena nafte i divergnetne politike FED-a i ECB-a - kazala je guvernerka Tabaković.

U narednom periodu očekuje se ubrzanje rasta ekonomske aktivnosti, koji će dostići oko 3,5% u 2018. i 2019. godini, uz zadržavanje povoljne strukture rasta.

Niska i stabilna inflacija i relativno stabilan devizni kurs obeležili su 2017. godinu.

Ublažavanje monetarne politike direktno je uticalo na pad dinarskih kamatnih stopa. Referentna kamatna stopa je u 2017. godini snižena dva puta za po 0,25 procentnih poena, na 3,5%, a inflacija se tokom cele godine kretala u granicama novog cilja (3,0% uz odstupanja plus minus 1,5%) i u decembru 2017. iznosila ciljana 3,0% što je i prosek za prethodnu godinu.

Dinar je ojačao prema evru za 4,2% a NBS je intervenisala neto kupovinom 725 mil EUR, čime su dodatno ojačane devizne rezerve zemlje.

- Devize stižu i dalje. Ko bi rekao da ćemo imati ovakve muke da dnevno moramo da intervenišemo da dinar ne ojača previše - rekla je Tabaković.

Obim novoodobrenih kredita stanovništvu u 2017. godini bio je za 21,7% viši nego 2016, pri čemu se blizu 71% odnosilo na dinarske kredite, izjavila je Jorgovanka Tabaković.

To svedoči o poverenju stanovništva u domaću valutu - rekla je ona.

Osim toga, stanovništvu je, napominje, omogućen novi vid sigurnog ulaganja u državne hartije od vrednosti, time što je Republika Srbija emitovala novi finansijski instrument - štedne obveznice.

U sektoru privrede je registrovano poboljšanje finansijske pozicije privrednih subjekata, koji su prošle godine ostvarili skoro dva i po puta veći pozitivan neto finansijski rezultat u odnosu na 2016. godinu.

U toku prošle godine, kako je kazala Jorgovanka Tabaković, ukupno je otpisano 100 milijardi dinara bruto problematičnih kredita (NPL), što je značajno više nego prethodnih godina, dok je licima van bankarskog sektora ustupljeno 24,5 milijardi dinara iz bilansa banaka.

To je postignuto, dodaje ona, zahvaljujući odluci NBS o računovodstvenom otpisu bilansne aktive banke iz avgusta 2017. godine.

Učešće NPL-ova u ukupnim kreditima bankarskog sektora je zabeležilo oštar pad od skoro 14 procentnih poena od početka primene Strategije za rešavanje problematičnih kredita, dok je u maju 2018. godine ovo učešće iznosilo 8,6%, čime je nivo NPL-ova spušten ispod pretkriznog nivoa. Na kraju juna, udeo NPL-ova u ukupnim bankarskim pozajmicama smanjen je na 7,8%, a očekuje se da će u narednom periodu biti snižen za još jedan čitav procentni poen.

- Ovako značajno smanjenje problematičnih kredita ukazuje na uspešnost i intenzitet rešavanja pitanja problematičnih kredita, kao i veliku posvećenost NBS, Vlade Srbije i tržišnih učesnika ovom cilju, čime se daje dodatna podrška kreditnoj i ekonomskoj aktivnosti u narednom periodu - izjavila je guvernerka NBS.

Finansijski sektor je, napominje, ostao stabilan i tokom 2017. godine o čemu govore svi ključni pokazatelji.

- Budući da je finansijski sektor u Srbiji bankocentričan, finansijsko zdravlje banaka i njihova sposobnost da vrše svoju osnovnu funkciju finansijskog posredovanja od ključne je važnosti za održavanje finansijske stabilnosti - kazala je Jorgovanka Tabaković.

Ona je izjavila i da centralna banka već radi projekcije za najavljeno povećanje plata i penzija i da se to povećanje uopšte ne dovodi u pitanje.

- Nešto iznad onoga što smo ocekivali jeste i priliv stranih direktnih investicija koje rastu, i koje bi, prema našoj konzervativnoj proceni, trebalo da do kraja godine budu 2,6 milijadi evra neto priliva - rekla je guvernerka.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE