Izvor: eKapija | Sreda, 11.07.2018.| 15:44
Izdvojite članak Odštampajte vest

Darko Babić, direktor DHL Express za Srbiju - Planiramo nove usluge, jednostavnije i u skladu sa ekološkim rešenjima

Darko Babić
Darko Babić
Svetski lider u međunarodnom ekspresnom, drumskom i vazdušnom transportu i logistici DHL, ove godine slavi 27 godina od osnivanja kompanije u Srbij gde zapošljavaju više od 180 ljudi. Zadovoljni su promenama u poslovnom okruženju što im omogućava dalje unapređenje poslovanja, a u skladu sa tim planiraju i nove usluge.

O novim trendovima u transportnoj i logističkoj industriji i ekološkim principima poslovanja, za eKapiju govori Darko Babić, direktor DHL Expressa za Srbiju, a povod za razgovor bilo je i Superbrands priznanje, koje je ova kompanija nedavno ponela.

eKapija: Koliko se DHL promenio za ovih skoro 30 godina u Srbiji?

- Suština kurirskog posla je ostala ista. Klijent šalje pošiljku i želi brzu, sigurnu i jednostavnu uslugu. Sve ostalo se promenilo, od potreba klijenta do tehnologija koje primenjujemo u radu, znanja naših zaposlenih i sredstava rada. Svaka godina je bila izazov, da li zbog privrednog ambijenta, velikih očekivanja ili zbog objektivnih okolnosti, ali kompanija je ostvarivala rast, a rasli smo zato što su klijenti imali poverenje u naš brend.

eKapija: Koliko ste zadovoljni rezultatima poslovanja u prethodnom periodu?

- Naši strateški ciljevi za Srbiju uzimaju u obzir inovacije koje se dešavaju u industriji transporta i logistike, strategiju Deutsche Post DHL grupe i potrebe tržišta, pa svoje poslovanje planiramo na osnovu svega toga. Veoma smo zadovoljni dosadašnjim poslovanjem u Srbiji i to nas ohrabruje da planiramo nove usluge, jednostavnije za korišćenje i u skladu sa ekološkim "zelenim" rešenjima.

eKapija: Pominjete ekološka rešenja u transportnoj industriji, pa koje bi bile nove svetske tendencije u ekološkom transportu robe?

- Deutsche Post DHL Grupa se obavezala da će do 2050. godine postati kompanija sa nultom tolerancijom kada je emisija štetnih gasova u pitanju. Tome prethodi 2025. godina do koje smo zacrtali da će se 75% naše dostave i preuzimanja pošiljaka obavljati vozilima bez emisije štetnih gasova. Logistika zelene energije predviđena je i za sva skladišta i zgrade u vlasništvu kompanije.

eKapija: Bavite se transportom robe po celom svetu, različitim vrstama saobraćaja i poznati ste kao kompanija koja inovira i radi na stalnom poboljšavanju usluga. Šta je poslednje što ste promenili kada je transport u pitanju?

- Elektronska trgovina je zbog ogromnog povećanja broja pošiljaka uslovila promene u dosadašnjem načinu dostave pošiljaka i zahtevala je investicije u nove avione, sortirne centre, procese i bezbednost. Inovacije u skladištenju i manipulaciji pošiljkama omogućile su nam nove tehnologije koje nalaze svoju primenu u logistici. Koriste se rešenja sa IOT-om, veštačkom intiligencijom, a krupan korak predstavlja i širenje nove generacije bežičnih mreža. U magacinima već koristimo autonomna vozila, upotrebljavamo dronove u preuzimanju i dostavi, razvijamo softvere za automatizaciju procesa.

eKapija: Koje nove investicije su u planu?

- Poslovni uspeh, zaštita životne sredine, društvena odgovornost i motivisani zaposleni povezani su i zavisni jedni od drugih, i u tom pravcu idu i naše buduće investicije. Vrhunska usluga, smanjenje štetnih emisija gasova prilikom transporta robe, inovativna rešenja u logistici i edukacija naših zaposlenih delovi su investicionog plana do 2025. godine.

eKapija: U kojoj meri će to značiti i zapošljavanje novih kadrova?

- Svakako da sa rastom kompanije neizbežno ide i rast broja zaposlenih i sigurni smo da će u vremenu koje dolazi broj zaposlenih pratiti razvoj poslovanja kompanije.

eKapija: DHL je ogroman sisitem koji funkcioniše po veoma dobro utvrđenim pravilima gde moraju da rade pouzdani i dobro obučeni ljudi. Koja su osnovna pravila rada u DHL-u i na koji način obučavate zaposlene?

- Kada govorimo o razvoju naših zaposlenih, pre svega moramo reći da je 70% rukovodilaca u kompaniji svoju karijeru započelo na mestu kurira ili službenika u odeljenju za rad sa strankama. Kvalitetnom obukom, ali i identifikovanjem potencijala, omogućavamo zaposlenima da razvijaju sebe i grade svoju karijeru na impresivan način. Osim mnogobrojnih obuka u kurikulumu našeg korporativnog edukativnog sistema je kultura iskrenog i otvorenog feedback-a, što, verujem, ima ogroman uticaj na razvoj svakog pojedinca.

eKapija: Kada je reč o klijentima, koji su glavni aduti kompanije u pridobijanju novih i očuvanju starih?

- Naša istraživanja objavljena u DHL Trend Research 2018/19, Logistics Trend Radar upućuju na to da će beskompromisna orijentisanost na iznalaženje rešenja za zadovoljenje potreba naših klijenata, biti glavni adut. Online prodaja je rezultat potreba klijenata i ne razvija se samo u B2C segmentu, već raste i u delu B2B. Rastom IOT tehnologije raste i potreba snabdevanja i dostave robe sa ograničenim rokom upotrebe a tu se traže inovacije u pakovanjima, distribuciji i integrisanju logistike u poslovna okruženja kao i u stambenim jedinicama. Digitalizacija, inovativnost i jednostavno korišćenje usluge su rešenja kako sačuvati i pridobiti nove klijente.

Napomenuo bih i da u DHL-u ne pravimo razliku među klijentima. Usluga koja se nudi preduzetnicima, rešenja za mala i srednja preduzeća, osmišljena su da efikasno podrže zahteve tih klijenata, a rešenja za globalne i velike klijente odgovaraju njihovim potrebama. Primer je rešenje za transport pošiljaka internet prodavnica, koja su jednako zahtevna kao i transport opreme i proces uvoza za novu fabriku globalnog partnera.

eKapija: Šta bi, po vašem mišljenju, država trebalo eventualno da promeni kako bi poslovanje vaše kompanije u Srbiji bilo još efikasnije i profitabilnije?

- U našem poslovanju, svakako osećamo pozitivne efekte napora Vlade Srbije u domenu digitalizacije, razvoja IKT sektora kao i mera koje se sprovode za privlačenje novih investicija.

eKapija: Nedavno ste poneli Superbrands nagradu. Koliko vam znače ovakva priznanja?

- DHL je globalna kompanija koja posluje u 220 zemalja i teritorija. Na svakom tržištu na kome poslujemo delimo iste ciljeve kao i Superbrand nagrada, a to su odgovornost prema potrošaču u vezi sa kvalitetom, doslednošću, pouzdanošću što i naš brand čini prepoznatljivim globalno. Superbrands nagrada je potvrda da DHL u Srbiji pruža kvalitetnu uslugu i ispunjava očekivanja svojih korisnika.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE