NavMenu

Marija Kalentić, generalna menadžerka Dunav Soja udruženja za Jugoistočnu Evropu - Sertifikat donosi dodatnu vrednost domaćoj poljoprivredi

Izvor: eKapija Ponedeljak, 09.07.2018. 15:32
Komentari
Podeli
Marija KalentićMarija Kalentić
Bez GMO proizvodi su nešto što potrošači žele i prepoznaju, a to pokazuje i činjenica da prodaja sertifikovanih i označenih Dunav Soja proizvoda raste i do 50%, kako u Evropi, tako i u regionu. Osnovno pravo potrošača je pravo na izbor, a da bi ga ostvarili moraju da imaju informaciju. Zahvaljujući Bez GMO sertifikaciji potrošačima se pruža dodatna informacija o proizvodima i oni mogu da naprave svestan izbor. To je ono za šta se udruženje Dunav Soja zalaže, kaže u razgovoru za eKapiju Marija Kalentić, generalna menadžerka Dunav Soja udruženja za Jugoistočnu Evropu.

Ona navodi da je danas više od 10.000 proizvoda u Evropi sertifikovano i označeno kao Bez GMO, kao i da potražnja konstantno raste. Sada i potrošači u Srbiji imaju mogućnost izbora prvih Bez GMO sertifikovanih proizvoda sa Dunav Soja oznakom kvaliteta koja se nalazi na jajima, a uskoro se očekuju i drugi, kako na našem tržištu, tako i u regionu.

eKapija: Srbija ima Zakon o GMO koji zabranjuje uvoz proizvoda koji u sebi sadrže GMO, ali ne i uvoz proizvoda od GMO hranjenih životinja kao sto su meso, mleko, jaja. Da li imate podatke koliko se ovakvih proizvoda uvozi i kako se zabrana uvoza odnosi na stočnu hranu?

- Srbija ima vrlo restriktivan Zakon o genetski modifikovanim organizmima koji zabranjuje uzgoj i uvoz genetski modifikovanih (GMO) proizvoda. Sa druge strane, Srbija ne brani uvoz proizvoda, najčešće životinjskog porekla, koji su dobijeni od životinja hranjenih genetski modifikovanom (GM) stočnom hranom. Ovo je jako važno pogotovo ako znamo da se na našem tržištu nalaze značajne količine mesnih i mlečnih proizvoda, čak i jaja iz Evrope, koji su u 90% slučajeva dobijeni od životinja svakodnevno hranjenih GM stočnom hranom.

S druge strane, Srbija je jedina zemlja u Evropi koja proizvodi dovoljno genetski nemodifikovane (bez GMO) soje koja se koristi u stočnoj hrani. Ipak naša stočna hrana, kao ni prehrambena industrija koja koristi domaće sirovine ne može da bude cenovno konkurentna uvoznim proizvodima gde se koriste GM sirovine, ali ono što može je da doda vrednost svojim proizvodima i istakne Bez GMO kvalitet i domaće poreklo kroz Dunav Soja sertifikaciju i oznaku kvaliteta.

eKapija: Šta Dunav Soja standard kvaliteta znači u kontekstu ovog zakona?

- Dunav Soja standard kvaliteta je prvi i jedini standard kvaliteta u Srbiji, odobren od strane Ministarstva poljoprivrede od 2015. godine, koji omogućava sertifikaciju i označavanje proizvoda, čime se garantuje da u proizvodnji nisu korišćeni GM sastojci, kako u ishrani životinja, tako i u celom procesu proizvodnje. Pored Bez GMO kvaliteta, Dunav Soja standard i oznaka potvrđuje i domaće poreklo, tj. da je korišćena isključivo domaća Bez GMO soja od poljoprivrednih proizvođača iz Srbije. Dunav Soja oznaka dozvoljena je za korišćenje isključivo na proizvodu koji je sertifikovan u skladu sa međunarodnim Bez GMO Dunav Soja standardom kvaliteta, koji kontroliše ceo proces od njive do trpeze.

eKapija: Koliko proizvoda je u Evropi označeno kao "Bez GMO", a kakva je situacija u Srbiji? Da li postoji obaveza označavanja ovih proizvoda?

- Označavanje proizvoda koji su dobijeni od životinja hranjenih GM stočnom hranom nigde u svetu, pa ni kod nas, nije zakonski obavezno. Upravo zato postoje dobrovoljni standardi kvaliteta koji garantuju da je proizvod Bez GMO proizveden, tj. da u čitavom lancu u proizvodnji, počevši od ishrane životinja, pa sve do finalnog proizvoda nije bilo dodira sa genetski modifikovanim organizmima.

U Evropi je danas više od 10.000 proizvoda sertifikovano i označeno kao Bez GMO, a sada i potrošači u Srbiji imaju mogućnost izbora prvih Bez GMO sertifikovanih proizvoda sa Dunav Soja oznakom kvaliteta koja se nalazi na jajima.

eKapija: Kako potrošači mogu da razlikuju domaće i uvozne proizvode?

- Kao što sam napomenula, zbog trenutnog zakona o GMO koji Srbija ima, sve životinje u našoj zemlji hrane se Bez GMO sojom i stočnom hranom, a to znači i da su proizvodi dobijeni od tih životinja Bez GMO proizvedeni. Međutim, u našim radnjama nalaze se velike količine jaja, mesa, mleka iz Evrope koji su najvećem broju dobijeni od GM hranjenih životinja. Jedini način da ih razlikujemo jeste da označimo domaće proizvode dobijene od životinja hranjenih domaćom Bez GMO sojom i stočnom hranom. Dunav soja standard i oznaka kvaliteta na krajnjem proizvodu ne samo da garantuje Bez GMO kvalitet nego i daje dodatnu vrednost našim, domaćim proizvođačima soje i ističe njihov značaj u celom proizvodnom procesu.

eKapija: Zašto je još važan Dunav soja standard i oznaka kvaliteta? Koji su uslovi za dobijanje sertifikata?

- Dobrovoljna Bez GMO sertifikacija i Dunav Soja označavanje krajnjih prehrambenih proizvoda potrošačima daje pravo i mogućnost izbora, a u isto vreme pruža dodatnu vrednost i čuva Bez GMO identitet domaćih poljoprivrednih proizvođača.


Primenu Bez GMO Dunav soja standarda kvaliteta kontrolišu nezavisne, akreditovane i ovlašćene sertifikacione kuće, a međunarodno Dunav Soja udruženje vrši nadzorne audite. Tokom procesa sertifikacije kontroliše se ceo proces proizvodnje, kao i svi učesnici u proizvodnom lancu. Svi sastojci u ishrani životinja moraju biti genetski nemodifikovani, a dodatna kontrola se vrši posebno za soju, za koju je, pored toga što mora biti Bez GMO, mora biti i domaćeg porekla. Takođe, soja u Dunav Soja kvalitetu proizvedena je na održiv način uz kontrolisanu upotrebu sredstava za zaštitu bilja i proizvodnju isključivo na poljoprivrednom zemljištu. Ukoliko se sertifikuju prerađeni prehrambeni proizvodi, pored ishrane životinja kontroliše se kvalitet i svih ostalih sastojaka koji moraju biti Bez GMO. Isključivo sertifikovani prozvodi po Dunav soja standardu mogu dobiti našu oznaku kvaliteta.

eKapija: Kako će označavanje proizvoda uticati na domaće poljoprivredne proizvođače? Koliko će to doprineti dodatnoj vrednosti i kakav će efekat imati na Srbiju kao zemlju bez GMO?

- Mislim da je jako važno istaći da naša poljoprivredna proizvodnja i domaći prehrambeni proizvodi ne mogu biti cenovno konkurentni uvoznim proizvodima i da je naša šansa u kvalitetu. Jedino ako dodamo vrednost našoj soji i damo joj identitet, ako valorizujemo i označimo krajnje proizvode, mi možemo da zaštitimo domaće proizvođače i sačuvamo Bez GMO vrednost naše zemlje. Izborom Dunav Soja proizvoda podržavamo sve naše poljoprivrednike zahvaljujući kojima imamo mogućnost izbora Bez GMO jaja, mesa, mleka i drugih proizvoda u Srbiji.

eKapija: Koliko članova ima udruženje Dunav soja i na koji način oni dobijaju podršku asocijacije?

- Dunav Soja je međunarodno, neprofitno udruženje, koje okuplja više od 300 članova iz više od 20 evropskih zemalja udruženih u zajedničkoj misiji, a to je podrška proizvodnji i promociji evropske genetski nemodifikovane soje i hrane i pružanje prava izbora potrošačima. Članovi našeg udruženja su proizvođači i prerađivači soje, stočne hrane, mesa, mleka, jaja, ali i svi vodeći trgovinski lanci, kao i organizacije za zaštitu životne sredine i druge institucije. Dunav Soja udruženje ima podršku 15 evropskih ministarstava poljoprivrede koja su potpisivanjem "Dunav Soja Deklaracije" 2013. godine istakli značaj ove inicijative za razvoj poljoprivrede u Evropi i transparentnog tržišta za potrošače.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.