Izvor: eKapija | Ponedeljak, 02.07.2018.| 15:36
Izdvojite članak Odštampajte vest

Saša Vlaisavljević, v.d. generalnog direktora Aerodroma Nikola Tesla - Spremni smo za nove interkontinentalne letove iz Beograda

Saša Vlaisavljević
Saša Vlaisavljević
Godina za nama jedna je od najuspešnijih u istoriji beogradskog aerodroma. Sa više od 5,34 miliona putnika u 2017. godini jedini je aerodrom iz regiona koji se nalazi na listi 100 najprometnijih u Evropi, kaže u razgovoru za portal eKapija v.d. direktora Aerodroma Nikola Tesla Saša Vlaisavljević.

- Aerodrom već dve godine uzastopno beleži mesečne rekorde u broju usluženih putnika. Ove godine očekujemo najuspešniju sezonu u istoriji, što potvrđuju i rezultati u prvih pet meseci tokom kojih je opsluženo ukupno više od 1,9 miliona putnika, odnosno 7% više nego u istom periodu prošle godine, dok je ukupan promet robe i pošte uvećan 33% - objašnjava Vlaisavljević.

Dvomilionitog putnika ove godine, inače, Aerodrom je dočekao u prvoj nedelji juna, 8 dana ranije nego u 2017.

eKapija: Gde je Aerodrom danas u odnosu na pre četiri godine?

- U prvih pet meseci ove godine, ukupni i poslovni prihodi veći su za po 8%, dok ostvarena neto dobit iznosi oko 1,1 milijardi dinara i veća je 1% od neto dobiti ostvarene u istom periodu prošle godine. Kada sumiramo prošlogodišnjih 365 dana, uspeli smo ono što niko nije u proteklih 55 godina. Oborili smo sve rekorde, kako u broju putnika, tako i u poslovnim prihodima.

Za Aerodrom Nikola Tesla 2017. godina bila je godina odličnih poslovnih rezultata, a prethodne četiri godine najuspešnije su poslovne godine od osnivanja kompanije.

Vrednost aerodroma je u poslednje četiri godine povećana za više stotina miliona evra. Ukupni prihodi veći su 42%, broj putnika 66%, broj aviooperacija uvećan je za 38%, promet robe i pošte veći je 2,2 puta, neto dobit veća je 240 puta, a vrednost akcija uvećana je četiri puta.

eKapija: Aerodrom je u poslednje vreme dosta ulagao u poboljšanje svoje ponude i povećanje kapaciteta. Šta je sve urađeno proteklih meseci?

- Strateško opredeljenje rukovodstva Aerodroma Nikola Tesla je povećanje atraktivnosti beogradskog aerodroma za aviokompanije i putnike. To znači da svi naši korisnici moraju dobijati uslugu izuzetnog kvaliteta za što kraće vreme i što manje uloženog novca.

Zahvaljujući odličnim poslovnim rezultatima, u prethodne četiri godine u investicije i razvoj uloženo je više od 51 mil EUR iz sopstvenih prihoda, od čega 21,8 miliona samo u 2017. godini, zahvaljujući čemu je beogradski aerodrom doživeo strukturne promene u pravcu boljeg i funkcionalnijeg iskorišćenja kapaciteta.

Kapacitet Aerodroma uvećan je na oko 7,5 miliona putnika godišnje, a sva unapređenja obavljena su bez uticaja na redovno odvijanje aviosaobraćaja.

U cilju unapređenja nivoa obezbeđivanja u vazdušnom saobraćaju, sproveli smo i niz ulaganja u bezbednost, sigurnost, pouzdanost i efikasnost aerodromskih procesa. Nabavljena je savremena oprema za poslove obezbeđivanja u vazduhoplovstvu koja će, pored postojeće bezbednosne opreme, Aerodrom svrstati u sam vrh svetskih vazdušnih luka.

eKapija: Koliko kompanija leti i na koliko destinacija iz Beograda? Možemo li očekivati neke novitete na tom planu?

- U 2018. godini putnike će u redovnom i čarter aviosaobraćaju prevoziti 36 aviokompanija ka 67 destinacija u redovnom i 28 u čarter aviosaobraćaju u 37 država u Evropi, Sjedinjenim Američkim Državama, Bliskom i Dalekom Istoku i Severnoj Africi.

Аerodrom Nikola Tesla Beograd spremno dočekuje letnje mesece, period u godini koji je najdinamičniji, period kada aviosaobraćaj dostiže maksimum, sa najviše letova u redovnom i čarter saobraćaju i najvećom ponudom najatraktivnih destinacija.

Ovogodišnja letnja sezona, već na početku unapređena je ponovnim uspostavljanjem letova nacionalne aviokompanije Air Serbia, zatim letovima aviokompanije Vueling i Croatia Airlines za Split. Aviokompanija easyJet će od 31. jula započeti letove za Bazel, a od 10. avgusta i za Berlin, dok će Eurowings 26. jula uspostaviti sezonske letove za Štutgart.

Očekujemo i najuspešniju čarter sezonu, uz procenjeni porast broja putnika u čarter saobraćaju do kraja letnje sezone od oko 20% u odnosu na prošlu sezonu. Najbogatija turistička ponuda tradicionalno je za letovališta u Grčkoj, Turskoj, Egiptu, Tunisu, Italiji i Španiji, a čarter letovi će se obavljati ka ukupno 29 destinacija.

eKapija: Pominju se mogući novi interkontinentalni letovi za Čikago, Toronto, Peking... Ima li Aerodrom resurse da prihvati i veće letelice koje bi na tim linijama letele, kao i dodatne putnike?

- Aerodrom Nikola Tesla Beograd stalno istražuje nove mogućnosti i u kontaktu je sa svim zainteresovanim stranama u cilju uspostavljanja novih letova. Nadamo se da će se u skorije vreme ostvariti najave oko uspostavljanja direktnih letova ka destinacijama u Evropi ka kojima trenutno ne postoji saobraćaj, kao i prema destinacijama u Maroku, Indiji, Kanadi i novim odredištima u Kini.

Kapacitet od 7,5 miliona putnika godišnje dovoljan je za stabilan i progresivan rast Aerodroma Nikola Tesla Beograd u narednih nekoliko godina.

eKapija: Koliko ljudi danas radi na Aerodromu? Da li je u planu novo zapošljavanje?

- Na Aerodromu Nikola Tesla Beograd trenutno je zaposleno ukupno 1.700 radnika. Pre dve godine konačno je rešen radno-pravni status za 600 zaposlenih koji su zasnovali radni odnos na neodređeno vreme.

Našem timu prošle godine priključilo se i 340 kolega iz Air Serbia Ground Services, sa kojima zajedno odgovaramo na sve veći obim aviosaobraćaja i proširenje obima usluge zemaljskog opsluživanja koju pružamo nacionalnoj aviokompaniji Air Serbia.

eKapija: Pitanje aerodroma u drugim gradovima takođe privlači pažnju javnosti. Kakvo je vaše mišljenje o niškom, ali i o aerodromima kao što su Ponikve i Lađevci?

- Regionalna saradnja i razvoj aerodroma u okruženju u zajedničkom su interesu, jer samo regionalna povezanost omogućiće da uspešno odgovorimo na sve eventualne izazove. Zbog toga Aerodrom aktivno učestvuje na regionalnim skupovima na kojima promovišemo saradnju i ustupanje znanja u oblasti aerodromskih usluga, ali i u oblasti konsultantskih usluga.

Naša saradnja sa partnerskim aerodromima sve je intenzivnija, a najviše je postignuto kroz izgradnju partnerskih odnosa sa aerodromima u Nišu, Užicu, Kraljevu, Kruševcu i Banja Luci. U kontaktu smo i sa kolegama iz Batajnice, Sarajeva, Zadra i Crne Gore.

eKapija: Koliko je društvena odgovornost važan aspekt poslovanja kompanije? Koje projekte i aktivnosti pomaže vaša kompanija?

- Kompanija stalno unapređuje svoju ponudu i sistem vrednosti, afirmiše princip održivog razvoja, primenjuje najviše etičke standarde, unapređuje profesionalno obrazovanje i život zaposlenih, uvećava vrednost kompanije, kao i poboljšanje ukupnih uslova života u okruženju. Aerodrom Nikola Tesla Beograd već nekoliko godina povremeno organizuje akciju podele računara u čijem fokusu su zdravstvene i obrazovne ustanove čiji rad je od vitalnog značaja za dobrobit društvene zajednice, kao i ustanove, institucije i sportska udruženja i klubovi iz nerazvijenih delova zemlje.

Kao društveno odgovorna kompanija, AD Aerodrom Nikola Tesla Beograd priključuje se humanitarnim akcijama, a 1.000 pari za naše drugare koju organizuju Svratišta za decu na Novom Beogradu i Zvezdari i projekat Adria media grupe, podržanog od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, u magazinima Nacionalna geografija i Popularna nauka samo su neki od njih.

Jedan od najvažnijih projekata koji je AD Aerodrom Nikola Tesla Beograd realizovao tokom 2016. godine je izgradnja platforme za odleđivanje i sprečavanje zaleđivanja vazduhoplova. Pored operativnih i organizacionih prednosti ovog projekta, izuzetno je značajna njegova ekološka efikasnost, jer direktno utiče na smanjenje emisije štetnih gasova i potrošnje goriva, a rešeno je i pitanje prikupljanja i oticanja otpadnih voda od tečnosti za odleđivanje i sprečavanje zaleđivanja.

Ovo su samo neki od projekata, koji uključuju i projekte u oblasti zdravstva, sporta i kulture, za koje je u svrhu donacija i sponzorstava Aerodrom Nikola Tesla Beograd prošle i ove godine za sada izdvojio oko 165 miliona dinara.

eKapija: Koliko vam znači Superbrands nagrada?

- Aerodrom Nikola Tesla Beograd kao jedna od najuspešnijih kompanija već treću godinu uzastopno osvaja prestižno priznanje Superbrands, koje je u poslovnom svetu simbol za uspeh, sigurnost i pouzdanost.

Ova važna nagrada za kompaniju najbolji je pokazatelj kontinuiranih uspešnih i stabilnih poslovnih rezultata i motiv je da nastavimo dalje i budemo još bolji i uspešniji, da unapređujemo ponudu i svake godine pomeramo granice.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE