Izvor: eKapija | Nedelja, 01.07.2018.| 22:00
Izdvojite članak Odštampajte vest

Đorđe Popović, direktor sektora Deterdženti i kućna hemija kompanije Henkel Srbija - Nastavljamo širenje proizvodnih kapaciteta u Kruševcu

Đorđe Popović
Đorđe Popović
Od početka poslovanja u Srbiji 2002. godine, kada je privatizovana kruševačka Merima, Henkel je investirao više od 200 mil EUR u tržište, nove fabrike i regionalni logistički centar, a zatim i u brojne projekte modernizacije i unapređenja proizvodne tehnologije. I proizvodni kapaciteti su proteklih godina stalno povećavani, a njihov rast ujedno je pratio i razvoj proizvodnog portfolija, pa se danas u Kruševcu nalaze fabrike praškastih i tečnih deterdženata, fabrika toaletnih osveživača, a od aprila i nova Somat fabrika.

- Henkel je u Srbiju doneo savremenu tehnologiju i brojne inovacije, a istovremeno je sačuvao srpsku tradiciju, pa se tako u Kruševcu proizvode globalno poznati Henkelovi brendovi - kaže u razgovoru za eKapiju Đorđe Popović, direktor sektora Deterdženti i kućna hemija kompanije Henkel Srbija.

Naš sagovornik najavljuje i dalje širenje proizvodnih kapaciteta i nove investicije, a povod za razgovor, bilo je i priznanje Superbrands koje je nedavno ponela ova kompanija.

eKapija: Kako se srpski deo kompanije kotira u globalnim planovima Henkela?


- Naša fabrika u Kruševcu ima strateški značaj za globalnu Henkel kompaniju, s obzirom na to da se sa ove lokacije snabdeva 70 miliona potrošača u regionu, i izvozi na više od 36 regionalnih, evropskih i svetskih tržišta. Kontinuirane investicije u rast prozvodnog i skladišnog kapaciteta kao što su otvaranje novih fabrika i regionalnog logističkog centra su potvrda za to.

Sledeći Strategiju održivog poslovanja kompanije, naše fabrike u Kruševcu su ostvarile značajne uštede u potrošnji vode i energije, kao i u stvaranju otpada. Henkelova fabrika u Kruševcu je prva u Srbiji dobila ISO 50.001 sertifikat za energetsku efikasnost, kao i međunarodni Gold LEED sertifikat za liderstvo u energetskom dizajnu za očuvanje životne sredine. Pored ovih dostignuća, zaposleni u Henkel Srbiji su dobitnici brojnih nagrada koje Henkel dodeljuje unutar kompanije. Posebno smo ponosni na uspeh našeg tima koji se već tri godine zaredom, zahvaljujući ostvarenim poslovnim rezultatima, nalazi među tri najuspešnija u svojoj kategoriji, u sektoru Deterdženti i kućna hemija kompanije Henkel.

eKapija: Na polovini smo 2018. Koliko ste zadovoljni rezultatima poslovanja u prethodnih šest meseci?


- U okviru naših poslovnih sektora, poslujemo sa robom široke potrošnje kao i direktno sa kupcima, predstavnicima određenih grana industrija. Uprkos izazovnim uslovima na tržištu, naši poslovni sektori uspevaju da održe i unaprede pozicije posebno zahvaljujući inovacijama na brendovima koji uživaju poverenje potrošača. Stoga mogu reći da je kompanija Henkel Srbija ostvarila zadovoljavajuće rezultate poslovanja u prvih šest meseci ove godine, a težićemo daljem ostvarenju planova predviđenih za 2018. godinu.

eKapija: Kompanija Henkel Srbija otvorila je nedavno u Kruševcu novu Somat fabriku. Kakvi su dalji planovi kompanije? Mogu li se očekivati nove investicije u proizvodnju?


- U aprilu je počela da radi Somat fabrika, investicija vrednosti 20 mil EUR, koja na tržište donosi potpuno novi proizvod – Somat tablete za mašinsko pranje sudova sa rastvorljivom folijom. Početkom godine završena je 3. faza proširenja regionalnog skladišta, koje se sada prostire na čak 20.000 kvadratnih metara i poseduje 15 rampi za kamione. Planovi za budućnost usmereni su na nastavak proširenja proizvodnih kapaciteta i skladištenja, što podrazumeva nove investicije.

Brend Persil - dobitnik priznanja Superbrands Srbija 2017-2018
Brend Persil - dobitnik priznanja Superbrands Srbija 2017-2018
eKapija: Znači li to da će biti i novih zapošljavanja?

- Henkel Srbija trenutno zapošljava oko 400 radnika na tri lokacije, a u zavisnosti od potražnje angažujemo dodatnu radnu snagu. Kontinuirano ulaganje u profesionalni razvoj zaposlenih predstavlja jednu od ključnih vrednosti naše kompanije. Naša svestrana organizaciona struktura omogućava zaposlenima različite šanse pri razvoju karijere. Što se tiče zapošljavanja novih kadrova, to će pratiti razvoj i investicije na našoj proizvodnoj lokaciji u Kruševcu.

eKapija: Henkel se nalazi među vodećim izvoznicima iz Srbije. Na koji način održavate konkurentnost na domaćem i inostranom tržištu?

- Zahvajujući pomenutim investicijama i konstantnom rastu proizvodnje u našim fabrika u Kruševcu, danas, kako sam pomenuo, izvozimo na više od 36 regionalnih, evropskih i svetskih tržišta. U prvih pet meseci 2018. godine količinom izvoza zauzeli smo 13. mesto na listi izvoznika u Srbiji, a verujemo da ćemo u budućnosti imati priliku i da unapredimo ovaj rezultat. Ispunjavanje očekivanja potrošača, obezbeđivanje vrhunskog kvaliteta naših proizvoda, kao i uvođenje inovacija, po čemu je naša kompanija poznata kako na domaćem, tako i na svetskom tržištu, su činioci koji nas izdvajaju od konkurencije. Persil, jedan od najstarijih brendova kompanije Henkel sa tradicijom dužom od jednog veka, predstavlja izvor inovacija i kvaliteta u više od 50 država sveta. U Srbiji, Persil zauzima vodeće mesto po prodaji u kategoriji univerzalnih tečnih deterdženata, a ove godine je dobitnik priznanja Superbrands Serbia u kategoriji proizvoda za održavanje domaćinstva na srpskom tržištu. Posebno smo ponosni i na domaći brend Merix, deterdžent za pranje veša sa tradicijom dugom više od 30 godina, koji iz godine u godinu dobija priznanje potrošača i stručne javnosti kroz nagrade Moj Izbor i Najbolje iz Srbije, a kada je u pitanju kategorija WC osveživača naš brend Bref je rangiran kao prvi brend po prodaji na domaćem tržištu.

eKapija: Koliko vam znači Superbrands nagrada?

- Superbrands nagrada, kao i druga priznanja koja dobijamo iz godine u godinu, predstavljaju najbolju potvrdu kvaliteta i poverenja potrošača koju naši brendovi uživaju na tržištu, i na tome smo im veoma zahvalni. Ujedno je to i priznanje za naš tim koji posvećenim radom kontinuirano prepoznaje potrebe svojih potrošača i ispunjava njihova očekivanja. Nastavićemo da ulažemo u digitalizaciju i napredne tehnologije, kao i inovativne ideje koje unapređuju naše proizvode.

eKapija: Koliko je društvena odgovornost važan aspekt poslovanja kompanije? Koje projekte i aktivnosti pomaže vaša kompanija?

- Henkelova korporativna kultura poslovanja širom sveta, pa tako i u Srbiji, podrazumeva društveno odgovorno poslovanje i pokretanje mnogobrojnih CSR projekata. Na tom polju veliku ulogu imaju naši zaposleni koji u okviru MIT inicijative - Make Impact on Tomorrow – Utiči na sutrašnjicu, volontiraju i pokreću raznovrsne društveno-korisne aktivnosti sa ciljem da unaprede lokalne zajednice. Ponosni smo na projekte koje realizujemo zajedno sa našim poslovnim partnerima, kao što su, na primer, akcija realizovana u saradnji sa kompanijom DIS, "Mnogo srećnih, lepih beba – To nam treba!" u okviru koje smo porodilištima u Smederevskoj Palanci, Kruševcu, Čačku i Nišu uručili vredne donacije i time omogućili bolje uslove i negu za mame i bebe. U martu ove godine, smo u saradnji sa kompanijom Lilly Drogerie donirali Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije, špric pumpe potrebne za lečenje najmlađih pacijenata. Donirana oprema Institutu neophodna je za adekvatno lečenje prevremeno rođenih i teško obolelih mališana, a svakako ćemo i u budućnosti nastaviti sa realizacijom ovakvih i sličnih projekata.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE