Izvor: eKapija | Četvrtak, 21.06.2018.| 15:19
Izdvojite članak Odštampajte vest

Pavle Marjanović, generalni direktor kompanije Actavis za Srbiju i Crnu Goru - Ne postoji "polukvalitetan" lek na tržištu

Pavle Marjanović
Cilj Actavisa je da obezbedimo pouzdane, efikasne i bezbedne farmaceutske proizvode najnovije generacije po prihvatljivim cenama, čime ovakvi lekovi postaju dostupni širokom krugu pacijenata, a kvalitet lečenja se podiže na viši nivo. Naše standardne oblasti razvoja su kardiologija, neurologija, terapija bola i gastroenterologija, a naš najveći prioritet je da obezbedimo da svi naši lekovi budu redovno prisutni na policama apoteka.

Pavle Marjanović, generalni direktor kompanije Actavis za Srbiju i Crnu Goru, u razgovoru za naš portal najavljuje i nove lekove na srpskom tržištu. Osim noviteta iz leskovačke fabrike, povod za razgovor bilo je i priznanje Superbrands, koje je kompanija nedavno ponela, a prvi čovek ove farmaceutske kuće govorio je i o značaju generičkih lekova, te planovima kompanije u narednom periodu...

eKapija: Da li su lekovi na tržištu Srbije kvalitetni?

- Kada je u pitanju kvalitet, postoje vrlo stroga globalna pravila kojih se mi kao proizvođači apsolutno pridržavamo. Ne postoji "polukvalitetan" lek na tržištu! Ako je lek registrovala Agencija za lekove i medicinska sredstva (ALIMS), on je u potpunosti kvalitetan i u skladu sa globalnim standardima. Naš lek proizveden u Leskovcu danas koriste i pacijenti u EU, Rusiji, Ukrajini, pa i u Australiji.

eKapija: Lekovima proizvedenim u Leskovcu, dakle, pokrivate ceo svet. Pretpostavljamo da to znači da ste zadovoljni rezultatima poslovanja u prethodnom periodu?

- Actavis je treća firma u Srbiji po tržišnom udelu. Naš portfolio je diversifikovan i raspoređen u više terapijskih grupa, a to je dobro za održivo poslovanje firme u budućnosti. Kao deo Teva grupe, u prethodnim godinama postigli smo stabilnost poslovanja, što predstavlja osnovu budućeg razvoja, kako naše fabrike u Leskovcu, tako i komercijalne organizacije u Beogradu.

eKapija: S obzirom na to da se Actavis bavi proizvodnjom generičkih lekova, recite nam kakve su reakcije na našem tržištu na njih?

- Generički lek je po ključnim karakteristikama identičan originalnom leku – po efikasnosti, sastavu aktivne supstance i u profilu dejstava. Zahvaljujući snažnoj domaćoj industriji, pacijenti u Srbiji su već decenijama navikli da koriste kvalitetne generičke lekove proizvedene u zemlji.

eKapija: Svetska banka je objavila studiju u kojoj preporučuje veće korišćenje generičkih lekova. Kakva je situacija u Srbiji?

- Generički lekovi u Srbiji čine oko 45% u novcu i nešto malo ispod 80% u broju kutija na tržištu. To je procenat koji odgovara većini EU zemalja. Bitno je da postoji zdrav balans između uključivanja novih lekova na listu, kao i kod proširivanja terapeutskih kategorija postojećih generičkih lekova. Tu vidim mogućnost za rast tržišta u narednim godinama, pogotovo u domenu lečenja hroničnih kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa.

eKapija: Kako biste okarakterisali aktuelnu situaciju sa nabavkama lekova u Srbiji?

- U Srbiji je uspostavljena stabilnost po pitanju nabavke lekova, a najbolji dokaz za to je da su nestašice sporadične, kao i da se mogu prevazići lekovima istog sastava, ali različitih proizvođača. Svaka zemlja EU ima svoj sistem nabavke lekova i tu bi svakako trebalo koristiti iskustva drugih zemalja – pogotovo nama sličnih ekonomija, kao sto su zemlje Istočne Evrope. Sa druge strane, trebalo bi da radimo na očuvanju i poboljšanju postojećeg sistema uz neophodne modifikacije, ali i uz poštovanje pravila "primum non nocere" - osnovno je ne naškoditi i očuvati stabilnost koju imamo. Osnovu stabilnosti čini na prvom mestu redovno plaćanje od strane RFZO-a.

eKapija: Ima li Actavis u planu nove investicije u proizvodnju i prodaju?

- Naša fabrika je deo globalne porodice Tevinih fabrika, čime smo u prilici da dobijamo nove lekove za proizvodnju, kao i da plasiramo proizvode iz Leskovca na globalno tržište. U marketingu smo odlučili da uđemo u dva nova segmenta. Prvi se odnosi na respiratorne bolesti, sa novom pumpicom za lečenje astme po prihvatljivijoj ceni, što će omogućiti značajne uštede državi, ali i pružiti mogućnost da veći broj pacijenata nabavi pumpice za astmu. Drugi segment odnosi se na obolele od HIV-a i činjenicu da su prva dva leka u startu bila 30% jeftinija od postojećih na listi. U planu nam je i lansiranje još nekoliko savremenih lekova za lečenje HIV-a.

- Od povećavanja kapaciteta naše proizvodnje u fabrici Zdravlje u Leskovcu, kao i od lansiranja novih proizvoda na tržištu Srbije, zavisiće i nova zapošljavanja u Srbiji.

M.A.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.