NavMenu

Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade - Pokrenuli smo veliki talas investicija u Vojvodini

Izvor: Dnevnik Ponedeljak, 18.06.2018. 15:57
Komentari
Podeli
Igor MirovićIgor Mirović
Uspeli smo da zajednički s Republičkom vladom pokrenemo izgradnju pruge od Beograda do Novog Sada, i to je najveća investicija u Srbiji u ovom trenutku, i u tehničko-građevinskom i u finansijskom smislu. Pruga ima ogroman značaj za Vojvodinu, ne samo za opštine kroz koje trasa prolazi već i za razvoj ekonomije, transporta, turizma. Velika investicija je i izgradnja novog objekta Radio-televizije Vojvodine, kao i izgradnja industrijskih poslovnih zona, a u ovom trenutku taj posao se realizuje u čak 11 vojvođanskih opština, kaže predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović u razgovoru za Dnevnik.

Koje su kapitalne investicije u ovoj godini, i planovi za naredni period?

– Pokrenuli smo ogroman talas investicija, i to je veliki posao, koji sredina nije baš najbolje prihvatila, mislim na uprave klinika, instituta, regionalnih bolnica, trebalo mi je mnogo vremena da ih ubedim u to da imamo novca, da građani, pacijenti, ne zaslužuju da borave u bolnicama u uslovima iz pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka. Privode se kraju radovi u delu bolnice u Pančevu, priprema projektna dokumentacija za potpunu i temeljnu rekonstrukciju gotovo svih regionalnih bolnica u Vojvodini, pre svega najvećih. Ulaganja u poljoprivredu su velika, ali su i modelirane mere, koje treba da dovedu do toga da proizvođači savremenim tehnologijama postignu dobit za sebe, pa za čitavu zemlju kroz poreze i razvoj.

Koja je najznačajnija investicija u Vojvodini ove godine?

– Ove godine strategijski najznačajnija investicija u Vojvodini tiče se sistema za navodnjavanje u okviru Hidrosistema Dunav–Tisa–Dunav, zatim kanalske mreže koje održava JVP Vode Vojvodine. U ovom trenutku radimo na 14 lokacija, i rade se veliki regionalni sistemi za navodnjavanje, dvonamenski sistemi, počev od sistema Palić pa dalje. Prvi je već završen – Međa u Banatu. U pitanju su velike investicije, koje decenijama nisu rađene u Vojvodini, a fond iznosi 100 mil USD i motivisaćemo poljoprivredne proizvođače da kroz subvencije nabave mašine, odnosno prskalice, pumpe, da bi iz vodozahvata koji će obuhvatati dva sistema, zahvatali vodene površine.

Koje lokalne samouprave biste izdvojili, koje prednjače u privlačenju investicija i zapošljavanju?

– Sremske opštine, među njima svakako Ruma – za iznenađujuće kratko vreme je od velikog minusa u budžetu, uz našu pomoć i pomoć Vlade Srbije, došla do šest novih fabrika, velikog suficita, i u nekim segmentima promoviše politiku besplatnih usluga. Zrenjanin je nastavio da privlači investicije, zbog rekonstrukcije puta od Novog Sada do Zrenjanina, a uskoro ćemo realizovati brzu saobraćajnicu Novi Sad – Zrenjanin i Zrenjanin – Beograd, što će za Banat mnogo značiti, a koštaće 200 mil EUR.


Sombor, koji ima ogromne potencijale, takođe se probudio. Radimo industrijsku zonu i još ne vidimo efekte, ali su tu svi elementi za razvoj Zapadnobačkog okruga, gde je Sombor počeo da vodi. Južni Banat, centralni Banat, svim manje razvijenim opštinama ubuduće ćemo posvetiti više pažnje, Šid i dalje ima više od 4.000 nezaposlenih i tamo gradimo industrijsku zonu na samom autoputu. Irig ima veliki potencijal, takođe, mora više da ulaže u poljoprivredu i turizam.

Na kom projektu trenutno radi Pokrajinska vlada?

– Objekat Radio Novog Sada i Studio M smo dobili prošle nedelje u javnu svojinu Vojvodine, i nakon izgradnje nove zgrade RTV-a i preseljenja na tom mestu planiramo da otvorimo Kulturni centar Vojvodine. U narednih nekoliko nedelja formiraćemo zajednički tim predstavnika Fondacije Novi Sad 2021, našeg sekretarijata, Egzita, uglednih kulturnih delatnika iz Vojvodine s ciljem da osmislimo koncept Kulturnog centra, iako već imamo neke ideje. Tu će biti centar filmske umetnosti Vojvodine, sve što je proizvela Neoplanta film biće digitalizovano, istorija filma, stripa, muzike u Vojvodini, i želimo da Novi Sad postane kulturna i turistička atrakcija i time ćemo se baviti naredne godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.