Izvor: Blic | Sreda, 16.05.2018.| 15:54
Izdvojite članak Odštampajte vest

Vaso Lekić, preduzetnik - Nakon prodaje Bakine tajne, pokrećem zadrugu kod Kragujevca

Vaso Lekić (Foto: YouTube)
Prešao sam gotovo 30.000 km širom Srbije, skoro da nema sela gde nisam bio. I shvatio sam, moramo se vratiti prirodnoj poljoprivredi, kaže za Blic Vaso Lekić, nekadašnji vlasnik brenda Bakina tajna.

- Gradski potrošač vapi za jabukom, krompirom, lukom, uzgajanim na tradicionalni način, ali po prihvatljivoj ceni - ističe i dodaje da za bavljenje ogranskom poljoprivredom, zbog skupih sertifikata, mnogi nemaju novac, a problem je i plasman. Zato je, kaže, došao na ideju da pokrene - zadruge.

Lekić ne miruje, nakon prodaje čuvenog brenda u čijem uspehu je učestvovao imao je dosta vremena da promisli šta su potrebe potrošača i da osmisli da ta ponuda bude konkurentna. Prošlo je četiri godine od kako je Bakina tajna pod okriljem hrvatske Atlantic grupe.

- Sada mogu da kažem da mi više nije žao. Imam vremena da mogu da se posvetim novim projektima, kojima opet mogu da doprinesem više. Za više od dve decenije koliko sam u biznisu, a počeo sam u Cepteru, da bi nastavio u Foodlandu, sa tim korporativnim iskustvom, gledajući svet i ponudu hrane, shvatao sam da se gubi dodir sa prirodom, da čovek ako želi da bude zdrav mora da zna odakle su namirnice od kojih priprema hranu i kako se one uzgajaju - priča Vaso.

Novu zadrugu bi trebalo da formira u okolini Kragujevca, a ona bi okupila zainteresovane proizvođače tog regiona koji uzgajaju voće, povrće i meso na tradicionalni, prirodni način. U okviru nje biće organizovan i uzgoj pilića stare sorte gološijana na starinski način, a potom i ćurki.

U perspektivi biće omogućena i onlajn prodaja. Kaže, da Srbija može da bude zemlja poznata po prirodnoj poljoprivredi, uzgoju proizvoda koji su ekološki čisti, bez tretiranja, a na prirodnim i biološkom bazama, i pristupačnim cenama širem krugu ljudi. Ova proizvodnja se nakon dve do tri godine je ekonomski opravdanija pošto su znatno niža ulaganja, a prodajna cena je nešto veća od komercijalne.

- Kako sam završio jedan ciklus u korporacijama u kojima sam radio, želeo sam da pokrenem jedan novi trend i novi vid kulture u ishrani, koji se može primenjivati i koji će biti prihvaćen od potrošača na opšte dobro, kao i da bude nova vizija života. Obišao sam skoro sva sela u Srbiji i uvideo da ona predstavljaju veliki potencijal koji može da bude povezan sa gradom. Sela, su danas međutim u nezavidnom položaju i ekonomskom i socijlanom, a to se može promeniti.

- Malim proizvođačima je jedan od najvećih problema logistika, odnosno kako da se dovede selo do potrošača, kako da se promoviše njihov proizvod i plasira u gradu. Urbani potrošač, pak, vapi za tim čistim proizvodom po prihvatljivoj ceni - priča Lekić.

"Koncept zadruga" i prirodne poljoprivrede, trebalo bi kako ukazuje da bude na opšte dobro svih. Da omogući da proizvođači ostanu na selu, a da se urbani potrošač poveže sa zadrugama i dobije zdrav proizvod.

- Hoćemo da stimulišemo krajeve južne i istočne Srbije koji su nerazvijeni da krenu u proizvodnju. Mnogi ne mogu da uđu u proces organske sertifikacije, jer ih to puno košta, postoji i problem sa plasmanom, a ovo je način da se organizuju. I država nudi dobre mogućnosti da se uspostave nove zadruge, a značajan je iznos bespovratnih sredstava koji izdvaja u te svrhe. Zadruge bi mogle da budu model budućeg zapošljavanja sela, a da tamo imamo proizvođače koji će raditi i biti njeni članovi. Verujem u uspeh prirodne poljoprivrede i zelene filozofije, u taj ekološki put koji je mnogo širi od organske poljprivrede i koji su vrata nove filozofije života- zaključuje Vaso Lekić.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.