NavMenu

Draginja Đurić, Banca Intesa - najmoćnija bankarka Srbije

Izvor: Blic Utorak, 06.01.2009. 09:23
Komentari
Podeli

Draginja ĐurićDraginja Đurić

Priznanje uvek služi kao dodatni motiv da se nastavi sa daljim uspesima, da podignete lestvicu sopstvenih očekivanja na viši nivo. Moj lični uspeh proizilazi iz rezultata Bance Intese, na čijem se čelu nalazim već sedam godina, a koja je lider po svim relevantnim parametrima uspešnog poslovanja. Naravno, tih rezultata ne bi bilo da nema timskog rada sa mojim saradnicima, koji su mahom mladi i veoma ambiciozni, kaže u razgovoru za "Blic" Draginja Đurić, predsednica Izvršnog odbora Bance Intesa.

Draginja Đurić je ovogodišnja dobitnica prestižnog priznanja "Bankar 2008", a nalazi se i na visokom drugom mestu "Blicove" liste "Sto najmoćnijih žena". U svetu uspešnih, gde su uspešni muškarci mnogo više uočljiviji, na pitanje šta nju kao ženu izdvaja, odgovara:

- Tačno je da uspeh pripada muškarcima, ali uviđam da se ta predrasuda u našoj sredini menja. Moram da priznam da se nikad ne trudim da sebe pokažem kao uspešnu, već nastojim da svoj posao obavljam krajnje odgovorno i profesionalno. Naravno, taj svoj profesionalni odnos nastojim da prenesem i na svoje saradnike.

Zavist, što neminovno prati svaki uspeh, kaže da nije osetila. Po njoj, uspešan čovek samo može da bude dodatni stimulans koji vuče napred.

Odlaskom Diane Dragutinović na mesto ministra finansija ostalo je upražnjeno mesto viceguvernera Narodne banke Srbije. O toj poziciji, kao potencijalnom izazovu, naša sagovornica, koja je i predsednik upravnog odbora Udruženja banaka Srbije, ne razmišlja.

- Na ovoj poziciji sam jako zadovoljna, kao i svim što sam uradila do sada. Bilo je raznih predloga i ponuda, pa uostalom svako u biznisu ih ima. Ali iskreno, nisam razmišljala o mestu viceguvernera, bar ne za sada. Život je nepredvidiv, uverili smo se u to i 2008. godine sa preokretima koje nam je donela globalna ekonomska kriza. Prema tome, nikad ne reci nikad - kaže Draginja kroz osmeh.

Kaže da nije mogla ni da pretpostavi da će jednog dana biti u bankarstvu. Posle gimnazije razmišljala je o studijama na Fakultetu političkih nauka. Dvoumila se i da upiše prava, ali je odluka prevagnula na stranu ekonomije.

- Sve ono što sam radila do sada, a sledeće godine punim 30 godina radnog staža, trudila sam se da radim kvalitetno. Bila sam tri godine u privredi, zatim 13 godina u Službi društvenog knjigovodstva (SDK). Imajući u vidu nadležnosti, značaj i ovlašćenja koja je imala SDK, to je bio veoma značajan period u mom profesionalnom razvoju jer sam imala prilike da izgradim široko znanje o mnogim delatnostima - seća se Draginja Đurić i dodaje:

- Imala sam prilike da steknem brojne poslovne kontakte i poznanstva, od kojih su neka vremenom prerasla u prijateljstva, što je sve zajedno delimično doprinelo mom bržem uspehu u bankarstvu. Kada sam ušla u privatno bankarstvo, želela sam da napravim iskorak u odnosu na dotadašnje iskustvo i doživela sam to kao izazov. A izazove volim jer se zapravo mi njima testiramo - ističe ona.

Po prirodi stvari, biti uspešan podrazumeva i malo slobodnog vremena. Porodica neminovno trpi, ali kad hoće da se našali Draginja kaže: "Ja sam zapravo ta koja najviše trpi".

- Deca su mi odrasla, ćerka je na master studijama, a sin na fakultetu, i odavno ne žive sa nama. Oni više ne zavise od supruga i mene, mada, naravno, mi smo uvek tu da im pružimo podršku. Zapravo, neko ko trpi je moj suprug. On ima puno razumevanja za moje obaveze, a uz to postoji i uzajamno poverenje.

Njen radni dan traje duže od deset sati. Ali kod kuće, Draginja Đurić je "obična žena". Iako u različitim ulogama, od uspešne profesionalne žene do majke i supruge, ona je ista, ne transformiše se. Sve što joj se dešava u životu, kaže, čini je spokojnom.

Posao za nove radnike

- Teret globalne ekonomske krize moramo podeliti svi zajedno i toga sam svesna. U 2009. godini koja će biti u znaku štednje, naravno, da ćemo sprovesti racionalizaciju troškova, ali ne na uštrb zaposlenih. Naš plan je da banka primi određen broj novih radnika, da svoje zaposlene stručno usavršavamo, da i dalje jačamo profesionalni i stručni odnos prema klijentima - najavljuje Draginja Đurić.

(napomena:tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Blic" od 6.1.2009.)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.05.2023.  |  Građevina, Saobraćaj

Beogradski aerodrom dobio sertifikat o korišćenju novoizgrađene poletno-sletne staze od 6. juna

Direktorka Direktorata civilnog vazduhoplovstva Srbije Mirjana Čizmarov uručila je generalnom direktoru aerodroma Nikola Tesla u Beogradu Fransoa Berizu izmenu Sertifikata aerodroma kojim je omogućeno korišćenje novoizgrađene poletno-sletne staze. Kako je saopštio Direktorat, utvrđeno je da su ispunjeni svi uslovi za početak korišćenja nove poletno-sletne staze na beogradskom aerodromu, a izmena sertifikata stupiće na snagu 6. juna

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.