NavMenu

Živorad Vasić, potpredsednik Delta Holdinga - Delta spremna da preuzme eventualni gubitak Sava Centra u javno-privatnom partnerstvu sa Beogradom

Izvor: eKapija Nedelja, 13.05.2018. 14:53
Komentari
Podeli
Živorad VasićŽivorad Vasić
Delta Holding će ponuditi Gradu Beogradu da se procenat dobiti, ukoliko dođe do javno-privatnog partnerstva u vezi sa rekonstrukcijom Sava Centra, deli onako kako je već naznačeno odredbama ugovora, ali da, ukoliko dođe do bilo kakvog gubitka u poslovanju, preuzme na sebe sav potencijalni gubitak. Spremni smo da preuzmemo potpunu odgovornost za poslovanje Sava Centra u ovom aranžmanu.

Ovu ekskluzivnu informaciju u razgovoru za eKapiju saopštio je Živorad Vasić, potpredsednik Delta Holdinga i IHG regionalni generalni direktor za Crowne Plaza Beograd i InterContinental Ljubljana, uz napomenu da je ovo verovatno jedinstven primer da jedna privatna kompanija nudi ovakav obrazac poslovanja u javno-privatnom partnerstvu.

- Delta Holding je već više puta konkurisao za javno-privatno partnerstvo za rekonstrukciju Sava Centra. Glavni motiv je svakako to što je Beogradu potreban kongresni centar koji zadovoljava svetske kriterijume za takve objekte – objašnjava sagovornik eKapije.

eKapija: Šta bi rekonstruisani Sava Centar doneo Delta Holdingu i hotelu Crowne Plaza, koji je u neposrednoj blizini kongresnog centra?

- Delta Holding je kompanija koja mnogo ulaže u hotelijerstvo. U Novom Beogradu već imamo hotele Crowne Plaza i Holiday Inn, s tim što Crowne Plaza ima toplu vezu sa Sava Centrom, pa je naše interesovanje za ovaj kongresni centar samim tim veće. Nama, kao i svim hotelijerima, već predstavlja problem da dovedemo goste i napunimo sve hotele kojih ima dosta u gradu. Situacija je ista, bilo da pričamo o Falkensteineru, Hyattu, Merriotu, Crowne Plazi, Holiday Inn-u... Mi ne možemo da napravimo velike konferencije za tri ili pet hiljada ljudi iz jednog jednostavnog razloga, a to je nefunkcionalnost postojećeg kongresnog centra, gde leti klima ne radi adekvatno, a zimi se pojavljuju problemi sa krovom i prokišnjavanjem. Zato mi je drago što je aktuelna gradska vlast shvatila neophodnost renoviranja Sava Centra.

Delta Holdingu je uvek primarni motiv bilo renoviranje kongresnog Sava Centra, bez obzira na to ko bi bio nosilac tog projekta i ko bi ušao u to javno-privatno partnerstvo sa gradom. Naravno da kao kompanija imamo želju da mi to uradimo i smatramo da bi ovo partnerstvo bilo jako dobra stvar, jer je Delta kompanija koja sve svoje projekte završava najkvalitetnije i u optimalnom roku.

eKapija: Koliko je Delta Holding spreman da uloži u rekonstrukciju Sava Centra i šta očekujete posle druge faze konkursa u junu?

- Ono što smo zamislili u budućnosti je da rekonstruišemo ceo Sava Centar, da se fasada kompletno promeni, u skladu sa zahtevima i propisima o izgledu objekata sa prethodnom zaštitom, i da u ceo projekat uložimo 25 mil EUR. Nameravamo da uradimo kompletnu modernizaciju Sava Centra kako bi postao kongresni centar u rangu evropskih. Takav objekat će imati veliki broj funkcionalnih sala i u njemu će biti jasno definisane delatnosti, bez svaštarenja, kao što je to slučaj sada kada je centar pun butika, radnjica, šaltera i kancelarija.

Naš cilj je da Sava Centar bude ono što mu je suštinska namena - kongresni centar, ali da svakako ima sve prateće sadržaje, kao što su prvoklasni restorani, restorani brze hrane, nekoliko velikih anchora, što se tiče butika i mode uopšte. Namera nam je da jedan stranac, koji dođe u Beograd prvenstveno zbog posla, nakon dobre konekcije koju sada ima zahvaljujući kompaniji Air Serbia, taksijem dođe do izabranog hotela i u Sava Centru za vreme i nakon obavljenog posla može da nađe sve što mu je potrebno, a da ne mora neizostavno da napušta zgradu. To znači da kupi sebi nešto što mu možda nedostaje, na primer kravatu, ili neki poklončić za porodicu. Tako nešto bi trebalo omogućiti posetiocima kroz sistem tri ili četiri velike robne kuće, a ne onako kako sada izgleda.

eKapija: Šta će rekonstrukcija Sava Centra značiti za glavni grad Srbije i kako bi ovaj kongresni centar trebalo da izgleda u budućnosti?

(Foto: M.Kambić/eKapija)
- Svi me to pitaju - kako će Sava Centar doneti nedvosmislenu korist svima u gradu? I ja to u svakom intervjuu naglašavam - tender je bio javni i sve zainteresovane kompanije su mogle da se prijave. Nije Delta na volšeban način došla do ovog nivoa. Konkurs je bio otvoren, a mi smo kompanija koja želi da uloži novac u ovaj projekat. Kao potpredsednik kompanije želim da naglasim da Delta Holding u ovom javnom tenderu nije imala nikakvu prednost i ne želim da se stvori takav osećaj.

Pravu prednost dobija Beograd, prednost dobijaju svi hoteli, prednost, što je najvažnije, dobija država Srbija, jer će priliv sredstava iz sistema PDV-a u budžet biti mnogo veći. Kroz ovaj projekat otvaraju se mnogo veći obrti za hotele, restorane, taksi službe, aviokompanije i druge servise koji pokrivaju veći priliv gostiju u Beograd. Nije primarna prednost u ovom slučaju za Crowne Plazu, jer Delta Holding ovim projektom omogućava veliku korist svim beogradskim hotelima.

eKapija: Ko su najčešći gosti hotela Crowne Plaza?

- Mi nismo hotel koji među svojim gostima ima mnogo turista. Uglavnom su to poslovni ljudi. Oni dolaze iz mnogo zemalja, ali najviše iz Nemačke, Italije, Amerike i zemalja bivših republika stare Jugoslavije, jer imamo jako mnogo gostiju iz Hrvatske i Slovenije, naravno i iz Bosne i Hercegovine.

eKapija: Šta očekujete u narednom periodu što se tiče posećenosti hotela? Da li ste planirali uvođenje nekih novih sadržaja za goste?

- Nećemo uvoditi nove sadržaje, jer smo zadovoljni nivoom sadašnjih. Ono što ćemo i ubuduće raditi za goste je primarno - nastojaćemo da naš servis, uslugu i odnos prema gostima zadržimo na fantastičnom nivou koji već imamo, što pokazuju i naši rezultati.

Izgradili smo jednu novu salu sa dnevnim svetlom i vrlo atraktivnom pozicijom u hotelu, uskoro ćemo napraviti još jednu, jer su naš prioritet kongresi. MICE turizam je nešto što jako dobro radimo i svoje sadržaje razvijamo u tom smeru. Očekujemo da ćemo nastaviti rad sa veoma visokim zauzećem i visokom prosečnom cenom.

eKapija: Kako ocenjujete trenutnu situaciju u oblasti hotelske industrije u Srbiji? Kakva je perspektiva?

- Naglasio bih da trenutna hotelska situacija u Srbiji nije dovoljno dobra, iako je u Beogradu odlična. Šire gledano, Srbija je zemlja sa premalo hotela, zemlja loše infrastrukture, nedovoljno dobrih puteva i zato nemamo dobru posećenost, iako imamo zemlju koja može da pruži neverovatno mnogo lepote. Primarno je da se poboljša infrastruktura, a da se odmah nakon toga radi na razvoju destinacija. Neke su svakako već razvijene, kao na primer Zlatibor i Kopaonik, ali Srbija može da pruži mnogo više i trebalo bi investirati u dobre hotele i puteve da bi se stranci osećali komforno i da mogu jednostavno da dođu iz Beograda do ostalih mesta u Srbiji.

Što se tiče perspektive za naredni period, u Beogradu sada ima mnogo hotela. Hotelijeri bi trebalo da se drže zajedno, da pokušaju da zajednički povećaju prosečnu cenu u odnosu na druge gradove u regionu. Mi imamo poređenje sa našim hotelom u Ljubljani, InterContinentalom, gde je prosečna cena mnogo veća nego u Beogradu. Tu vidim potrebu da svi hotelijeri ulože napor i rade zajedno, da ne dozvolimo da nazadujemo kao Beograd u odnosu na region.

eKapija: Možemo li očekivati nove investicije Delta Holdinga? Kakvi su planovi za naredni period?

- Delta Holding sprema nove investicije. Na građevinskom zemljištu između Banke Intesa i hotela Hyatt, čuvenoj "rupi", spremni smo da napravimo Delta Centar, gde će se naći hotel InterContinental Beograd i velika poslovna zgrada. U Knez Mihajlovoj smo počeli da gradimo Indigo hotel, koji će biti otvoren sledeće godine. U iščekivanju smo, već dugo, dozvole za Autokomandu, gde je planirana izgradnja najvećeg šoping mola u regionu. U Banja Luci i Varni privodimo kraju gradnju šoping molova koje smo započeli.

Delta će nastaviti da investira. Primat će nam biti investicije u Beogradu, ali to ne zavisi samo od nas, već i od neophodnih dozvola. Nadam se da će Grad imati razumevanja kako bismo mogli da nastavimo da razvijamo različite industrije i zapošljavamo što više ljudi.

Kompletan sadržaj biltena Putovanja kao stil života - Umeće življenja i uživanja pročitajte OVDE.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.