Izvor: Promo | Četvrtak, 26.04.2018.| 15:53
Izdvojite članak Odštampajte vest

Vasa Šegrt, generalni direktor kompanije New Frontier Innova - Budućnost je u pravom digitalnom bankarstvu

Vasa Šegrt
Kompanija New Frontier Innova (NF Innova) nalazi se u samom vrhu kada je u pitanju budućnost mobilnog bankarstva, a zahvaljujući svom iBanking Mobile rešenju prepoznata je i kao lider u IDC MarketScape izveštaju za 2017. godinu. Njeno najnovije dostignuće je ulazak na listu Top 25 pružalaca Fintech usluga magazina CIO Applications Europe.

NF Innova je nedavno imala priliku da se predstavi i na najvećem Fintech skupu u Evropi – Finovate 2018, koji je održan od 6. do 9. marta u Londonu, gde je prikazala svoju visoko inovativnu opti-kanal platformu i neke od naprednih opcija koje pruža, kao što su automatizacija procesa, personalizacija korisničkog iskustva (UX) i chatbot asistent, koji je razvijen u matičnoj kompaniji Saga i potuno je ingtegrisan u okviru iBanking platforme.

O tome šta klijenti danas očekuju, izazovima i rešenjima koja pruža NF Innova i prednostima koje može da ponudi svojim korisnicima u odnosu na konkurenciju, razgovarali smo sa Vasom Šegrtom, generalnim direktorom (CEO) kompanije NF Innova.

eKapija: Nedavno ste ušli na listu Top 25 pružalaca Fintech usluga magazina CIO Applications Europe. Čime je NF Innova zaslužila ovo priznanje i gde je trenutno fokus vašeg poslovanja?

- NF Innova je članica New Frontier grupe iz Beča u Austriji i vodeći je pružalac digitalnih bankarskih rešenja sa sedištem u Srbiji. Naše poslovanje je fokusirano na razvoj i primenu omni-kanal platforme, uz internet i aplikacije za mobilno bankarstvo i raznovrsna rešenja za partnerske ekosisteme. NF Innova se snažno fokusira na digitalno bankarstvo time što predvodi transformaciju današnjih vodećih finansijskih institucija svojom inovativnom iBanking platformom.

Zajednička korist ostvaruje se kroz samousluživanje (self-service) putem različitih kanala komunikacije, trenutno izvršavanje i strateški konsalting tokom procesa transformacije kompanije, smanjenje unutrašnjih poslovnih troškova i povećanje prihoda klijenta. To nije samo prazna priča. Naša postignuća prepoznao je jedan od vodećih svetskih pružalaca usluga tržišnog obaveštavanja i savetovanja – IDC MarketScape 2017, koji je našu kompaniju video kao lidera u razvoju mobilnih bankarskih rešenja zahvaljujući iBanking Mobile rešenju, a nedavno nas je i magazin CIO Applications Europe svrstao na listu 25 najboljih pružalaca Fintech usluga.

eKapija: Kako biste objasnili pojam pravog digitalnog bankarstva?

- Svedoci smo revolucije koja se već dogodila u smislu toga šta korisnici očekuju od tehnologije. Svi mi moramo da naučimo kako da odgovorimo na potrebe klijenata na prikladan način, onako kako oni to očekuju. U suštini, pravo digitalno bankarstvo za nas podrazumeva rešenja usmerena ka klijentu koja pružaju najpogodnije bankarske usluge na svakom postojećem kanalu, uzimajući u obzir okruženje koji taj kanal podrazumeva. Dakle, ne radi se o pukom kopiranju rešenja, već o rešenjima prilagođenim određenom kanalu.

S druge strane, sve to može da bude pomalo teško za banke. Jednostavne promene korisničkog interfejsa nisu dovoljne. To može da bude kratkoročno rešenje, ali se brzo shvati da tu nema vrednosti za krajnjeg korisnika i da se ne postižu željeni rezultati. Podaci se gomilaju, a vi nemate sredstva da se nosite s tim. Sa naše tačke gledišta, pravo digitalno bankarstvo jeste strateški pristup koji podrazumeva fleksibilan back-end sistem koji može da podrži česta unapređenja front-end dela, automatizaciju procesa i digitalne proizvode prilagođene online bankarstvu. Za većinu banaka to može biti težak zadatak, ali ta transformacija će ih učiniti spremnijim da odmah odgovore na potrebe klijenata, u pravom trenutku i kroz pravi kanal.

eKapija: Na koji način novi igrači i regulativa utiču na tradicionalne banke?

- Bankarska industrija se transformiše, a novi igrači unose revolucionarne novine u finansijsku industriju, čak više nego prethodnih godina. Jednu struju čine nefinansijske kompanije iz drugih oblasti, poput Fejsbuka, Amazona, Ubera i Gugla, a druga se sastoji of Fintech kompanija, a i jedni i drugi žele da kombinuju proizvode koje nude sa finansijskim uslugama i proizvodima. Korisnici očekuju da se sve dešava trenutno, tradicionalne banke još uvek mere vreme u danima, mesecima i godinama, dok Fintech kompanije sve obavljaju za nekoliko sekundi ili minuta.

Međutim, pozicija tradicionalnih banaka uopšte ne mora da bude loša. One imaju najveću bazu klijenata i, što je još važnije, imaju poverenje korisnika koje su gradili godinama. Njihov uspeh zavisi od toga kako će pristupiti tim korisnicima u budućnosti i kako će održati to poverenje, kako će iskoristiti taj potencijal. Uz PSD2 regulativu, banke će biti primorane da omoguće pristup korisničkim podacima, uz prethodnu saglasnost korisnika, kroz javne API interfejse, što će potpuno promeniti finansijsku industriju kakva je danas. Tu u priču ulaze Fintech kompanije, jer su one u stanju da pomognu bankama da preokrenu svoje poslovanje kroz platforme koje nude.

eKapija: Kako rešenja koja nudi NF Innova pružaju podršku tradicionalnim bankama?

- Naša rešenja mogu da pomognu tradicionalnim bankama da zauzmu centralnu poziciju u ovom novom ekosistemu partnera i da budu nezamenljive u pružanju svakodnevnih usluga svojim klijentima, umesto da budu običan bankarski servis. Mi možemo da pomognemo bankama u integraciji API sistema i postojećih baza korisnika i da im omogućimo plasiranje partnerskih proizvoda kroz njihove sopstvene kanale, time stvarajući vrednost za potrošače (customer value) na kanalima banaka. To će ih učiniti poželjnim partnerima u budućim poslovnim odnosima sa Fintech i drugim kompanijama iz različitih industrija. Banke, dakle, moraju da reaguju i da se brzo menjaju da bi mogle da sarađuju sa ovim dobavljačima. Fokus će biti na velikim i kompleksnim setovima podataka (Big Data) i kako se oni mogu iskoristiti, zatim na naprednoj analitici, veštačkoj inteligenciji, core i cloud banking-u i digitalnom iskustvu korisnika. Banke mogu da izvuku korist iz predstojećih promena u regulativi ako sarađuju sa novim igračima. Sada kada su Amazon i Uber otvoreno počeli da traže partnere u bankarstvu, krajnje je vreme da i banke unaprede svoje poslovanje.

eKapija: Kakvu korist vaše rešenje pruža vašim klijentima i njihovim krajnjim korisnicima?

- Današnji korisnici žele rešenja koja im olakšavaju život i očekuju da ona budu dostupna na svim uređajima koje koriste i da budu prilagođena tim uređajima. Sa sigurnošću mogu da kažem da mi pružamo rešenja orijentisana ka korisniku, koja mu olakšavaju poslove sa bankom. Sa strane korisnika, mi obezbeđujemo personalizovano korisničko iskustvo (UX) u smislu odabira opcija za svaku ciljnu grupu – od najzahtevnijih korisnika do kompanija i običnih građana, kao i u smislu kanala komunikacije. Svim tim se lako upravlja preko admin panela i nije potrebno dodatno programiranje. Takođe, naša platforma omogućava neometano prebacivanje sa kanala na kanal, što dozvoljava korisniku da koristi različite uređaje tokom određenog procesa, a da ne poremeti tok radnje koja se izvršava.

Naša platforma podrazumeva centralizovanu administraciju što bankama daje mogućnost da sa jednog mesta upravljaju svim kanalima komunikacije i ostvare konzistentnu komunikaciju na svakom od njih, dostavljajući pravu informaciju u pravo vreme. To se, na primer, odražava u geolokacijskom servisu, koji omogućava da se korisnicima ponudi odgovarajući proizvod zavisno od lokacije na kojoj se nalaze. To znači da, ako se korisnik nalazi u šoping centru, šalje mu se personalizovana poruka koja ga obaveštava da može da ostvari popust ako kupuje kreditnom karticom određene banke, koja je deo ekosistema te banke. Ovo pogoduje svim uključenim stranama: korisniku, trgovcu i banci, jer svi ostvaruju željeni cilj – jeftiniju kupovinu, prodaju proizvoda, korišćenje kartice. Da bi banka brzo reagovala i pružila odgovarajući proizvod, procesi koji se odvijaju u pozadini treba da budu automatizovani, a proizvodi treba da budu prilagođeni internetu, što je još jedna prednost naše platforme.

eKapija: NF Innova kroz svoju platformu nudi i upravljanje ličnim finansijama?

- Tako je, naše rešenje podrazumeva chat bot rešenje i alat za upravljanje ličnim finansijama, koji korisnicima pomažu u nalaženju informacija i upravljanju budžetom. Sve to pokreće naša visoko inovativna omni-kanal platforma koja podrazumeva centralno skladištenje podataka prikupljenih sa svakog kanala, sinhronizaciju kanala i centralizovanu administraciju, što obezbeđuje brz odgovor, tako da, ako korisnik napravi promenu na jednom kanalu, ta informacija istovremeno postaje dostupna na svim drugim kanalima.

eKapija: Ko su vaši klijenti?

- Uspostavili smo partnerstva sa vodećim bankarskim institucijama u Evropi, a planiramo da proširimo poslovanje na Bliski istok, Afriku i Severnu Ameriku. Predmet ovih partnerstava jeste implementacija i kontinuirano unapređenje naše omni-kanal platforme. Uveli smo internet i mobilna bankarska rešenja za sve ciljne grupe – građane, privatne klijente i kompanije, zavisno od onoga što određenoj banci treba u tom trenutku. Banke sa kojima sarađujemo u Srbiji su Raiffeisen banka, Banca Intesa, Societe Generale, AIK banka i Piraeus banka, a tu je i 14 banaka sa područja EU, Rusije, jugoistočneEvrope i Bliskog istoka.

eKapija: Kakvi su planovi kompanije NF Innova za budućnost?

- Već smo počeli da širimo poslovanje van Evrope, a planiramo da se širimo globalno. Smatramo da su naša rešenja i proizvodi dostigli zrelost i kvalitet koji ih čine pogodnim za najistaknutije klijente na najrazvijenijim tržištima. To je i potvrđeno prošle godine, tokom koje smo dobili sve značajnije tendere na EMEA području (Evropa, Bliski istok i Afrika), gde su ponuđači bili vodeći pružaoci usluga u ovoj industriji. Uz to, nastavićemo da inoviramo i unapređujemo svoja rešenja, u skladu sa nadolazećim trendovima u finansijskoj industriji (PSD2, otvoreno bankarstvo, blockchain, AI...).

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.