NavMenu

Olaf Koch, predsednik upravnog odbora Metro AG - Fokus kompanije na preduzetnicima

Izvor: N1 Nedelja, 25.02.2018. 13:40
Komentari
Podeli
Olaf Koch, predsednik upravnog odbora kompanije Metro (Foto: YouTube/screenshot)Olaf Koch, predsednik upravnog odbora kompanije Metro
Olaf Koch, predsednik upravnog odbora kompanije Metro, za Infobiz govorio je o poslovanju u Srbiji, ciljevima i budućim planovima, podršci za preduzetnike i vlasnike hotela, restorana i kafea i digitalizaciji.

Kompanija Metro posluje u 35 zemalja širom sveta i zapošljava 150.000 ljudi. Na svetskom tržištu opstaju već pet decenija. U Srbiji imaju više od 400 dobavljača, čiji proizvodi zadovoljavaju međunarodni standard kvaliteta.

- U Srbiji kao i u drugim zemljama, fokus je na preduzetnicima, oko 60% preduzetnika sarađuje sa trgovinama poput nas, pa Metro tu nalazi svoje mesto na srpskom tržištu. Ali i u sektoru ugostiteljstva, koji brzo raste i razvija se - rekao je Koch.

On se osvrnuo i na organizaciju Dana sopstvenog biznisa.

- Metro nastoji da bude šampion nezavisnog preduzetništva, malih firmi, vlasnika restorana. Možda ćete pitati zašto, ali zapravo je to divljenje prema milionu malih preduzetnika, koji su heroji u svom poslu, i svakodnevno nam pružaju različite usluge. Želimo da skrenemo pažnju na njihovu ulogu u ekonomiji, društvu, kulturi življenja. Mi tog dana otvaramo za njih sve kanale kompanije za reklamiranje - kaže Koch.

Dodao je da kompanija posebno izdvaja saradnju sa vlasnicima hotela, restorana i kafea.

- Mi nudimo vlasnicima hotela, restorana i kafea, dobre i kvalitetne proizvode, stručnu pomoć, isporuku. Metro Srbija je 2013. godine otvorila HORECA centar, gde obučavamo buduće kuvare, ali i nudimo stručno usavršavanje onima koji već imaju iskustvo. Njihov uspeh je i uspeh našeg posla, to je model rada u Metrou - kaže predsednik upravnog odbora te kompanije.

Kompanija Metro ima i Akcelerator koji podržava mlade startapove.

-
Ima mnogo talentovanih mladih ljudi, ali nemaju svoje firme da bi plasirali IT rešenja. Akcelerator kao platforma zapravo ne finansira, nego im pomaže da od ideje dođu do biznisa. Za nekoliko nedelja otvaramo konkurs za sredstva kojima će se finansirati dobre ideje. Zato pozivam sve koji imaju dobre ideje da se prijave na konkurs - istakao je Koch.

Dodaje da su shvatili da su digitalna rešenja dobra za vlasnike restorana.

- Četiri godine smo analizirali kako da spojimo IT rešenja sa uslugama u hotelima, restoranima i kafeima. Shvatili smo da su digitalna rešenja dobra za vlasnike restorana. Probali smo to u pet gradova i svi su rekli da je pun pogodak. Pomogli smo im da imaju više posetilaca, da održivo posluju i smanjili troškove poslovanja. I u Srbiji ćemo za nekoliko meseci početi da nudimo niz digitalnih rešenja u početku besplatno, veb sajt, rezervaciju stola na primer - kaže Koch.

Ističe da je u Srbiji dobro obrazovanje.

- Upoznao sam i naše mušterije, poslovne partnere, postoji ta strast i posvećenost poslu. Kako privlačimo najbolji kadar? Nudimo pristup poslovanju u međunarodnim okvirima, radimo dobre stvari za jedno društvo, podržavamo preduzetništvo, a zaposlenima poručujemo - ako imate dobre i hrabre ideje, dođite i radite za nas - zaključuje Olaf Koch.

Govoreći o tome da su radnici u sektoru trgovine loše plaćeni, Koch kaže da misli da je kompanija konkurentna sa platama.

- Mislim da smo konkurentni, kada se uporedimo sa drugima, nudimo i razne povoljnosti zaposlenima, ali je važna i mogućnost međunarodne karijere i stalnog usavršavanja - kaže on.

Kaže da se u Srbiji beleže pozitivne promene i rast.

- Svako tržište je i lako i teško - sve zavisi od ljudi, odnosno od toga kako su na lokalnom nivou osmislili rad kompanije. Davno su prošla vremena kada se iz sedišta kompanije u Nemačkoj kreirao model poslovanja u drugim zemljama. Metro Srbija je srpska firma, njome rukovode ljudi odavde, koji su posvećeni poslu, i imaju viziju kako voditi posao ovde - ističe Olaf Koch.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.