NavMenu

Klod Kolaro, Oracle Srbija i Crna Gora - Porodični konsenzus

Izvor: Ekonomist magazin Ponedeljak, 27.10.2008. 22:43
Komentari
Podeli
(Foto: lična arhiva)

Sedeći u kancelariji, Klod Kolaro je čuo kako njegovog kolegu obaveštavaju da je dobio otkaz.

Sledećeg sekunda kada je ponovo zazvonio telefon, ovaj direktor kompanije Oracle za Srbiju, Crnu Goru i Bugarsku obavešten je da je radno mesto koje je do tada pripadalo njegovom vrlo bliskom poslovnom saradniku dobio upravo on. Sada, kada je tek zakoračio u petu deceniju života, Kolaro je naučio da ovakve poslovne odluke ne doživljava lično.

Pre 11 godina, tek što je počeo svoju poslovnu karijeru u Oraclu, najvećoj firmi na svetu koja se bavi softverskim rešenjima, priznaje da mu ostavljanje po strani emocija nije polazilo za rukom. Da li je to stvar iskustva, samopouzdanja, ili sazrevanja, ni sam ne ume da objasni. Zna samo da je u jednom trenutku osetio snagu da se posveti sebi. Seća se da mu je još pre nekoliko godina kolega govorio da takve stvari dolaze same od sebe.

Da su se i kod njega kockice na pravi način složile prepoznaje po tome što, kako kaže, poslovnim problemima više ne dozvoljava da prekorače vrata njegovog stana. Priznaje da se za ovakav stav izborio upravo zbog toga što misli da nije fer žrtvovati porodicu zbog karijere. “Shvatanje po kome se posao stavlja ispred svega totalna je zabluda, jer porodica, prijatelji, to je prava stvar“, kategoričan je Kolaro, koji tvrdi da je sve ostalo na drugom mestu. Upravo zbog toga, dilema koja mnogim uspešnim poslovnim ljudima stvara velike muke, a odnosi se na odluku da li prihvatiti povoljnije ponude nekih drugih kompanija, za ovog rodom Beograđanina, danas je sasvim jednostavna. Jer, o ponudama prosuđuje nakon dogovora sa svojom porodicom.

Raskrsnice

Činjenica da u donošenju odluka ima jak oslonac iza sebe, ne znači da se Kolaro nije namučio našavši se na nekim životnim raskrsnicama. Zvuči banalno, ali mu se, kako kaže, ponekad učini i problematična dilema da li da sebe definiše kao Srbina ili Francuza, s obzirom na to da u njemu ima i jedne i druge krvi. Naime, njegova majka je Srpkinja koja je poreklom sa Korčule, a otac Francuz. Upoznali su se i venčali u Beogradu, u kome je Kolaro rođen i gde sada živi. Kada, međutim, shvati da je teško “nositi balast pripadnika samo jedne nacionalnosti“, Kolaro tvrdi da ipak odustaje od definisanja sopstvenog nacionalnog identiteta. Jer, u krajnjoj liniji, siguran je da takvim stvarima ne treba pridavati veliki značaj.

Međutim, još kada je otpočeo karijeru u Oraclu, vrlo brzo se, kako kaže, našao pred dilemom da li da ostane u Srbiji ili da je napusti. Kada je počelo bombardovanje, ova svetska kompanija povukla se iz Srbije. „U tom trenutku, spletom čudnih okolnosti otvorila mi se šansa da se nađem na poziciji country menadžera u Bugarskoj. To je bio veliki izazov za mladog čoveka poput mene da vodi jednu zemlju koja je tada već bila pred ulaskom u Evropsku uniju“, ističe Kolaro.

Druga velika dilema za ovog tada veoma mladog poslovnog čoveka, bila je da li da se bavi softverom ili menadžmentom. Bio je svestan da mora da prelomi da li želi da se bavi inženjerskim poslom u kome su dva i dva uvek četiri ili biznisom, u kome ne samo da dva i dva znaju da budu i pet, već kako kroz smeh kaže, vrlo su česte situacije bez rešenja. Uzevši kao glavni adut improvizaciju, Kolaro se odlučio za drugu opciju. Da u biznisu uspeva, dokaz je taj što se od pre dve godine nalazi na čelu pomenute kompanije ne samo u Bugarskoj, već i u Srbiji i Crnoj Gori.

Međutim, tle kojim on rukovodi previše je trusno da bi mogao bilo šta predvideti. Kolaro ističe da se iz tog razloga u najvećoj meri i služi improvizacijom. Međutim, kada na kraju nedelje dođe red da se saopšte podaci o poslovanju kompanije, improvizacija nestaje, i kako Kolaro kaže, rezultat mora biti krajnje egzaktan. Ovaj deo za njega je i posle dosta godina bavljenja istim poslom vrlo stresan. „Čini mi se da kada bi mi oduzeli taj pritisak koji mi daje adrenalin, ne znam kako bih opstao“, ističe on.

Loš pedagog

Iako pozicija na kojoj se nalazi predstavlja jak argument da mu posao ide za rukom, Kolaro kaže da ne može da se pohvali svojim pedagoškim sposobnostima kada je reč o vaspitavanju svoje petogodišnje ćerke Sofije. Kaže da ju je dosta razmazio. S obzirom na to da najveći deo nedelje provodi putujući, smatra da je logično što mu je pripala neslavna titula lošeg pedagoga.

„Kada sam nekoliko dana zaredom u kući, osetim promenu u njenom ponašanju, jer postajemo mnogo bliskiji. Ali, kada na nekoliko dana otputujem, pri povratku moram ponovo da se izborim za njenu naklonost“, kroz smeh objašnjava Kolaro. Kaže da se posmatrajući neke njene postupke, priseća svojih dečačkih dana. Pamti da je i on bio prilično nemirno dete. Kaže da ga i ćerka vrlo često tera da joj priča neke zanimljive doživljaje iz detinjstva.

Kolaro pamti situacije kada je još pri polasku u osnovnu školu izmišljao brojne razloge da bi otišao da gleda utakmice. „Sećam se da sam dobio besplatne karte za utakmicu Zvezda - Vojvodina, a mama mi nije dala da idem na Marakanu. Pod izgovorom da idem da kupim hleb, otišao sam na utakmicu i nije me bilo tri sata“, seća se Kolaro svog ranog detinjstva, kao i trenutka kada je posle utakmice došao kući i „loše se proveo“.

Da je uvek voleo sport, pa i danas govori i to što je u Crvenoj zvezdi sedam godina trenirao košarku. Kada je, kako kaže, tim počeo da predvodi novi trener, Kolaro je odlučio da napusti klub i povuče se iz košarke. Ni sada, dok o tome priča, nije mu jasno zbog čega je ovako postupio. Kaže da je umesto što se povukao, jer ga novi trener nije podržao u trenutku kada je kao igrač upao u krizu, trebalo da nastavi da se bori u nekom drugom klubu.

To je jedina stvar u životu zbog koje žali. Smatra da je bio talentovan i da nije sebi smeo da dozvoli da tako bezobzirno propusti veliku životnu šansu. Ipak, ako u tom trenutku nije prepoznao košarku kao vrata kroz koja će zakoračiti u svet, znači da ta vrata ipak nisu bila ona kroz koja je trebalo da to učini. Ističe da je sasvim slučajno zatvorivši pred sobom jedna vrata, širom otvorenih očiju odškrinuo druga. Put kojim trenutno ide ono je što je uvek priželjkivao.

poziv na pretplatu na - www.emportal.co.rs

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.