Izvor: eKapija | Utorak, 19.12.2017.| 15:26

Nikos Veropoulos, vlasnik kompanije Veropoulos - Verovali smo u Srbiju i pre 15 godina, nastavljamo da ulažemo

Nikos Veropoulos
Kompanija Veropoulos u Srbiji posluje već 15 godina, a kako za portal eKapija podseća vlasnik Nikos Veropoulos, bila je prvi strani maloprodajni lanac koji je kupio zemljište u Srbiji nakon 2000. godine.

- Osnovali smo kompaniju u Srbiji 2002. i bili smo prvi koji su verovali u investiranje u ovu zemlju, u vreme kada su drugi na nju zaboravili i izbegavali je - kaže Veropoulos.

Danas ova porodična kompanija, osnovana u Atini 1973. godine, u Srbiji ima nekoliko prodajnih objekata i namerava da se i dalje širi.

O rezultatima u prethodnih 15 godina u Srbiji i planovima za naredni period, razgovarali smo sa vlasnikom i direktorom kompanije, Nikosom Veropoulosom.

eKapija: Upravo obeležavate 15 godina poslovanja u Srbiji. Koliko ste zadovoljni ostvarenim u proteklom periodu?

- Veoma sam zadovoljan sa naših 15 godina rada ovde. Naš dolazak u Srbiju nakon promena 2000. godine bio je planirana odluka i nismo došli sa malom investicijom, već sa željom da uložimo mnogo novca i ostanemo dugo.

Iskreno, mnogi konkurenti u Grčkoj su nam se smejali u to vreme. Sada oni plaču, a mi se smejemo. Naravno, želeli bismo da imamo više otvorenih radnji ali razlog tome nije ovo tržište već grčka kriza koja nas je učinila veoma opreznima u našim planovima.

eKapija: Poslovanje u Grčkoj prodali ste pre dve godine. Koliko je ta odluka bila značajna za kompaniju i koliko vam je pomogla kada je poslovanje na preostalim tržištima u pitanju?

- Mi smo odavno bili svesni problema u Grčkoj i odlučili smo da na vreme naš posao proširimo i u inostranstvu. Prodaja grčkog segmenta našeg poslovanja nije bila lak, ali je bila mudar potez.

Uostalom, dala je rezultat koji se vidi u poslovanju na dva tržišta na kojima smo i dalje prisutni. Uspeh u Srbiji i Makedoniji nije slučajan, već je došao kao proizvod dodatnog fokusiranja i detaljnijeg pristupa. U ove dve zemlje smo ukupno, tokom 2016, imali 110 mil EUR prometa u 17 prodavnica. Površina prodajnog prostora iznosila je oko 52 hiljade kvadrata, a kako smo vlasnici gotovo svih prodajnih objekata, vrednost svih nekretnina i opreme u njima prevazilazi 100 mil EUR.

Nema mnogo kompanija koji imaju ovakav odnos između prometa i vrednosti imovine.

Kada je ova godina u pitanju, očekujemo oko 124 mil EUR prometa, a godinu završavamo sa 1.600 zaposlenih, 20 radnji i 58 hiljada kvadrata prodajnog prostora.

eKapija: Kakva je tržišna pozicija Veropoulosa u Srbiji?

- Rekao bi da ni u Srbiji niti u Makedoniji, na dva tržišta na kojima danas poslujemo, nismo ni veliki ni mali.

Ono što nas razlikuje od drugih, ipak, jeste to što kod nas vlasništvo ima "lice i prisutnost" u Srbiji. Možda nismo veliki kao ostali multinacionalni lanci, ali smo prepoznatljivi i odlučni da istrajemo.

Veropulos je u Srbiji izgradio dva brenda – markete Super Vero, kojih ima ukupno šest, i četiri prodavnice igračaka Jumbo.

Konstantan rast prometa koji beležimo bio je malo usporen u Srbiji poslednjih meseci zbog radova u Beogradu koji su praktično "odsekli" našu prodavnicu u Zira centru. Međutim, sada su oni gotovi, te očekujem da se sve ubrzo vrati u normalu.

eKapija: Koliko je kompanija Veropoulos do sada investirala u Srbiji i koliko ljudi zapošljavate?

- Danas u Srbiji zapošljavamo 549 ljudi. Interesantno je da sam ja jedini stranac u kompaniji, ukoliko ne računamo trojicu Makedonaca koji ovde u Srbiji i Veru rade već duže od 12 godina.

Za ovih 15 godina u Srbiji smo uložili u zgrade i opremu 49 mil EUR. Od toga, prošle godine je uloženo oko 1,5 miliona, a ove dodatni milion.

Ipak, mi ne ulažemo samo u zgrade i opremu. Najvažnija investicija je u dobru uslugu, u povoljne cene i druge pogodnosti za kupce. Od januara do oktobra, po različitim osnovama, ukupno smo odobrili više od 228 miliona dinara popusta.

Cilj nam je da kupcima pružimo uslugu u koju mogu imati poverenja, da i naši dobavljači i partneri mogu imati poverenja u nas, da plaćamo svoje obaveze na vreme i da budemo ekonomski zdrava kompanija.

eKapija: Grčka je omiljena destinacija mnogih srpskih turista, pa su oni i prilično upoznati sa proizvodima iz vaše zemlje. Kolika je prednost za Vero to što u ponudi ima različite grčke proizvode, koje naši građani nemaju prilike da kupe na drugom mestu?

- Ponosni smo na to što smo grčka kompanija, ali ne želimo ni da se samo tako prezentujemo, već pokušavamo da vodimo maloprodajni biznis onoliko dobro koliko je to moguće, bez obzira na to da li smo iz Grčke ili neke druge zemlje.

Sa druge strane, dugogodišnje iskustvo nam svakako daje znanje koje proizvode treba izabrati za ukus srpskih kupaca, vašu kuhinju i kulturu. Uostalom, sve što smo do sada uvezli iz Grčke, uspešno je prihvaćeno.

eKapija: Beograd je nedavno dobio i četvrtu prodavnicu Jumbo. Koliko ste zadovoljni njihovim učinkom?

- Od 2016. godine otvorene su četiri Jumbo prodavnice, specijalizovane za igračke, kancelarijsku opremu, proizvode za decu i ukrašavanje kuće. U pitanju je veoma uzbudljiv koncept koji je, uprkos konkurenciji, od sada ostvario sjajne rezultate.

eKapija: Kakvi su planovi za naredni period? Hoće li se Vero širiti i van Beograda?

- Svakako da planiramo dalji rast, kako organski tako i kroz otvaranje novih objekata kako se budu ukazivale povoljne prilike i dobre lokacije za investiranje. Naravno, veliki deo naših planova odnosi se na renoviranje već otvorenih prodavnica.

Kada je reč o širenju, srpsko tržište može se posmatrati kao dva odvojena dela - Beograd i ostatak Srbije.

Konkurencija u Beogradu je na evropskom nivou. Radi se o teškom i veoma kompetitivnom tržištu i morate biti zaista dobri da biste se na njemu izborili za svoj deo kolača.

Ostatak Srbije je takođe važan, ali su i prihodi i navike kupaca ipak drugačiji, pa je neophodno dobro poznavati prilike, kako bi se i tamo uspelo.

eKapija: Lidl tokom 2018. otvara svoje objekte u Beogradu, od kojih će barem jedan biti u neposrednoj blizini vaše radnje. Mislite li da na tržištu ima prostora za nove igrače?

- Lidl je još jedan, nešto drugačiji konkurent. Ipak, mislim da bi konkurencija trebalo više da se brine zbog nas.

eKapija: Koliko savremene tehnologije i digitalizacija utiču na navike i ponašanje kupaca pa, samim tim, na promene poslovnih modela?

- Digitalizacija i onlajn kupovina su danas zaista u trendu.

Ipak, mišljenja sam da, iako dobro zvuči i treba je imati kao opciju, ona u maloprodaji svoj pravi rezultat može da pruži tek na tržištima i u gradovima koji su gusto naseljeni i gde većina građana mnogo radi i nema mnogo slobodnog vremena.

To je nešto što karakteriše velike gradove Evrope, finansijske centre, dok je u gradovima kao što je Beograd ili kao što je Atina deo tržišta koji bi zaista koristio takvu vrstu usluge i dalje mali.

eKapija: Vero je porodična kompanija. Koliko je bilo teško održati porodični biznis kroz smenu generacija?

- Naše poslovanje je rezultat duge porodične istorije u ovom biznisu, još od 1973. godine. I dalje smo fokusirani na ono što radimo, znamo šta znamo, radimo to što znamo i volimo to što radimo. I uvek stremimo inovacijama i napretku i ne zadovoljavamo se postignutim rezultatima.

Kompanija Veropoulos danas ima dva vlasnika. Uz mene, tu je i moj nećak Stratis i mi smo treća i četvrta generacija iz porodice koja je vodi.

Mnogo puta vam tokom karijere može biti ponuđeno dosta novca da prodate svoj biznis i tad se nađete na raskrsnici - prodati i uživati u zarađenom ili nastaviti poslovanje po starom. Te raskrsnice se pojavljuju u svakoj generaciji i na njima je da odaberu svoj put.

To je težak posao koji, jednostavno, morate voleti, a ja još uvek želim da ga radim.

Miloš Vlahović
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.