Izvor: eKapija | Četvrtak, 14.12.2017.| 14:20
Izdvojite članak Odštampajte vest

Tomasz Niegodzisz, ambasador Republike Poljske u Beogradu - Srbija je za Poljsku najvažniji ekonomski i trgovinski partner u regionu

Tomasz Niegodzisz
Poljski investitori zainteresovani su za investicioni potencijal Srbije, kaže u razgovoru za eKapiju Tomasz Niegodzisz (Tomaš Njegođiš), ambasador Republike Poljske u Srbiji, i podseća na važnu ulogu Srbije u regionu, kao i na sporazume o slobodnoj trgovini koje je Srbija potpisala sa brojnim zemljama.

Srbiju, objašnjava, Ambasada predstavlja "kao zanimljivo tržište, ukazujući kako na pozitivne aspekte buduće moguće saradnje, tako i na poteškoće sa kojima se mogu susresti preduzetnici".

Ambasador Niegodzisz istovremeno nudi i pomoć i iskustva svoje zemlje u transformaciji Srbije u dinamičnu i stabilnu ekonomiju, a poziva i investitore iz Srbije da razmotre Poljsku kao moguću destinaciju za nova ulaganja.

eKapija: Kakvo je aktuelno stanje ekonomskih i političkih odnosa između naše dve zemlje?

- Srbija je za Poljsku najvažniji ekonomski i trgovinski partner u regionu. Ipak, potencijal naše ekonomske saradnje još nije u potpunosti iskorišćen. Ekonomska razmena dve zemlje je na visokom nivou i stalno raste, a od 2010. godine povećala se više nego dvostruko. Prema poljskim statističkim podacima, međusobna trgovinska razmena je 2016. dostigla vrednost od 952,5 mil EUR, dok se od januara do avgusta 2017. godine povećala za dodatnih 18%.

I politički odnosi su veoma dobri, što potvrđuju intenzivirani kontakti.

Na marginama poslednjeg samita premijera Kine i Centralne i Istočne Evrope u Budimpešti, sastale su se premijerka Republike Srbije Ana Brnabić i premijerka Republike Poljske Beata Šidlo, a u novembru je u Varšavi održan i drugi sastanak Poljsko-srpske zajedničke komisije za ekonomsku saradnju, na kojem je razmotrena saradnja u oblastima kao što su saobraćaj, poljoprivreda, trgovina i investicije.

eKapija: U proteklom periodu često su organizovani i poljsko-srpski poslovni forumi. Koji su konkretni rezultati ovih susreta?

- U proteklih nekoliko godina poslovni forumi su se održavali jednom godišnje, a najočigledniji efekat je prezentacija mogućnosti saradnje obeju strana i ohrabrenje da se saradnja razvija. Često o efektima takvih susreta saznajemo nakon dužeg vremenskog perioda, primećujući nove poljske firme koje ulaze na srpsko tržište.

Poljske firme uočavaju potencijal Srbije i izvan ranije definisanih poslovnih puteva, pa su tako u industriji odeće i obuće prisutne marke Reserved, CCC, 4F. Na srpskom tržištu dostupna je takođe kozmetika poljskih brendova: Ziaja, Inglot, Eveline, Dr Irena Eris.

(Foto: ASDF_MEDIA/shutterstock.com)
eKapija: Poljski Orbis je nedavno otvorio hotel u centru Beograda, GTC nastavlja investicije kroz izgradnju tržnog centra, Solaris promoviše svoje autobuse... Koliko su poljski investitori zainteresovani da ulažu u Srbiju?

- Poljski investitori su zainteresovani za investicioni potencijal Srbije, imajući u vidu ulogu vaše zemlje u regionu, ali i sličnost po strukturi naših ekonomija.

Puno primljene pošte, česti telefonski upiti, kao i aktivnosti specijalizovanih firmi koje pružaju usluge istraživanja tržišta i informisanja o poslovnom potencijalu, svedoče o tom interesovanju.

Već godinama su na srpskom tržištu prisutne brojne poljske kompanija, kao što su Rafako, Tele-fonika (vlasnik Fabrike kablova u Zaječaru), Pol-Mot i Asseco.

Tokom pomenutog susreta naših premijerki, istaknuta je potreba za intenziviranjem ekonomske saradnje, uključujući povećanje poljskih ulaganja u oblasti rudarstva i energetike, mašinske i namenske industrije, turizma, i povećanje saradnje između malih i srednjih preduzeća u obe zemlje.

eKapija: Koje su oblasti najzanimljivije poljskim kompanijama? Gde je najveći prostor za saradnju?

- Kompanije zainteresovane za srpsko tržište dolaze iz različitih sektora. Tu su teška industrija, agro-prehrambena i medicinska industrija, industrija zelenih tehnologija i druge.

Primećujemo i interesovanje poljskih preduzeća za farmaceutski sektor u Srbiji, zatim agro-prehrambeni sektor, preradu povrća i voća, sektor poljoprivredne mehanizacije, te sadnje voća.

Istovremeno, i Poljska može biti sve interesantnije tržište za Srbiju. Poljska ekonomija je šesta ekonomija u EU, a BDP po glavi stanovnika je skoro 70% proseka EU. Poljska je u 2016. napredovala na Doing Business listi Svetske banke i zauzela 25. mesto.

Prema prognozama Narodne banke Poljske i Evropske komisij,e pretpostavlja se da će ekonomski rast u Poljskoj 2017. godine iznositi 4,2% BDP. Dakle, naša ekonomija je stabilna, a poslovno okruženje pogoduje stranim preduzetnicima i investitorima. U našoj zemlji deluje i Poljska agencija za investicije i trgovinu, čiji je jedan od zadataka ekonomska promocija Poljske, ali i kontakti sa inostranim kompanijama zainteresovanim za ekonomsku aktivnost u Poljskoj.

eKapija: Koje su najveće prednosti Srbije kada je reč o privlačenju investicija? U kojim, pak, oblastima ima prostora za napredak?

- Srbija je zemlja sa velikom regionalnom tradicijom koja ima snažne ekonomske veze sa svojim susedima. Drugi važan aspekt su sporazumi o slobodnoj trgovini, koje je Srbija zaključila. Postoje i mnogi drugi pozitivni aspekti, a u slučaju Poljske svakako u prilog ide i relativno mala udaljenost između naših zemalja, saobraćajna infrastruktura, kao i sličnost jezika i kultura.

Zbog svog geografskog položaja, i ne samo toga, Srbija poseduje takođe izvrsne prehrambene proizvode, kojih sam i ja lično ljubitelj.

eKapija: A šta se može popraviti?

- Ne bih da delim savete, ali iz perspektive naših preduzetnika sigurno su često problematični ne baš uvek jasni pravni propisi. Imamo razumevanja i za situacije u kojima investitori, zainteresovani za ulazak na tržište, imaju veća očekivanja nego što su mogućnosti ovdašnjih privatizovanih preduzeća.

(Foto: Andrei_R/shutterstock.com)
Slična situacija se odvijala i u Poljskoj tokom vremena naše transformacije, kada su očekivanja spoljnih partnera bila veća od mogućnosti poljskih preduzeća. Ipak, uspeli smo to da prebrodimo, a poljska ekonomija je sada dinamična i stabilna.

eKapija: Poljska se smatra zemljom koja je najbolje iskoristila fondove EU. Koliko je važno poljsko iskustvo za Srbiju i šta naša zemlja iz toga može da nauči?

- Raduje nas što nas prati reputacija zemlje koja je tako dobro iskoristila sredstva EU.

Zaista, period političke transformacije, kao i mogućnosti koje su obezbeđivali pretpristupni i postpristupni fondovi, koristili smo sa vidljivim rezultatima, zahvaljujući između ostalog modernizaciji infrastrukture i postrojenja.

Veoma rado delimo sa drugima ne samo ono što smo uspeli da ostvarimo, već i iskustva, zahvaljujući kojima Srbiji može poći za rukom da izbegne slične greške koje smo mi napravili.

eKapija: Kako izgleda saradnja Poljske i Srbije u drugim oblastima?

- Pomenuo sam već izuzetnu političku saradnju, a važno je ukazati i na saradnju u oblasti kulture. Dela poljskih autora prevode se na srpski jezik, a srpskih na poljski. Pre nekoliko dana održana je promocija prevoda na srpski jezik knjige poznatog poljskog autora Vitolda Gombroviča pod nazivom Kosmos.

Poljski umetnici rado dolaze u Srbiju, a srpska publika može redovno da prati muziku Frederika Šopena zahvaljujući Međunarodnom festivalu Šopen fest, koji se periodično održava u Beogradu.

Prošlog meseca, na prvu godišnjicu smrti Andžeja Vajde, u Jugoslovenskoj kinoteci održana je retrospektiva filmova ovog svetski poznatog poljskog reditelja.

Ambasada takođe sa partnerima iz Srbije – opštinama, bolnicama, školama – realizuje projekte razvojne pomoći. U periodu 2007–2017 Ambasada Republike Poljske u Beogradu je u okviru programa tzv. Malih grantova, realizovala ukupno 40 projekata, u ukupnom iznosu od oko 485.000 EUR.

eKapija: Da li možemo najaviti nove aktivnosti Ambasade u Srbiji? Na koji način promovišete Poljsku u našoj zemlji?


- Trudimo se, kako ja tako i moji saradnici, da pridajemo veliku važnost uspostavljanju kontakata i saradnje i izvan Beograda, kroz posete različitim regionima Srbije. Tokom ovih poseta nailazimo uvek na veoma topao i profesionalan prijem. U poslednje vreme to su bili Čačak, Vlasotince, Novi Sad, Niš, Smederevo, Kruševac, Kragujevac.

Uz to, dolazi i zadovoljstvo upoznavanja kulture i običaja različitih regiona Srbije. Posete rezultiraju izložbama, filmskim projekcijama, a onda imamo mogućnost da informacije dobijene od lokalnih vlasti prenesemo, na primer, poljskim preduzetnicima. Naravno, sa ovako dobrim prijemom susrećemo se i na centralnom nivou.

U kontekstu planiranih aktivnosti Ambasade tokom prazničnog perioda, planiramo da organizujemo izložbu vitraža Ikonostas svetlosti u Hramu Svetog Save, na koju sve srdačno pozivam kao deo prazničnih šetnji.

Miloš Vlahović
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.