NavMenu

Velizar Perunović, komercijalni direktor u AD Port of Adria - Za srpska preduzeća Bar je kapija Jadrana

Izvor: eKapija Utorak, 12.12.2017. 08:03
Komentari
Podeli
Velizar PerunovićVelizar Perunović
Geografska pozicija, zaleđe luke, drumska i železnička povezanost sa najvećim industrijskim centrima u regionu, terminalski kapaciteti sa ogromnim otvorenim i zatvorenim skladišnim prostorom, preporučuju barsku luku kao nezaobilaznu tačku na putu robe koja sa dalekih destinaciija stiže u Srbiju.

Port of Adria, nekadašnje preduzeće Kontejnerski terminal i generalni tereti, deo je Global Ports Holdinga, koji je od procesa privatizacije do danas uložio više od 20 mil EUR u razvoj poslovanja u Crnoj Gori.

O kapacitetima Port of Adria, povezanosti sa tržištem u Srbiji i razvojnim planovima, razgovarali smo sa Velizarom Perunovićem, komercijalnim direktorom u AD Port of Adria.

eKapija: Recite nam nešto više o kapacitetima kompanije Port of Adria u luci Bar. Koje investicije ste realizovali? Koje su u planu?

- AD Port of Adria Bar obavlja delatnost pretovara i skladištenja kontejnera i svih vrsta generalnih tereta na površini od 52ha. Celokupna delatnost kompanije obavlja se preko potpuno opremljenih tehnoloških celina: kontejnerski terminal, terminal za generalne terete, drvni terminal, Ro Ro terminal i kruz terminal, sa ukupno 9 vezova.

Na svim dokovima moguće je istovremeno vezati različite tipove brodova po međunarodnim uzansama sa deklarisanim gazom do 11m. Posedujemo 12 zatvorenih skladišta ukupne površine 76.732m2 i 163.390m2 otvorenog skladišnog prostora. Železnički koloseci idu do svakog brodskog veza i skladišta, tako da je moguć direktni pretovar drumsko-železničko-brodski.

Kompletno područje je ograđeno, pokriveno video nadzorom, čime je obezbeđena visoka sigurnost za robu i obavljanje pretovarnih manipulacija.

Kompanija Global Ports Holding je od procesa privatizacije do danas uložila više od 20 mil EUR u razvoj poslovanja u Crnoj Gori i u AD Port of Adria.

Uvođenjem savremenog IT sistema, nabavkom mehanizacije i izgradnjom objekata, unapredili smo kvalitet usluga koje pružamo i konkurentsku poziciju Bara u odnosu na druge luke u regionu. Nabavkom novog STSG kontejnerskog krana / Liebherr P137 WS L-SUPER i mobilne dizalice za pretovar kontejnera i generalnih tereta / HMK 260 E, produktivost rada na kontejnerskim brodovima (broj pomaka kontejnera) se podiže na visok nivo. Time se skraćuje vreme zadržavanja brodova u luci, što je imperativ zahteva svih globalnih kontejnerskih operatera.

Podigli smo nivo profesionalizma u poslovanju i komunikacijama, A sve u cilju primene međunarodnih standarda. Povećanje prometa kontejnera za 46% u odnosu na period pre privatizacije i ukupnog tereta za 17%, potvrđuju da AD Port of Adria intenzivno razvija komercijalne lučke kapacitete.

U narednom periodu u fokusu je realizacija jedine preostale investicione obaveze koja se odnosi na sanaciju i jačanje konstrukcije obalnog zida i predstavlja izuzetno zahtevan projekat koji je u toku.

eKapija: Port of Adria je u vlasništvu Global Ports Holdinga koji posluje kao operater kruz i komercijalnih luka. Na kojim tržištima je prisutna kompanija? Koji je njihov portfolio usluga?

- Početkom 2014. godine kompanija je postala deo renomirane međunarodne korporacije Global Ports Holding sa diversifikovanim portfoliom kruzing i komercijalnih aktivnosti u 14 luka, u 8 različitih država, u Mediteranu, Atlantiku i u Azijsko-pacifičkom regionu. U 2016. godini, u lukama kojima upravlja GPH, pretovareno je 4,5 miliona tona tereta, prihvaćeno 3 hiljade kruzera i opsluženo 7,8 miliona turista. Jedan od akcionara GPH je i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), a od maja ove godine GPH se nalazi na listingu Londonske berze.

Zahvaljujući kontaktima i know how-u svog većinskog vlasnika, Global Ports Holding-a, AD Port of Adria od 2016. godine čini sve što je potrebno da se Bar pozicionira na mapi kruzing kompanija, kako bi osim primarne delatnosti, koju karakteriše pretovar tereta, razvili i dodatnu aktivnost prihvata brodova na kružnim putovanjima.

eKapija: Kompanije u Srbiji su tradicionalno vezane za barsku luku. Ipak, postoje i drugi razlozi koji vas preporučuju u poređenju sa ostalim lukama na Jadranu.

- Geografska pozicija, zaleđe luke, drumska i železnička povezanost sa najvećim industrijskim centrima u regionu, terminalski kapaciteti sa ogromnim otvorenim i zatvorenim skladišnim prostorom, izgradnja autoputa Bar-Beograd, mogućnost pretovara specijalnih tereta, kao i dugogodišnja saradnja sa najznačajnijim partnerima, daju nam pravo da verujemo u uspeh. Imajući u vidu siguran i bezbedan pretovar, iskusan i uigran tim, te podršku Global Ports Holding-a, uvereni smo da ispunjavamo sve predispozicije da jesmo i da ćemo biti kapija Jadrana za srpski teret.

eKapija: Sa kojim pomorskim kompanijama sarađujete? Iz kojih zemalja najviše robe stiže preko Bara u Srbiju? Koja roba se najviše transportuje vašim uslugama?

- Naši strateški partneri su vodeće brodske kompanije kao što su Mediterranean Shipping Company, Maersk Group, CMA CGM Group i Hapag Lloyd. Komercijalna poslovna politika kompanije ima cilj da unapredi saradnju sa postojećim brodarima, održi redovna nedeljna ticanja, te dovede nove kontejnerske brodare, koji svojim linijama opslužuju druge luke u Jadranu.

Najviše robe u Srbiju dolazi iz Kine, Indije, Ekvadora, Kanade i Španije. Kada je reč o vrsti, najučestaliji proizvodi koji se transportuju su: banane, građevinski materijal, šećer, smrznuti proizvodi, polu-proizvodi od plastike, roba široke potrošnje (kontejnerizovani teret) i toplo/hladno valjana traka, zatim slabovi, građa, aluminijum, cement, lesonitne ploče, oprema (generalni teret), kao i projektni tereti.

eKapija: Za transport drvne građe imate poseban terminal. Koji su kapaciteti i koje usluge pružate?

- Ukupna površina terminala namenjenog drvnoj građi je 5,8 ha. Kapacitet otvorenog skladišnog prostora iznosi 45.000 m2, dok je kapacitet natkrivenog skladišta 21.213 m2, uz slobodno skladištenje od 150 dana. Kompanija pruža sve vrste dodatnih usluga slaganja i sortiranja, vezivanja obručeva, baliranja sa vezivanjem, označavanje, itd. Godišnji kapacitet procenjen je na 100.000 m3.

eKapija: Sa kojim kompanijama u Srbiji najviše poslujete?

- Naši strateški partneri kada govorimo o generalnim teretima su kompanije sa kojima imamo dugogodišnju saradnju sa tržišta Srbije, poput HBiS – Smederevo i Impol Seval Sevojno.


Kada je u pitanju kontejnerizovan teret imamo kontinuiranu saradnju sa svim agentima, globalnim i lokalnim logističarima, špediterima koji su prisutni u našoj branši. Naveo bih neke od značajnih klijenata kao što su: Philip Morris, Coca-Cola HBC Srbija, Agromarket, Gorenje, Tetra Pak, Rastoder, Carnex, Nestle Adriatic Foods, Cooper Tire & Rubber Company, Peštan...

eKapija: Port of Adria učestvuje u značajnom energetskom projektu – postavljanju podmorskog energetskog kabla između Crne Gore i Italije. Osim toga, realizovali ste i dostavu vetrogeneratora za vetroelektrane. Recite nam nešto više o realizaciji specijalnih transportnih projekata?

- AD Port of Adria je u poslednje tri godine realizovala pretovar raznovrsnih specijalnih tereta koji predstavljaju projekte od velikog značaja. Jedan od njih je svakako i podmorski energetski kabal između Crne Gore i Italije. Prvi brod koturova sa kablovima i dodatnom opremom prihvaćen je prošle godine, dok je u ovoj godini uspešno iskrcano šest brodova sa ključnim elementima za ovaj projekat. Uz investiranu opremu, ogromne skladišne kapacitete i iskustvo zaposlenih, kompanija je više puta potvrdila da je spremna da odgovori svim tržišnim izazovima kao i zahtevima partnera. Tako je uspešno pretovarena i otpremljena oprema za izgradnju autoputa, transformatori za EPCG. U 2016. godini je realizovan projekat vetrenjača Krnovo, dok se 2018. godine očekuje projekat vetrenjača na Možuri. U ovoj godini, u toku je projekat dopreme opreme za konvertorsko postrojenje trafostanice Lastva Grbaljska.

eKapija: Kakvi su vam planovi za naše tržište?

- Oduvek je tržište Srbije bilo prepoznato kao strateško u odnosu na ostale zemlje regiona. Rukovodeći se tom činjenicom, a u skladu sa vizijom i poslovnom strategijom, kompanija Port of Adria je početkom godine otvorila predstavništvo u Beogradu. Predstavništvo je osnovano u cilju permanentog prisustva na tržištu, informisanja postojećih i potencijalnih partnera o razvojnim aktivnostima kompanije i prilikama koje nudi.

Imajući u vidu značaj ovog tržišta glavni fokus kompanije je pružanje kvalitetnih usluga postojećim partnerima, privlačenje novih partnera, odnosno usmeravanje tereta na robno-transportni pravac Bar.

eKapija: Na koje prepreke nailazite u poslovanju? Ima li predloga za rešavanje?

- Prepreke su brojne - od nedostatka autoputa, potrebne rekonstrukcije železnice, velike konkurencije, ali ništa od toga nam ne sme biti alibi da ne budemo odlični, uspešni u onome što radimo i što nudimo tržištu.

Naša strategija razvoja zasniva se na saradnji sa lokalnim i međunarodnim kompanijama kroz realizaciju projekata od zajedničkog interesa, stvaranju i unapređenju partnerskih odnosa sa svim učesnicima u logističkom lancu kako bi se osigurala kvalitetna i konkurentna usluga. Suočavajući se sa strukturnim pomeranjima unutar regionalne i globalne ekonomije, stvaramo "novu energiju" koja dolazi od sopstvene ljudske i materijalne imovine kako bi u potpunosti ispunili misiju "Port of Adria na kapiji Jadrana".

Kompletan sadržaj biltena Transport i logistika - Ključ efikasnog poslovanja pročitajte OVDE.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Brojni auto-servisi ne rade više punjenje klima - Da li će građani imati gde da pripreme kola za leto i koliko će to da košta?

Građanima Srbije ovog leta biće teže da servisiraju klima uređaje u svojim automobilima. Razlog za to je što veliki broj auto-servisa obustavlja pružanje ove usluge, jer nemaju sertifikat na osnovu koga bi mogli nabavljati freon i proći inspekcijsku kontrolu. Naime, Ministarstvo zaštite životne sredine je još 2016. godine donelo uredbu da pravna lica i preduzetnici koji klimatizuju motorna vozila moraju imati Sertifikat B. Taj

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.