NavMenu

Mirko Ilić, direktor kompanije cargo-partner u Srbiji - Razvijena IT rešenja su sve važnija u pružanju logističkih usluga

Izvor: eKapija Utorak, 12.12.2017. 07:11
Komentari
Podeli
Mirko IlićMirko Ilić
cargo-partner je privatna kompanija srednje veličine, specijalizovana za pružanje usluga transporta i logistike. Ključna odlika kompanije ogleda se u kvalitetnom skladištenju i upravljanju kompleksnim prevozom, preko različitih transportnih ruta.

- Klijenti su naša pokretačka snaga i u potpunosti smo im posvećeni. Organizaciona struktura, inovativni IT softver, stručnost i motivisanost zaposlenih, visoki standardi usluga i izuzetna efikasnost posledica su i rezultat naše korporativne politike. Kao fleksibilna kompanija srednje veličine, cargo-partner uvek može da ponudi specifična rešenja, prilagođena svakom klijentu ponaosob – kaže u intervjuu za eKapiju Mirko Ilić, generalni direktor cargo-partner-a u Srbiji.

Prve cargo-partner kancelarije u našoj zemlji osnovane su još 2004. godine. Danas, kompanija ima kancelarije u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Subotici, a od decembra 2014. godine i sopstveno skladište u Dobanovcima.

- cargo-partner je kompanija koja deluje globalno-počev od Zapadne i Centralne Evrope, preko Severnoistočne i Jugoistočne Azije, Indijskog potkontinenta do Severne Amerike. Uprkos tome, kompanija je do najsitnijih detalja posvećena lokalnim poslovnim i tržišnim uslovima, pa i običajima. To i čini da korporativni moto "we take it personally" zapravo postaje stvarnost.

eKapija: Kompanija cargo-partner je u ovoj godini bila aktivna na globalnom nivou.

- Shodno korporativnom planu koji se ogleda u proširenju svetskih skladišnih kapaciteta, u fokusu je izgradnja novog logističkog centra u Sofiji. Ostale investicije kompanije uključuju i nedavno proširenje skladišta u Dunajskoj Stredi u Slovačkoj na ukupno 20.000 paletnih mesta. Otvorili smo logistički centar sa više od 6.000 paletnih mesta u Hamburgu u Nemačkoj, a planirana je i izgradnja novog skladišta sa 20.000 paletnih mesta u Ljubljani u Sloveniji u 2018. godini. Nameravamo da budemo aktivni i u narednom periodu, te ćemo slične standarde ponuditi i u Srbiji, ali ćemo o tome kada dođe vreme.

eKapija: cargo-partner ima snažnu IT podršku. Od ove godine, sav transport obavljate preko nove verzije SPOT platforme. Recite nam nešto više o tome.

– Efikasan sistem za upravljanje lancem snabdevanja jeste neizbežan faktor uspeha svake kompanije koja je uključena u međunarodnu trgovinu. Mi obavljamo praćenje pošiljki, komunikaciju, upravljanje podacima i dokumentima preko SPOT platforme (Supply Chain Visibility & Collaboration Platform). Našim klijentima je potrebna konstantna optimizacija sistema, što dovodi i do daljeg razvoja platforme.

SPOT je prvobitno lansiran 2000. godine i od tada se neprestano razvija. Ono što je započelo kao "jednostavan" alat za praćenje pošiljki sada je sofisticirana platforma za upravljanje lancem snabdevanja sa impresivnim opsegom funkcija. U 2016. godini je urađena nadogradnja, pri čemu je dodat niz novih opcija, koje pojednostavljuju komunikaciju, protok informacija i robe kroz ceo lanac snabdevanja. Postignuti rezultati zadovoljavaju naše potrebe, kao i potrebe naših poslovnih partnera, tako da se sada svim transportom upravlja preko SPOT platforme. SPOT sada ima 20.000 korisnika iz različitih grana privrede širom sveta.

eKapija: Kakve funkcije pruža SPOT platforma?

- Unapređena verzija SPOT platforme pruža brojne prednosti i mogućnosti. Uz to, razvijena je i praktična aplikacija za mobilne telefone, koja je dostupna od juna 2017. godine.

Među novim opcijama je Dashboard, zatim Messenger sa više opcija za podešavanje. Tu su i napredne opcije za izveštavanje, kao i poboljšane vizuelne karakteristike.

Npr, Dashboard korisnicima prikazuje sve informacije važne za jedan kratak pregled. Jednostavna vizualizacija statusa pošiljke čini praćenje mnogo lakšim i intuitivnijim. Korisnici mogu da podese kada i kako žele da dobijaju obaveštenja o eventualnim problemima da bi stalno bili u toku.

Messenger nudi efikasnu i dobro strukturiranu alternativu komunikaciji preko mejla tako što omogućava protok informacija među svim učesnicima u realnom vremenu. Sve to garantuje efikasnu komunikaciju i jasno definisane nadležnosti uz minimum administrativnih napora.

Konačno, unapređena verzija SPOT-a nudi standardne i personalizovane izveštaje i predstavlja poslednju reč tehnologije. Takođe, omogućava online čuvanje kompletne dokumentacije koja je dostupna 24/7. SPOT izveštaji predstavljaju odličan alat za analizu troškova i obima pošiljki.

eKapija: Digitalizacija je tema koja nije zaobišla ni vašu oblast. U kojoj meri je cargo-partner spreman za digitalnu transformaciju?

- Više nije moguće ponuditi logistička rešenja bez potpuno razvijene IT i komunikacione indrastrukture. Što se tiče kompanije cargo-partner, digitalno poslovanje nije samo moderan izraz, već realnost. Svi naši procesi vezani za lanac snabdevanja potpuno su integrisani u svetsku cargo-partner mrežu, što omogućava jednostavnu i efikasnu komunikaciju i detaljan monitoring. Fleksibilni smo u smislu povezivanja sopstvenih sistema sa sistemima naših partnera u cilju automatizacije razmene podataka i pojednostavljivanja komunikacije. Imamo više od 400 aktivnih EDI (Electronic Data Interchange) veza sa klijentima i partnerima. Cilj nam je da nađemo jednostavna i temeljna rešenja za optimizaciju lanca snabdevanja naših klijenata u cilju podizanja njihovog poslovanja na viši nivo.

eKapija: Zelena logistika veoma je važna za kompaniju cargo-partner u smislu uspostavljanja "održivih logističkih centara". Šta to tačno znači?

- Ekološka svest jeste jedan od naših najvažnijih poslovnih ciljeva. Zbog toga težimo energetskoj efikasnosti, smanjivanju i razvrstavanju otpada i ekološkoj upotrebi sredstava i opreme u svim svojim zavisnim kompanijama. Kao aktivan član Saveta za održivu logistiku (Council for Sustainable Logistics, CNL), cargo-partner podržava implementaciju projekata održive urbane i skladišne logistike.

Kao pimer naveo bih da je početkom izgradnje novog, energetski efikasnog iLogistics centra u sedištu firme u Fišamendu, cargo-partner napravio značajan korak ka ostvarenju sopstvenih ekoloških ciljeva. Novi objekat će biti izgrađen od 4.200 kubnih metara drvne građe. Ovakva konstrukcija omogućava postizanje temperatura od 15 to 26 stepeni (+/- 2 stepena), uz konstantnu vlažnost vazduha do 70%, niske operativne troškove i značajno smanjenje emisije CO2. Samo materijali sa niskim "ugljeničnim otiskom" mogu da uđu u konstrukciju. Ukupno 4.200 tona ugljen-dioksida biće "vezano" samo usled korišćenja ovakvih materijala, što je jednako potrošnji 620 domaćinstava ili prosečnoj količini CO2 koju godišnje ispusti 887 automobila. Naš novi iLogistics centar treba da počne da radi sredinom 2018. godine, a jedva čekamo da implementiramo slične moderne i održive projekte i u budućnosti.

Kompletan sadržaj biltena Transport i logistika - Ključ efikasnog poslovanja pročitajte OVDE.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.