Izvor: eKapija | Ponedeljak, 27.11.2017.| 15:34

Anke den Ouden, generalna direktorka kompanije Microsoft za region CEE - Digital nije samo način na koji poslujemo, već i način razmišljanja

Anke den Ouden
Dobra vest za Srbiju i njeno mesto na "digitalnom nebu" jeste da je ona već tamo, i da na tvoj lestvici može samo da napreduje. Imate dobar obrazovni sistem, kao i solidnu osnovu za razvoj, naročito u oblasti informacionih tehnologija, kaže u razgovoru za eKapiju Anke den Ouden, generalna direktorka multi-country regiona Centralnoistočne Evrope (CEE).

Specijalna gošća nedavno završene konferencije Sinergija 2017 u Beogradu, u razgovoru za naš portal osvrnula se na izazove digitalne transformacije u Srbiji, imperative usvajanja novih tehnologija u svim industrijama,
iskustva iz regiona od kojih se može mnogo naučiti, te na značaj dobrog obrazovanog sistema kao osnove za privredni razvoj.

eKapija: Digitalna transformacija je iz korena promenila načine poslovanja i u tom pogledu Srbija se ne razlikuje mnogo od ostalih zemalja u regionu. Ipak, da li je naše tržište na ovom polju specifično po nečemu, kako vi u Microsoftu gledate na osobenosti naše zemlje?

- Digitalna transformacija se odvija velikom brzinom, a danas više nego ikada utiče, kako na sve vrste poslovanja, tako i na život pojedinaca. Sva tržišta i sve zemlje suočavaju se sa istim izazovima – kako da obezbede efikasnu digitalizaciju koja će njihove privrede učiniti konkurentnim, a građanima obezbediti efikasne usluge javne uprave, te kako da investiraju u obrazovanje usmereno na izgradnju digitalnih veština koje će biti potrebne radnoj snazi budućnosti.

IT sektor u Srbiji se veoma brzo razvija, mnoge multinacionalne kompanije ovde posluju već decenijama, a tu su i lokalne kompanije koje su uspele da se pozicioniraju izvan regionalnih granica, što je veliki potencijal za konkurentnost na digitalnoj mapi sveta. Iz te perspektive, jak IT sektor može da pruži značajan doprinos svim ostalim industrijama i da podstakne ubrzanje i sveobuhvatno usvajanje digitalizacije.

eKapija: Koji su glavni izazovi digitalne transformacije u Srbiji? Da li nas "breme" nedovoljnog broja IT stručnjaka usporava, ili idemo u korak sa svetom?

- Mislim da Srbija ima mnogo potencijala. Digitalnu transformaciju ne predvode samo IT kompanije, već i državne institucije, javni i privatni sektor i korisnici. Reč je o zajedničkom naporu i možemo uspeti jedino kroz saradnju sa partnerima i korisnicima usluga. Misija Microsofta je da pomogne pojedincima i organizacijama da postignu više i budu efikasni u onome što rade. Sprovodimo je na svim tržištima, a napori u Srbiji rezultirali su mnogobrojnim uspešnim primerima digitalne transformacije u privatnom i javnom sektoru, zasnovanim na Microsoft tehnologijama.

Kada su u pitanju IT profesionalci, Srbija ima dobro obrazovane, vrhunske inženjere. Dokaz tome je i prvi Microsoft istraživački i razvojni centar u ovom regionu Evrope, koji je smešten upravo u Beogradu, koji danas zapošljava više od 200 vrhunskih mladih stručnjaka iz različiti oblasti IKT, angažovanih na različitim projektima na globalnom nivou. Razvojni centar u Srbiji učestvovao je u razvoju Windows-a 10, SQL Servera 2008 i 2012, Office 2010 i 2013, kao i Office 365. Prosečna starost zaposlenih je 30 godina, većina njih se obrazovala u Srbiji i ponosni smo što su nastavili da rade i žive ovde.

(Foto: Den Rise/shutterstock.com)
eKapija: Budući da je obrazovanje temelj svake stabilne digitalne transformacije, koliko su se na tom polju stvari promenile u Srbiji od prošlogodišnje do ove Sinergije? Kada govorimo o obrazovanju, koji su najznačajniji projekti u kojima je Microsoft učestvovao tokom 2017?

- Savremene tehnologije pružaju najviše kada se koriste za poboljšanje života pojedinaca i zajednica. U tom smislu, nema sfere koja nudi bolje mogućnosti od obrazovanja. Digitalna transformacija u obrazovanju priprema mlade generacije da budu konkurentne u budućnosti i doprinosi razvoju konkurentne ekonomije zasnovane na znanju.

Microsoft snažno podržava ovaj proces kroz mnogobrojne programe u oblasti obrazovanja i partnerstva sa relevantnim institucijama. Tokom prethodnog period Potpisani su memorandumi sa Univerzitetom u Beogradu, Univerzitetom u Novom Sadu i AP Vojvodinom, s ciljem da obezbedimo dostupnost Microsoft tehnologija i tako sve studente i nastavnike osnažimo i omogućimo im da koriste tehnologiju, steknu znanje i izgrade veštine koje mogu da koriste u budućnosti. Zajedno sa Ministarstvom telekomunikacija, bili smo partneri edukativnog programa "IT karavan 02", koji je obišao 13 gradova u Srbiji, sa ciljem da se osnovci upoznaju sa načinama kako da sigurno i bezbedno koriste internet i savremene tehnologije u procesu učenja.

Takođe, potpisali smo WiFi sporazume sa Ministarstvom telekomunikacija i Ministarstvom prosvete, kako bi se u 40 škola u ruralnim područjima Srbije uvela besplatna bežična mreža. Nadalje, nastavnici i učenici u odabranim školama biće u mogućnosti da koriste Microsoft Office 365 servise i usvoje veštine koje će im biti neophodne kada dođu na tržište rada. To su samo neki od projekata koje Microsoft sprovodi u Srbiji u cilju podrške obrazovanju i osnaživanja mladih generacija u digitalnom svetu.

eKapija: Može li bilo koja kompanija danas stabilno da posluje, ukoliko kontinuirano ne prati nova IT dostignuća? Da li smo došli do faze kada je korišćenje mobilnih platfotmi, IoT, veštačke inteligencije i sl, postalo "faktor ispadanja", odnosno neophodnost ako želite da uspete u poslu? Ili smatrate da će do te tačke proći još neko vreme, te da kompanija zasad može da bude konkurentna čak i ukoliko ne prati IT trendove?

- Inovativnost, produktivnost i efikasnost više nisu mogući bez sveobuhvatne i adekvatne primene IKT. Digitalna era zahteva od svih industrija i poslovnih procesa da usvoje tehnologije kako bi osigurali inteligentnu povezanost između pružalaca usluga i korisnika. Cloud, mobilnost i IoT su neke od tehnologija koje menjaju načine na koji se povezujemo i razmenjujemo informacije, što naše poslovne procese čini efikasnijim i produktivnijim. Kompanije moraju da shvate da danas postoje mnogobrojne digitalne usluge koje mogu da im pomognu u poslovanju, smanjenju troškova, i, najvažnije, ponude bolje korisničko iskustvo. Digital nije više samo način na koji poslujemo, već je način razmišljanja i pristup u svemu što radimo.

(Foto: Beros919/shutterstock.com )
eKapija: Da li je uspešno sprovedena digitalizacija šansa da zemlje regiona postanu konkurentnije na globalnom tržištu? Da li međusobna saradnja zemalja na tom polju može doneti veće rezultate? Kakve su nam mogućnosti za saradnju?

- Digitalizacija je jedini mogući put ukoliko je cilj stvaranje konkurentne ekonomije na bilo kom nivou – lokalnom, regionalnom ili globalnom. U zavisnosti od toga koliko je sveobuhvatan taj proces, ekonomija će to odražavati, kako u svojoj fleksibilnosti, tako i u pogledu svoje snage u odnosu na tržišta na kojima pokušava da se pozicionira. Nesporna činjenica kada je reč o IT sektoru jeste to da on nije uslovljen granicama, bar ne na način na koji mnogi drugi poslovi to jesu. Možete razviti i primeniti uspešna, globalna IT rešenja iz bilo kog dela sveta. Ono što vam je potrebno za to su znanje i veštine.

Na regionalnu saradnju ne treba gledati kao na nešto što je poželjno, ona je neophodna i neizbežna. Upoznavanje i primena najboljih praksi iz susednih, ili ekonomski, teritorijalno ili strukturno sličnih zemalja bilo gde u svetu, praćeno pokretanjem zajedničkih projekata od kojih će svi učesnici imati koristi – poput izgradnje bolje, pametnije infrastrukture ili poboljšanja povezanosti – to su koraci koji doprinose rastu svake zajednice bilo gde u svetu. Ovaj region nije i ne bi trebalo da bude drugačiji kada je u pitanju značaj saradnje, a četvrta industrijska revolucija će samo pomoći ubrzanju tog procesa.

eKapija: Ukratko, gde Srbija treba da traži svoje mesto na "digitalnom nebu" sveta?

- Dobra vest o Srbiji i njenom mestu na "digitalnom nebu" jeste da je ona već tamo, i da na tvoj lestvici može samo da napreduje. Srbija ima dobar obrazovni sistem, kao i solidnu osnovu za razvoj, naročito u oblasti informacionih tehnologija. Takođe, postoji veoma živ IT sektor, ali ga treba proširiti kako bi bio snažnija podrška i inkubator za start up-ove. To se, naravno, ne može desiti bez partnerstva sa državom i javnim sektorom.

eKapija: Šta je, po vašem mišljenju, "najjači" zaključak Sinergije 2017?

- Sa moje tačke gledišta, najbolji deo je snažan fokus na inicijative u obrazovanju, sa EDU Sinergijom koja je ove godine tokom trodnevne konferencije dobila zaseban dan posvećen obrazovanju. Takođe, svake godine smo svedoci sve većeg broja dobrih primera saradnje privatnog i javnog sektora. U tom smislu, optimista sam u pogledu očekivanja da ćemo sledeće godine imati priliku da vidimo još više uspešnih priča kada je u pitanju proces digitalizacije u Srbiji.

M.M.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.